Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Finansal Varlıklar – Yatırım Araçları | Gelir Ortaklığı Senedi – Kar Zarar Ortaklığı Belgesi – Katılma Ä°ntifa Senedi – Opsiyon Ve


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 14.03.2011 tarihinde gecebekcisi tarafından, Genel Kültür Konuları ve Genel Anlatımlar bölümünde paylaşılmıştır ve 1383 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Finansal Varlıklar

Sermaye pazarında, yatırımcının tasarruflarını değerlendirebileceği klasik yatırım araçları (finansal varlıklar) olan pay senedi ve tahvile ek olarak çeşitli finansal varlıklar da dolaşıma çıkarılabilmektedir. Bunların sayıları zaman içerisinde değişmekte, dolaşımda bulunan yatırım araçlarına yenileri eklenebilmektedir. Günümüzde, sermaye pazarında yatırımcının istemine sunulmuş bulunan bu finansal varlıklardan en yaygın kullanımı olanlara bu ayıtımd yer verilmiştir.


Gelir Ortaklığı Senedi – GOS Nedir?

Gelir Tahvili (Income Bond) genel adı ile tanınan bu finansal varlık türü, yatırımcıya anonim ortaklığın ödeme yapmaya yeterli kâra sahip olması durumunda gelir sağlamayı amaçlar. Ödemenin yapılamaması halinde, ortaklığın iflasının talep edilmesi olanaksızdır. Gelir ortaklığı senedi bu özelliği dışında tamamen tahvil özelliği taşır.

Ãœlkemizde gelir ortaklığı senedi çıkarılması 17 Mart 1984 tarih ve 2983 sayılı “Tasarrufları TeÅŸvik ve Kamu Yatırımlarının Hızlandırılması Hakkındaki Kanun” ile olanaklı olabilmiÅŸtir. Ancak, bu olanak gerek adı geçen kanun, gerek 13.9.1984 tarihli ve 18514 sayılı Resmi Gazetede yayınlanmış bulunan 81/8495 sayılı “Kamu Ortaklığı Fonu YönetmeliÄŸi”nce sadece Kamu Ortaklığı Ä°daresine saÄŸlanmıştır. Bu demektir ki, ilgili kanun ve yönetmelik hükümleri sonucu anonim ortaklıkların gelir ortaklığı senedi çıkarmaları, Ãœlkemizde söz konusu olamamaktadır.


Ülkemizde çıkartılan gelir ortaklığı senetleri şu özellikleri taşımaktadırlar

Gelir Ortaklığı Senetleri

1. Gelir Ortaklığı senedi, bir pay senedi değildir. Senet sahibi, senedi ihraç eden kuruluşun ortağı olmamaktadır.
2. Senet, gelir elde eden bir tek veya birden fazla kuruluşun gelirlerinden pay almayı sağlayabilir.
3. Senet, belirli bir vadeye sahiptir.
4. Senet sahibine ödenecek kâr payı önceden belirlenmemiştir. Her yıl ödeme yapacak kurum tarafından, senedin nominal değeri üzerinden yüzdesel olarak belirlenir ve ödenir. Bu kurum Kamu Ortaklığı İdaresidir.
5. Senet hamiline yazılıdır.
6. Senet, işlemiş geliri ile birlikte her an paraya çevrilebilir.
7. Senet Kamu Ortaklığı İdaresince çıkarılabilir. Gelir Ortaklığı senetlerine ödenen gelir ilk 5 yıl vergiden muaftır. Takip eden 3 yıl %50 si vergiden muaftır.Daha sonraki yıllarda ise menkul sermaye iradı olarak vergilendirilir.

Kaynak: EKODIALOG

(Visited 14 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 14.03.2011 tarihinde gecebekcisi tarafından, Genel Kültür Konuları ve Genel Anlatımlar bölümünde paylaşılmıştır ve 1383 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 3 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Finansal Varlıklar – Yatırım Araçları | Gelir Ortaklığı Senedi – Kar Zarar Ortaklığı Belgesi - Katılma İntifa Senedi – Opsiyon Ve İşlemleri – Varant - Varlığa Dayalı Menkul Kıymet orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleTüp Bebek Tarihsel GeliÅŸimi Ve Bugünkü Durumu | KiÅŸiye Özel Tüp Bebek Tedavisi - BaÅŸarılı Bir Tüp Bebek Merkezi Nasıl Seçilir? Tüp Bebek.. Sonraki Makale[Hukuk] Türk Ceza Kanunu | 26 Eylül 2004 Kabul Tarihli - 5237 Sayılı Kanun

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz