Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Dünya Dilleri – Latince – Lingua LatÄ«na | Hint-Avrupa Dil Ailesine Ãœye Antik Dil – Latin Alfabesi – Tarihçe – Latin Dili Ve Edebiyatı – Lati..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 04.04.2010 tarihinde Hale tarafından, Dünya Edebiyatı ve Edebi KiÅŸilikler bölümünde paylaşılmıştır ve 638 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Latince – Lingua LatÄ«na

Dünya Dilleri


Latince, Hint-Avrupa dil ailesine üye antik bir dildir. Roma Ä°mparatorluÄŸu’nun resmî dili Latince idi. Daha sonra, OrtaçaÄŸ’da kiliselerde Latince kullanıldı. O zamanlar Ä°ncil, Latince olarak yazılırdı. Bu yüzden Latince sembolik olarak Vatikan‘da kullanılmaktadır. ÇoÄŸu Avrupa dillinin kökeni Latince‘dir.

Türkiye’de Latince eÄŸitimi bazı üniversitelerde seçmeli dil dersi ÅŸeklinde mevcuttur. Onun dışında lise düzeyinde de seçmeli dil olarak Latince’yi öğreten kurumlar vardır.

• Konuşulduğu ülkeler: Vatikan, İtalya yarımadası
• Toplam konuşan kişi sayısı: 1245
• Sıralama: İlk 100 de değil
• Dil aileleri:


o Hint-Avrupa Dilleri

* Ä°talik
* Latino-Faliskan
* Latince

• Kurumsal dil olduğu ülkeler: Vatikan (sembolik)
• Dili düzenleyen kurum:
• Dil kodları:

o ISO 639-1: la
o ISO 639-2: lat
o Ethnologue 14th edition: Lat
o ISO 639-3: –

Tarihçe

Ä°lkçaÄŸ’da Ä°talya yarımadasında Roma’nın içinde bulunduÄŸu Latium bölgesinde konuÅŸulan Latince, Hint-Avrupa dil ailesinin bir üyesidir. Roma devletinin sınırlarının geniÅŸlemesiyle Latince önce Ä°talya Yarımadası’nda sonra özellikle Gallia (bugünkü Fransa), Hispania (Ä°spanya), Helvetia (Ä°sviçre), Lyricum (Dalmaçya, Arnavutluk), Pannonia ( Macaristan), Dacia (Romanya)’ya yayılmış, bunun dışında egemen olduÄŸu Macedonia ( Makedonya), Trachia (Trakya), Asia Minor (Anadolu yarımadası), Syria (Suriye) ile Kuzey Afrika’da resmi dil kimliÄŸiyle benimsenmiÅŸtir.

Latince Yunan dilini örnek alarak ilerleme göstermiÅŸtir. Latin yazını da hep Yunan yazınının etkisi altında kalmıştır. Latince, Yunanca ile birlikte Ä°lkçağın baÅŸlıca kültür ve uygarlık dillerini oluÅŸturmuÅŸtur. Latince yayıldığı ülkelerde yerel dillerin yanı sıra yaÅŸamını sürdürürken özellikle okur-yazarlarca kullanılmış, gitgide çeÅŸitli katmanlardan insanların dilini etkisi altına almış, onların dillerini teker teker ortadan kaldırmış, böylece neo-latin dillerinin doÄŸmasını saÄŸlamıştır. Dillerin bu baÅŸkalaşım sürecinde, OrtaçaÄŸda bilimsel çalışmalar Latince ile yürütülmüş, yapıtlar Latince yazılmıştır. Diplomaside yazışma dili yine Latince’dir. Kilise, inançlılar ile iletiÅŸim kurmak için Latince kullanmıştır.


Batı Dilleri ve Latince

Latince yaÅŸayan batı dillerinden Fransızca, Ä°spanyolca, Portekizce, Romence’nin birinci derecede anasıdır. Ä°ngilizce Latin kökenli olmamasına karşın, sözcük ve kavramlarıyla yarı yarıya bu dile baÄŸlıdır. Almanca, yapısındaki Fransızca kökenli sözcükler dolayısıyla Latinceye çok ÅŸey borçludur. Bu nedenle Slav dilleri dışındaki batı dilleri için Latince öğrenimi önemlidir.

Bilim Dili olarak Latince

Günümüzde hukuk, tıp, diş hekimliği, veterinerlik, eczacılık, botanik, zooloji, jeoloji, v.b. gibi bilim dallarında, özellikle terminoloji konusunda Latince öğrenmek zorunludur.

Sosyal bilimlerden özellikle Eskiçağ ve Ortaçağ tarihi, bir ölçüde de Yeniçağ Tarihi, Felsefe, Arkeoloji alanında kaynaklara Latince olmadan başvurulamaz. Geçmişin kalıntılarının gömülü olduğu, buluntularla dolu ülkemizde Latince öğrenimi bunların değerlendirmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Kimi Osmanlı arşivlerini okuyup değerlendirebilmek için Latinceye gereksinim vardır. Batı düşüncesinin ve uygarlığının Klasik yazına dayanması nedeniyle batıyla ilgili sosyal bilimler üzerinde araştırmada bulunacak kişiler için Latin dili ve yazını özellikle gereklidir.

Latin Dili ve Edebiyatı

Latin Dili ve Edebiyatı ile Yunan Dili ve Edebiyatı iç içe iki ana bilim dalıdır ve Klasik filoloji olarak bilinmektedir. Latincenin günümüzdeki önemi bilim dalı olmasıdır; bu nedenle batı dillerinin ve yazınlarının yanı sıra Eskiçağ ve Ortaçağ Tarihi, felsefe tarihi, epigrafi, tiyatro tarihi, Roma Hukuku gibi birçok alanda, ayrıca Osmanlı arşivlerinde bulunan Latince yazılmış belgeler üzerinde bilimsel araştırma yapmak için gereklidir. Latin Dili ve Edebiyatı programı bu ve benzeri alanlarda araştırma yapabilmeleri için öğrencilere gerekli dil, bilgi ve yetenekleri kazandırma amacını taşımaktadır.

Latin abecesini kullanan ülkeler

(Visited 7 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 04.04.2010 tarihinde Hale tarafından, Dünya Edebiyatı ve Edebi KiÅŸilikler bölümünde paylaşılmıştır ve 638 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 4 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Dünya Dilleri - Latince - Lingua Latīna | Hint-Avrupa Dil Ailesine Üye Antik Dil – Latin Alfabesi - Tarihçe - Latin Dili Ve Edebiyatı – Latincenin Konuşulduğu Ülkeler - Latince Dil Bilgisi orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleTarihte Bugün: 12 Eylül | (1980) - 12 Eylül Darbesi GerçekleÅŸtirildi Sonraki MakaleAtatürk Haftası | 10 – 16 Kasım - Atatürk Haftası Güzel Sözler - Atatürk Haftası Åžiirleri

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz