Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Hava Åžehitlerini Anma Günü | 15 Mayıs – Ä°lk Hava Åžehidimiz Binbaşı Fazıl Bey


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 03.05.2008 tarihinde Hale tarafından, Tarihte Bugün | Önemli Günler ve Haftalar bölümünde paylaşılmıştır ve 379 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Hava Åžehitlerini Anma Günü – 15 Mayıs

İnsanlar çok eskiden beri havacılığa ilgi duymuşlar, uçmayı amaçla­mışlardır. İlk uçak yapım çalışmalarını Roger Bacon başlattı. Sonra Leonardo da Vinci bugünkü uçağın ilkel biçimini hazırladı. Clement Ader 1890 yılında buharla çalışan ilk hava aracını yaptı. Wright kardeşlerin 1913 yılında yaptıkları uçakla uçmalarından sonra; uçaklar savaşta kullanılmaya başlandı.


Tarihte ilk uçak saldırısı 1911 yılında Trablusgarb’ta Ä°talyanlar tarafından Türklere karşı yapıldı. Bu savaÅŸta uçaklardan biri, askerlerimizin ateÅŸ etmesi sonucu düşürüldü.

Havacılığın ilerlemesi ile birlikte uçak kullanmak ve yönetmek bir meslek halini aldı. Hava taşıtını kullananlara pilot denir.


Ä°lk Türk pilotları Fransa ve Ä°ngiltere’de öğrenim gören Hüseyin, Münif öğretmen, Sadi Fuat, Fazıl, Fethi, Sadık ve Nuri Beyler’dir.

Birinci Dünya Savaşı’nın baÅŸladığı 1914 yılında Fethi Bey görevli olarak uçağı ile Mısır’a doÄŸru yola çıktı. Uçak Arap Yarımadasında Tabariye Gölü yakınında düştü. Fethi Bey ÅŸehit oldu. ArkadaÅŸlarından haber alamayan Sadık ve Nuri Beyler onu aramak için Arabistan’a giderken Toroslar üzerinde uçaktan düştü. Onlar da ÅŸehit oldu.

Ä°lk savaÅŸ pilotlarımızdan Binbaşı Fazıl Bey Birinci Dünya Savaşı‘nın son günlerinde Ä°stanbul üzerinde beÅŸ Ä°ngiliz uçağı ile tek başına savaÅŸtı. Düşman uçaklarından birini düşürdü. KurtuluÅŸ Savaşı baÅŸlayınca Anadolu’ya geçti. SavaÅŸ boyunca uçak bölük komutanı olarak görev yaptı.

27 Ocak 1923 günü Fazıl Bey’in uçağının motoru bozuldu. Dönüşe dayanamayan uçak düştü. Fazıl Bey ÅŸehit oldu.
1964 yılında Kıbrıs Harekatında pilot yüzbaşı Cengiz Topel de şehit düştü.

Hava şehitlerimiz yurdumuz uğruna şehit düşmüşlerdir. Yurdumuz; üzerinde yaşadığımız topraklardan ülkemizi çevreleyen deniz kıyılarından ve bunlar üstündeki gökyüzünden oluşur.

Çağımızda savaÅŸlar çoÄŸu zaman göklerde baÅŸlıyor. Zaferler göklerde kazanılıyor. Bunun için Atatürk havacılığın geliÅŸmesine önem verdi. Gençleri havacılığa özendirmek için 1925 yılında Türk Hava Kurumu’nun kurulmasını istedi. Türk Hava Kurumu yurttaÅŸların yardımı ile günden güne geliÅŸmektedir.


Hava ÅŸehitlerimizin anılarını yaÅŸatmak için Ä°stanbul’da Fatih Parkı’nda ve yurdumuzun çeÅŸitli kentlerinde anıtlar yapıldı. Her yıl bu anıtlar önünde düzenlenen törenlerle Hava Åžehitlerimiz anılır. Anma törenlerinde havacılığın önemi anlatılır. Åžiirler okunur. Uçaklar gösteri uçuÅŸları yaparlar.

İstikbâl göklerdedir.

Mustafa Kemal ATATÃœRK

Göklerine sahip çıkamayan uluslar bağımsız olamazlar.

Mustafa Kemal ATATÃœRK

Bakınız, Ä°lk Türk Hava ÅžehitliÄŸi Mezarlığı – Suriye – Åžam | Ä°stanbul-Kahire Hava Seyahati – Ä°stanbul-Kahire UçuÅŸu – Ä°lk Türk Hava Åžehitleri Mezarlığı FotoÄŸrafları

(Visited 5 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 03.05.2008 tarihinde Hale tarafından, Tarihte Bugün | Önemli Günler ve Haftalar bölümünde paylaşılmıştır ve 379 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 3 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Hava Şehitlerini Anma Günü | 15 Mayıs - İlk Hava Şehidimiz Binbaşı Fazıl Bey orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleÖzel Veni Vidi Mamak Hastanesi - Ankara | Özel Veni Vidi Mamak Hastanesi Ä°letiÅŸim Adresleri - Telefon Numaraları Sonraki Makale12. IEFT Yurtdışı EÄŸitim Fuarları

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz