Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Fetret Devri | 1402 – 1413


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 29.09.2007 tarihinde Sema tarafından, Büyük Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu bölümünde paylaşılmıştır ve 2250 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


FETRET DEVRÄ°

Bunalım Devri, Osmanlı Devleti’nde Yıldırım Bayezid’in 1402’de Ankara Savaşı’nda, Timur Ä°mparatorluÄŸu’nun kurucusu olan Timur’a yenilip esir düşmesi sonucu ortaya çıkan ve Yıldırım Bayezid’in oÄŸulları arasındaki taht kavgaları nedeniyle 11 yıl süren kargaÅŸa dönemidir.


Yıldırım Bayezid’in altı oÄŸlu vardır. Bunlar; Emir Süleyman, Ä°sa Çelebi, Musa Çelebi, Mehmet Çelebi, Mustafa Çelebi ve Kasım Çelebi’dir.

En büyük olan ve padiÅŸah olması beklenen Mustafa Çelebi, Ankara Savaşı’nda ortadan kaybolmuÅŸtur. Ali PaÅŸa, Emir Süleyman’ı Rumeli’ye kaçırdı. Mehmet Çelebi de Amasya’ya çekildi. Ä°sa Çelebi ve Musa Çelebi çatışa çatışa Karesi yöresine gittiler, sonunda Musa Çelebi, Ä°sa Çelebi’yi öldürdü. Oradan Bursa’ya geçti. Emir Süleyman’ın Bursa’ya gelmesi üzerine Karaman Yöresine kaçtı ve KaramanoÄŸulları’na sığındı. Bu arada Emir Süleyman, olabilecek anlaÅŸmazlıklar, Trakya’nın emniyeti ve boÄŸazlardan rahat geçiÅŸi saÄŸlamak amacıyla kardeÅŸi Kasım’ı ve kız kardeÅŸi Fatıma’yı Bizans’a rehin olarak verdi. Hemen ardından KaramanoÄŸulları ile barış anlaÅŸması yaptı.

Mehmet Çelebi, aÄŸabeyi Süleyman’a tabi olduÄŸunu ve Hanlığını tanıdığını çeÅŸitli hediyelerle bildirdi. Bu anlaÅŸmalar üzerine can güvenliÄŸi iyice azalan Musa Çelebi, Karaman’dan da kaçarak, Ä°sfendiyar Bey’in yardımlarıyla Eflak Kralı Mirçe’ye sığındı. Eflak Kralı, Trakya’da, egemenlik saÄŸlamak için Musa Çelebi’ye çok sayıda asker verdi. Musa Çelebi de yanına verilen bu askerlerle kendini Han ilan edebilmek üzere Edirne’ye saldırdı. Emir Süleyman beklemediÄŸi bu saldırıya karşı koyamayarak Ä°stanbul taraflarına yanında çok az sayıda adamıyla ancak kaçmayı baÅŸardı. UÄŸradıkları bir köyde tanınınca, köylüler sırf Musa Çelebi’den bahÅŸiÅŸ alabilmek gayesiyle Emir Süleyman’ı katlettiler. Türk geleneÄŸine göre: Saltanat soyundan kim olursa olsun; bir saltanat üyesi, diÄŸer bir saltanat üyesini kendi emri üzerine öldürtür. BaÅŸkalarının olaya izinsiz müdehalesine, kiÅŸi ise idam, devlet ise savaÅŸla yok etmek cezasını verir ve intikamını mutlakâ alırdı. Musa Çelebi de bu yüzden, köyü içindekilerle beraber yok etti, 1410’da Edirne’ye döndü ve tahta geçti.


Bu olayları öğrenen Mehmet Çelebi de Amasya’dan Bursa’ya gelip burada tahta geçtiÄŸini ilan etti. Emir Süleyman’ı destekleyenlerin hepsi Mehmet Çelebi’yi onayladılar ve tabi oldular. Rumeli’de, Samako’da son kez karşılaÅŸtılar ve Çamurlu Derbent Savaşı’nda Mehmet Çelebi, kardeÅŸini yenip çadırında öldürttü.

Mehmet Çelebi (I. Mehmet) tüm kardeÅŸlerinin isyanlarını bastırarak, hükümdar olmuÅŸtur. Fetret Dönemi, yeni kurulmuÅŸ olan Osmanlı Devleti’nin fiilen parçalanmasına sebep olmuÅŸtur. Bu nedenle I. Mehmet için “ikinci kurucu” da denir.

(Visited 7 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 29.09.2007 tarihinde Sema tarafından, Büyük Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu bölümünde paylaşılmıştır ve 2250 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 2 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Fetret Devri | 1402 - 1413 orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleEndüstriyel Sensörler | Endüstriyel Sensörlerin Uygulama Alanları - Ä°ndüktif - Kapasitif Sensörler - Uygulama Örnekleri Sonraki MakaleÇoklu Ortam - Multimedia Nedir? | Bilgi Gösterimi İçin Ä°letiÅŸim Aracı

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz