Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Hacıkılıç Cami – Kayseri | Selçuklu Döneminin Önemli Eserlerinden Biridir.Kayseri’nin Sahip OlduÄŸu Dini Yapılar Arasında Önemli Bir Yeri B..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 20.05.2009 tarihinde Esesli tarafından, Camilerimiz | Åžehir Åžehir Cami ArÅŸivi bölümünde paylaşılmıştır ve 849 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


HacıKılıç Cami – Kayseri

Kayseri ÅŸehir merkezinde ve Ä°stasyon Caddesi üzerindeki Hacı Kılıç Camii, Selçuklu döneminin önemli eserlerinden biridir.Kayseri’nin sahip olduÄŸu dini yapılar arasında önemli bir yeri bulunmaktadır.Camiyi Tuslu Ali’nin oÄŸlu Ebul Kasım 1249 yılında yaptırmıştır. Gıyaseddin keyhüsrev’in oÄŸlu izzeddin Keykavus zamanında yapılan cami, 861 metrekaredir.


Hacı Kılıç Camii, yanındaki medrese ile bir bütün oluÅŸturmaktadır. Her iki yapı da kesme taÅŸtan yapılmıştır. Cami ve medreseyi meydana getiren yapı, kıble istikametinde 52X37 m ölçülerinde, kalın taÅŸ duvarlarla çevrilmiÅŸ dikdörtgen bir plana sahiptir. Güney cephede üstte kemerli üç pencere vardır. Ortada dışa doÄŸru kadar çıkıntılı mihrap bolümü bariz bir ÅŸekilde görülmektedir. Medresenin kuzey batı köşesinde kare, camiin güney doÄŸu köşesinde silindirik biçimde yapılmış köşe kuleleri vardır. Külliyenin doÄŸu cephesinde camiye ait iki büyük pencere yer almaktadır. Ä°lk pencere iki bölümdür; alt kısmı dikdörtgendir, üstte de sivri kemer içine de küçük bir pencere yerleÅŸtirilmiÅŸtir. Ä°kinci pencerenin önüne büyük bir taÅŸ minare yapılarak kapatılmıştır, pencerenin sadece kenarı görülebilmektedir. Minarenin hemen yanında Kayseri Mirlivası Hüseyin Bey’e ait bir mezar bulunmaktadır. Kitabesinde 953 Ramazan (M.1552) tarihi okunmakta olan bu mezar önceleri camiin önünde bulunmakta iken, buradan cadde açılması üzerine camiin minaresi bitiÅŸiÄŸine nakledilmiÅŸ, mezar taÅŸları da minare kaidesine yerleÅŸtirilmiÅŸtir.


Caminin giriş cephesinde, kapının iki yanında birer dikdörtgen pencere bulunmaktadır. Bunlardan sağ taraftakinin önü sonradan yapılmış minare kaidesi ile kapatılmıştır. İbadet mekanında, mihrap duvarında üç, batı duvarında da iki pencere daha bulunmakta olup, bunlar mazgal pencere niteliğindedir. Mihrap nişi geometrik örgülü yıldız geçmelerden meydana gelmiş bir bordürle çevrilmiştir.

Caminin ve medresenin köşelerinde destek kuleleri bulunmaktadır. Bunlardan medrese ve cami arasındaki alana, dikdörtgen kaide üzerinde, yuvarlak gövdeli tek şerefeli taş minare oturtulmuştur.


İç Mimari

Hacı Kılıç Camii mihrap duvarına dik beş sivri tonozlu çatı, ve dört köşe kesitli örme ayaklara dayanmaktadırlar. Bu örme ayakları hafifçe beşik tonozlara girmiş bulunan dolgu kemerler birbirlerine bağlamaktadır. Yan sahınlardan daha geniş olan orta sahın mihrap önüne rastlayan bölümü pandantifli bir kubbe ile örtülüdür. Bu kubbenin içinde dikdörtgen üç küçük aydınlık penceresi bulunmaktadır. Ayaklar, kemerler ve tonozlar perdahlı sıva ile örtülmüşlerdir.

Hacı Kılıç Camii’nde mihrap kıble duvarındaki üç sıra yassı profilli sivri kemerin altına yerleÅŸtirilmiÅŸtir Ä°nce taÅŸ işçiliÄŸi ile gayet nefis bir tarzda iÅŸlenen bu mihrabın dış pervazını; kenarda kenarı silmeli daha dar bir bordur takip eder içteki ince bordur ise içeriye doÄŸru iyice eÄŸiktir. Mukarnaslı mihrap niÅŸini üstte kalkık kemerli, rumi desenli bir rölyef kabartma çevrelemektedir Bunun da dışında; köşelerde birbirine düğümlerle geçen üç ÅŸerit halinde yassı profil bulunmaktadır.

Mihrap niÅŸi, üç cepheli küçük niÅŸlerle övülmüştür. Ve etrafı baklava dilimli kafeslerle tanzim edilmiÅŸtir. Kenardaki sutunçelerin gövdesi yine geometrik kompozisyonlarla tezyin edilmiÅŸtir ve baÅŸlıkları küçük mukarnaslarla süslüdür. Kemer aynasında iki adet kabartma gül bulunan bu mihrap, söz konusu bütün özellikleriyle taçkapılardan sonra Hacı Kılıç Külliyesi’nin çok kıymetli bir bölümünü meydana getirmektedir.



Taç Kapılar

Dış duvarlar muntazam dizili taşlardan yapılmışlardır. Uzunluğu 50 metre olan güney cephede iki büyük giriş kapısı açılmıştır. Birinci kapıdan camiye, ikinci kapıdan ise medreseye girilmektedir. Her ikisi de geometrik bezemelerle süslenmiştir. Ancak her iki kapı da gerek biçim gerekse süslemeleri ile birbirinden farklılık göstermektedirler.

Her iki kapının da alınlarında birer mermer kitabe bulunmaktadır. Cami giriş kapısının üzerindeki kitabenin tercümesinde şu ifadeler yer almaktadır:

“Bu mübarek mescidin yapılmasını; din ve dünyanın izzeti, fetih babası, Keyhüsrev’in oÄŸlu, Ulu Sultan Keykavus zamanında, müminlerin emirinin bürhânı zayıf kul, Allah Teâlâ’nın rahmetine muhtaç Tûs’lu Ali oÄŸlu Ebu’l-Kasım 647 (1249) senesinde emretti.”

Ãœst kısımları tahrip olmuÅŸ bulunan her iki taçkapı külliyenin yakın zamanlarda yapılan restorasyonunda oldukça iyi bir tamir görmüştür. Bu kapıların ana ÅŸemaları birbirine benzer; desenlerde ise bir kısım farklılıklar görülür. Dikdörtgen formundaki ana planda dış pervaz; geniÅŸ bir bordürden meydana gelirken dışında daha dar, içinde de ince su ile geometrik geçmeli kompozisyonlarla süslüdür. Daha İçte kabartma motifli sivri kemer yer alır; içte rumi, dışta geometrik motifli iki bordürden oluÅŸur.GiriÅŸteki mukarnaslı niÅŸin altında celi sülüsle yazılmış bir kuÅŸakta Tevbe Suresi’nin 18. ayeti yer almaktadır: “Allah’ın mescidierini ancak Allah’a ve Âhiret gününe imân eden, namazı dosdoÄŸru kılan, zekâtı veren ve Allah’tan baÅŸkasından korkmayan kimseler imâr eder. Ä°ÅŸte doÄŸru yola ermiÅŸlerden olmaları umulanlar bunlardır.” âyet-i kelimesi yazılıdır.

Cami giriÅŸinde bu yazı; beyaz mermer üzerine yazılmışken, medrese kapısında taÅŸ üzerine iÅŸlenmiÅŸtir. GiriÅŸ kapısı basık kemerlidir. SaÄŸ ve solda mukarnaslı niÅŸli mihrabiyeler yer alır. Taçkapı dış pervazında yukarıya kadar uzanan sütunlar ve içte; giriÅŸ kapısının iki yanındaki küçük sütunlar da geometrik karakterde deÄŸiÅŸik desenlerle süslenmiÅŸtir. Yalnızca medrese kapısının dış pervazında mukarnaslı bordur dolaÅŸmaktadır. Bu kapının üst kısmındaki kitabede celi sülüsle Arapça olarak iki satır halinde yazılan metnin tercümesi şöyledir: “Bu mübarek medresenin yapılmasını Keyhüsrev’in oglu yüce sultan, din ve dünyanın ÅŸerefi, fetihler sahibi, Keykâvus devrinde 647 (1243) senesinde zayıf kul Tûs’lu Ali oÄŸlu Ebu’l-Kâsım eliyle emretti.”

Cami 1547’de Sinan Beyzade Hüscyin Bey tarafından tamir ettirilmiÅŸtir. Cumhuriyet döneminde de onarım görmüştür.

(Visited 2 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 20.05.2009 tarihinde Esesli tarafından, Camilerimiz | Åžehir Åžehir Cami ArÅŸivi bölümünde paylaşılmıştır ve 849 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Hacıkılıç Cami - Kayseri | Selçuklu Döneminin Önemli Eserlerinden Biridir.Kayseri\'nin Sahip Olduğu Dini Yapılar Arasında Önemli Bir Yeri Bulunmaktadır orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki Makale[Hukuk] Türk Medeni Kanunu | T.B.M.M.’de 22 Kasım 2001'de Kabul Edilen Ve 1 Ocak 2002'de Yürürlüğe Giren 4721 Sayılı Kanun Sonraki MakaleBeÅŸik Kertmesi GeleneÄŸi -Tarihçesi-Ãœlkemizde Görüldüğü Yerler

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz