Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

İbrahim Ethem Akıncı , (1889 – 1950) Kurtuluş Savaşı milislerinden İstiklal Savaşı’nda gösterdiği başarıdan dolayı kendisine Kırmız


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 02.08.2009 tarihinde Sema tarafından, Vatan Sevgisi | Şehitlerimize Özel Bölüm bölümünde paylaşılmıştır ve 890 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


İbrahim Ethem Akıncı


(1889 – 1950)

İbrahim Ethem Bey 1889 yilinda Selanik’in Menlik kasabasinda dogmustur. Babasi Ali Efendi, annesi Naile Hanim’dir. Dedesi, Kolagasi Süleyman Aga’dir. ilkögrenimini Alasonya’ da, Rüsdiye tahsilini Serez’ de tamamlamistir. Bir ara vekil ögretmen olarak Selanik Ögretmen Mektebi’nde tarih ögretmenligi yapmistir. Daha sonra Istanbul’a gelerek Hukuk Mektebi’ni bitiren (Hukuk mektebinde okurken gazetecilik yapmis ve gönüllü olarak Hareket Ordusu’nda görev almistir) Ibrahim Ethem Bey, Balkan Harbi dolayisiyla ailesi ile birlikte Selanik’ten Balikesir’e geçip Kocapinar köyüne iskân edilmis, Balikesir’in Samli ve Sindirgi’nin Çorum (Düvertepe) nahiyelerinde nahiye müdürü olarak görev yapmistir.

Memuriyetten istifa ederek Balikesir’de avukatlik yapmaya baslayan Ibrahim Ethem Bey, Izmir’in isgali üzerine Balikesir Kuvâ-yi Millîyesinde hizmet etmeye baslamistir.


Soma cephesinin çökmesi ve Giresun (Savastepe) muharebesinin kaybedilmesi üzerine Susurluk, Kirmasti (Mustafa Kemalpasa) yoluyla Bursa’ya gelir. Burada Kavalali Sevki Bey’in yardimiyla Felemenk Valtakan Kumpanyasi memuru diye bir vesika alarak, tüccar kiliginda Istanbul’a geçer. Burada kisa sûre amcasi Yüzbasi Münir Bey’in yaninda kaldiktan sonra Resit Pasa vapuru ile Inebolu’ya ve oradan da Ankara’ya geçer. Ankara’da kisa bir süre için Dahiliye Vekâleti Kalem-i Mahsus’unda sifre kaleminde hizmet eder, Dahiliye Vekâleti’nin 25 Kasim 1920 tarihli yazisiyla, üçüncü sinif maasla Demirci Kaymakamligina tayin edilir. Özellikle o bölgeyi iyi tanimasindan dolayi bu göreve getirilen Ibrahim Ethem Bey, Ankara’ daki görevinden ayrilarak, Eskisehir, Kütahya, Gördes ve Simav yoluyla Demirci’ye gelir.

23 Ekim 1920′de Demirci’ye gelip kaymakamlik vazifesine baslayan Ibrahim Ethem Bey, derhal idareyi ele alir Bu sirada Çerkez Ethem’ den ayrilarak millî kuvvetlere katilan Parti Pehlivan ve Usturumcali Halil Efe kuvvetleri akinci müfrezelerine dönüstürülerek Ibrahim Ethem Bey’in emrine verilirler.

Yunanlilarin bazi ileri harekâtlari üzerine, 25 Mart 1921 ‘de Parti Pehlivan ve Halil Efe kumandalarinda 30 kisiden meydana gelen akinci müfrezelerine düsman içine akin emri verilir. Ilk hedef düsmanin harita kollaridir. Alinan emir üzerine 7 Nisan 1921 ‘de Gördes’in Kizillar köyünde bulunan düsman harita kolu basilir.

Yunanlilar büyük bir kuvvetle Kizillar köyünü yakinca, Sindirgi, Bigadiç istikametine baskinlar yapilmasi için akinci müfrezelerine emir verilir, Ibrahim Ethem Bey kumandasinda 20 Nisan 1921 Çarsamba günü 120 süvari ve 150 piyadeden meydana gelen Kuvâ-yi Millîye müfrezeleri, Bigadiç’teki Yunan birliklerini baskina ugratirlar.

21 Nisan sabahina kadar süren çarpisma sonunda bes düsman öldürülür, çok mik­tarda erzak ve cephane ile bir de esir alinir.

Akinci müfrezelerinin faaliyetlerini arttir­masi üzerine, yunanlilar 21 Mayis 1921 Cu­martesi günü, üç koldan iki top ve ikibin kisilik bir kuvvetle Gördes’e taarruz eder. Pek çok katliam yaptiktan sonra, kasabayi yakarak geri çekilir. Kaçan düsmani takip eden Akinci müfrezeleri Sindirgi’ya iki saat mesafede bulunan Kapanca köyü civarinda düsmani kistirir. Yedi saat süren muharebe sonunda, ikisi subay 37 ölü ve elliye askin yarali veren yunanlilar perisan bir halde Sindirgi’ ya siginir. Bigadiç ve Gördes’teki baskinlarda elde edilen basari üzerine, Demirci Kaymakami Ibrahim Ethem Bey, 11 Temmuz 1921′de Müdafaa-i Milliye Vekili Fevzi Pasa tarafindan “bir kita harp madalyasiyla” taltif edilir. 6 Agustos 1921′de Demirci’nin isgali üzerine daglara çekilen akinci müfrezeleri, 13 Agustos 1921 Cumartesi günü Yagci daginda kati mücahede karari alip, yemin ederler.

Sakarya zaferinin etkisiyle Ibrahim Ethem Bey, cephe gerisinde bulunan Gördes, Simav ve Demirci’de T.B.M.M’ nin tek resmi temsilcisi olarak Demirci merkezli müstakil bir “Türk Livasi” kurar. Burada derhal Milli Hükümet namina idareyi ele alan Ibrahim Ethem Bey, 5 Eylül-11 Ekim 1921 tarihleri arasinda Demirci, Gördes ve Simav’da müfrezeler ve iaseleri için Müdafaa-i Hukuk idareleri olusturur Telgraf hatlarini tamir ederek Mir Mustafa ile orduya ilk raporunu gönderir. Düsmanin büyük kuvvetler sevk etmesi üzerine 11 Ekim’den itibaren Demirci ve Simav yeniden tahliye edilerek Akdag’ a geçilir. Burada mücadele min­tikalari belirlenir ve yeniden akinci müfrezeleri meydana getirile­rek asagida isimleri verilen Kuvâ-yi Millîyeciler, müfreze komutanliklarina tayin edilirler.


Ibrahim Ethem Bey-Demirci Kaymakami, Akinci Müfrezeleri Resisi; Parti Mehmet Pehlivan -11. Akinci Müfrezeleri Kumandani; Usturumcali Halil Efe -12. Akinci Müfrezeleri Kumandani; Arap Ali Osman Efe -6. Akinci Müfrezeleri Kumandani; Arslan Efe -10. Akinci Müfrezeleri Kumandani; Balatlili Hüseyin Çavus -1. Gönüllü Müfrezeleri Kumandani Külah Mehmet Efe -2. Gönüllü Müfrezeleri Kumandani Haci Veli -3. Gönüllü Müfrezeleri Ku­mandani: Bakirli Saçli Mustafa Efe -4. Gönüllü Müfrezeleri Ku­mandani.

Bu müfrezeler Balikesir, Bigadiç, Sindirgi, Balat (Dursunbeyj Kirmasti (Mustafa Kemalpasa), Yenice, Kepsut, Simav, Demirci, Gördes, Salihli, Akhisar, Konakpinar, Kula, Esme, Kirkagaç Soma ve Gelenbe bölgelerinde görev yapacaklardi.

Cephe gerisinde kalan Akinci müfrezeleri birbuçuk yil içinde düs­manla defalarca çarpistilar. Düsmanla defalarca çarpistilar. Düsmana 787 ölü, 151 yarali insan, 137 hayvan, 2 hafif makineli tüfek, 190 esir biraktirdilar. Birçok telefon, telgraf ve posta irtibatlarini kestiler. Birçok köyleri ve kasabalari yagmadan ve yakilmaktan kurtardilar. Bulunduklari çevrede Türkiye Büyük Millet Meclisi Hükümeti namina kurduklari idare mekanizmasiyla ve Akincilar Töresiyle, halk üzerinde yunanlilara hakim bir Türk varligi gösterdiler. Asayisi korudular, eskiyaligi önlediler. Bu mücadelede kendileri ise 21 sehit, 2 esir ve 22 yarali verdiler. Baskumandan Gazi Mustafa Kemâl Pasa ‘nin Baskumandanlik Meydan Muharebesi’nde yenip bilahare kumandanlarini esir ettigi düsman, bozgun halinde çekilmeye baslar.

Kaçan düsmani takip eden ve pek çok yerde ricat yollarim kesen Ibrahim Ethem Bey kumandasindaki Akinci müfrezeleri 3 Eylül’de Sindirgi’ yi, 4 Eylül’de Bigadiç’ i kurtararak süratle Balikesir’e dogru ilerlemeye baslarlar. 6 Eylül günü müfrezelerle beraber Balikesir’e giren Ibrahim Ethem Bey hatiratinda bu ani su ibretli satirlarla anlatmaktadir: “Alaturka saat dokuzda Tepecik’ ten hareket ettik, Agir agir gidiyorduk,

Çayirhisar yanindaki çesmeye geldigimizde köy ahalisi önümüze çikti. Ve bizi bir parça durdurdu. Zavalli ahali!… Ne yapacagini ve efradi ne ile memnun edecegini bilemiyordu. Kadin, erkek, çoluk çocuk efrad karmakarisik olmus, birbirinin boynuna sarilmis, mütemadi bir aglayis devam ediyordu. Hareket için düdük çal­maga mecbur oldum. Çayirhisar’ dan hareket edince Balikesir istikametinden pek büyük bir kalabaligin geldigini gördüm.

Bütün Balikesir halki istikbâle çikmisti; kalabalik o derecede idi ki, genis olan sose istiab edemiyor, ahali yol tarafindaki tarlalardan geliyor ve büyük bir toz, duman sütunu semaya yükseliyordu. Artik kalabaliga karismis ve yola koyulmustuk. Hiç bir seyler anlasilamiyor, yalniz herkeste gözyaslari görülüyordu. Yürümek mümkün degildi. Çünkü, hayvanlarin önüne yatan ve hayvanlarin gözlerini öpen, süvarileri öpmek için çekip hayvandan indiren, hayvanatla karmakarisik bir hale vaziyete karsi bir sey yapmak mümkün degildi… Evet yalniz aglaniyordu. Bu cereyandan kimse kurtulamiyordu.

Güç hâl ile yürümege basladik. Fakat ne mümkün! Gittikçe ka­labalik kesafet peyda ediyordu. Tekbir sedalariyla sehre girdik. ve Belediye önünde kurbanlar kesildikten, ahaliye nesayih yollu birkaç söz söyleyerek dua yapildiktan sonra Belediye dairesine çiktik. Alelusul bazi merasimden sonra derhal ise basladik. Çünkü duracak ne vaktimiz, ne zamanimiz vardi. En müsait mahal Belediye oldugundan burasini karargâh ittihaz ederek müfrezeler hanlara taksim ve asayis Arslan Aga müfrezesine tevdi olundu.”

Bundan sonra Bati Cephesi Kumandanligi’na ve Dahiliye Vekâleti’ne rapor yazarak asayisi temin eden Ibrahim Ethem Bey, faaliyetini sürdürerek, Susurluk, Gönen, Balya, Ivrindi, Havran ve Edremit’i de düsman isgalinden kurtarmistir. Yakup Sevki Pasa kumandasindaki ikinci Ordu birliklerinin Balikesir’e gelmesiyle bir­likte Ibrahim Ethem Bey vazifesini tamamlayarak 30 Eylül 1922′den itibaren müfrezeleri terhis eder.

Daha sonra Dahiliye Vekâleti’nin yazilariyla önce Ayvalik’a, Demircililer’ in istek ve israrlari üzerine ise yeniden Demirci Kaymakamligi’na tayin edilerek vazifesine baslar. Cumhuriyet döneminde Yozgat, Siirt, Balikesir, Samsun, Malatya ve Mugla valiliklerinde bulunmus, 15.07.1949 tarihinde emekli olmustur. Emekliligini müteakip Sindirgi’ya yerlesmistir. Balikesir Valiligi sirasinda Bigadiç’ i Sindirgi’ yi ve Kizilçukur, Kayalidere, Ortacaalan, Köseler ve Asagi Devrek’i ziyaret ederek eski mücadele arkadaslariyla görüsürdü.

Kırmızı Şeritli İstiklâl Madalyası olan Ibrahim Ethem Bey 11 Mayis 1950′de vefat etmistir. Mezarı Sındırga’gadır..

(Visited 2 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 02.08.2009 tarihinde Sema tarafından, Vatan Sevgisi | Şehitlerimize Özel Bölüm bölümünde paylaşılmıştır ve 890 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

İbrahim Ethem Akıncı , (1889 - 1950) Kurtuluş Savaşı milislerinden İstiklal Savaşı’nda gösterdiği başarıdan dolayı kendisine Kırmızı şeritli İstiklâl Madalyası verilmiştir.. orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleTarihte Bugün: 7 Eylül | (1916) - İngiliz Uçakları Haydarpaşa Garı'nı Bombaladı Sonraki MakaleAtatürk'e Şiirler : Seni Duyuyorum Atatürk | Ahmet Köklügiller

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz