Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Dünya ve Ülkeler Tarihi Ansiklopedisi: Brezilya


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 27.11.2007 tarihinde bosnak tarafından, Medeniyetler ve Ãœlkeler Tarihi Ansiklopedisi bölümünde paylaşılmıştır ve 1677 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Brezilya

21 Nisan 1500 yılında Portekizli bir gemici olan Pedro Alveras Cabrol, Hindistan’a gidiyorum zannıyla Güney Amerika’ya ayak bastı ve ülkeyi Portekiz kralı adına zaptettiÄŸini ilan etti. 1530 yıllarında Martin Alfonso de Sousa liderliÄŸindeki bir keÅŸif gezisi esnasında, stratejik noktalar olan yerlere, Rio de Janerio ile bir yıl sonra da bugünkü Santos ÅŸehrinin banliyosü olan Sao Vicente ÅŸehirlerini kurdular.


Piratiningo ÅŸehri de, 1532 yılında Sao Vicente yakınlarında yüksek bir bögede kuruldu. Portekizlerin Ä°spanya hakimiyetine girdiÄŸi 1580’den 1640 tarihine kadar Brezilya bir Ä°spanya sömürgesi oldu. 1640’ta Portekizliler Brezilya’yı tekrar ele geçirdiler. Hükumet merkezi 1763’te Salvador’dan Rio de Janerio’ya taşındı. Zira burası coÄŸrafi ve stratejik bakımdan merkez olmaya daha uygundu.

1698 yılında Sao Paulo’da bol miktarda altın bulundu. Daha sonra iç kesimlere Amazon havzasına yapılan keÅŸif gezileri sonucu altından baÅŸka madenler de bulundu. Bölgede çeÅŸitli feodal gruplar ortaya çıktıysa da fazla yaÅŸamayıp yeniden birlik saÄŸlandı.

1572 yılında Brezilya’yı yönetim bakımından Salvador ve Rio de Janerio’dan ibaret olmak üzere ikiye ayıran sistem, 17. yüzyıl çeyreÄŸine kadar devam etti. On altı ile on yedinci yüzyılda Ä°spanyollar, Ä°ngilizler, Fransızlar ve Almanlar zaman zaman bu bölgeyi ele geçirmek istedilerse de muvaffak olamadılar. 1807’de Portekiz’in Napolyon Bonapart tarafından iÅŸgal edilmesi üzerine kral ailesi ve devletin bazı ileri gelenleri Brezilya’ya kaçtılar ve ertesi sene hükumet merkezini Rio de Janerio’da kurdular.


Bu esnada Brezilya’nın nüfusu 2.500.000 olup, bunun 400.000’i beyaz 1.300.000 zenci ve 800.000’ini yerli halk teÅŸkil ediyordu. Zenciler büyük ÅŸekerkamışı çiftliklerinde ve madenlerde çalıştırılmak üzere 1538 yılında Afrika’dan köle olarak getirilmiÅŸlerdi. 1819’da Napolyon’un Avrupa devletlerine yenilmesi üzerine Portekiz kralı, yeÄŸeni Don Pedro’yu, Brezilya Genel Valisi bırakarak Portekiz’e geri döndü.

1822’de Portekiz parlamentosu ilk koloni statüsüne geri dönmek isteyince, Brezilyalılar, Don Pedro Jose Boni Facia deAndrada Silvan’ın liderliÄŸinde bağımsızlık hareketlerini baÅŸlattılar ve 7 Eylül 1822’de bağımsızlıklarını ilan edip, 1824’te liberal bir anayasa kabul ettiler. Düzensiz savaÅŸlardan sonra Portekizliler Brezilya’nın bağımsızlığını kabul etmek zorunda kaldılar. Brezilya 1889 yılına kadar krallıkla idare edildi.

Latin Amerika’da en uzun süre krallıkla idare edilen tek ülke Brezilya idi. 1831 yılında Don Pedro, oÄŸlu Ä°kinci Don Pedro’ya tahtı terk etmek zorunda bırakıldı. Ä°kinci Don Pedro zamanında modern Brezilya’nın temelleri atıldı. 1888’de 800.000 köylüye hürriyet verildi. 1889’da kansız bir darbe ile krallık idaresi yıkılarak cumhuriyet idaresi kuruldu. 1914’te siyasi birliÄŸi temin eden Brezilya, bütün dünya ülkeleri tarafından tanındı. Ä°stikrarsız bir ülke olup, sık sık anayasa deÄŸiÅŸiklikleri ve ihtilaller olmaktadır.

Alıntıdır

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 27.11.2007 tarihinde bosnak tarafından, Medeniyetler ve Ãœlkeler Tarihi Ansiklopedisi bölümünde paylaşılmıştır ve 1677 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Dünya ve Ülkeler Tarihi Ansiklopedisi: Brezilya orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleKorelasyon Nedir? | Matematiksel Özellikleri - Korelasyonun Açıklanması - Korelasyon Ve Nedensellik - Korelasyon Ve DoÄŸrusallık - Korelasyon Kat.. Sonraki MakaleOsmanlı'da Verilen Ãœnvanlar | LALA: "Terbiyeci". Özellikle hem sarayda, hem de tayin edildikleri sancak valiliklerinde genç ÅŸehzadeleri yetiÅŸ..

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz