Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Dârülmuallimât | 1870 Yılında Osmanlı Devleti’nde, İlk Ve Orta Öğretim Kız Okullarına Öğretmen Yetiştirmek İçin Açılan Eğitim Kur..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 24.09.2010 tarihinde Hale tarafından, Büyük Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu bölümünde paylaşılmıştır ve 1287 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Dârülmuallimât

Dârülmuallimât, 1870 yılında Osmanlı Devleti’nde, ilk ve orta öğretim kız okullarına öğretmen yetiştirmek için açılan eğitim kurumu. Kız öğretmen okulu


Osmanlı Devleti’nde, kızlar için ilk iptidâiye (ilkokul) ve rüştiye (ortaokul) mektepleri, 1858 yılında açıldı. 1869 Maârif-i Umûmiyye Nizamnâmesi’nde (Genel EÄŸitim YönetmeliÄŸi’nde), bu okullara öğretmen yetiÅŸtirmek amacıyla bir kız öğretmen okulunun açılması öngörüldü. Okulun açılması, 26 Nisan 1870’te gerçekleÅŸti; Dârülmuallimât adıyla, Ä°stanbul’da Sultanahmet semtinde bir konakta açılan okulda eÄŸitime baÅŸlandı. Tanzimat süresince de tek bir okul olarak kaldı.


Bu ilk kız öğretmen okulu, Dârülmuallimât-ı Sıbyan ve Dârülmuallimât-ı Rüştiye bölümlerinden meydana geliyordu. Ayrıca bu bölümler de müslim ve gayri müslim olmak üzere ikiye ayrılıyordu. Sıbyan muallimliğinin öğretim süresi iki, rüştiye muallimliğinin dört yıldı.

1893’de yapılan bir düzenleme ile okula 6 yıllık ihtiyat bölümü eklendi. Ä°htiyat bölümü, rüştiye düzeyinde idi ve Dârülmuallimât’a öğrenci yetiÅŸtirmekteydi. Buradan veya kız rüştiyelerinden mezun olanlar Dârülmuallimât’a sınavsız alınmakta idi. Diploması olmayanlar ise sınava alınıyor, baÅŸarılı durumlarına göre sıbyan veya rüştiye ÅŸubelerine ayrılıyordu. Ä°htiyacı olan öğrencilere, günümüzdeki öğrenci kredisi benzeri maaÅŸ baÄŸlanmakta idi. 5 yıllık zorunlu hizmet karşılığında verilen bu ücret, hizmet yapmayanlardan geri alınyordu.

Okulun programında ulûm-ı diniyye, kırâat-ı Türkiyye, Arabî, Farisî, lisan-ı Osmanî ve imlâ, inşâ-yı Türkî, kavâid ve imlâ, imlâ ve inşâ, resim, sülüs, rık’a, dikiÅŸ, makina, nakış, coÄŸrafya, tarih-i Osmanî, hesap dersleri yer alıyordu. Darülmuallimin (Erkek Öğretmen Okulu) adlı okullarla aralarında pek bir ders farkı yoktu. 1879’da programa “eÄŸitim” üzerine bir ders konmuÅŸ, Aristokli Efendi bu dersi vermekle görevlendirilmiÅŸti ancak ders, bir sene sonra kaldırıldı. 1891’de AyÅŸe Sıdıka Hanım’ın çabaları ile ders programına “EÄŸitim Yöntemi” dersi eklenmiÅŸ ve bu dersi okutma görevini de kendisi üstlenmiÅŸtir.

Maarif Nezâreti’nin Dârülmuallimât’a öğrenci alımı için açtığı ilk sınava katılan 32 öğrencinin hepsi de baÅŸarılı bulunmuÅŸ ve bunlardan 20’si 1872-73 ders yılında mezun olmuÅŸtur. Böylece 1873 yılında ilk defa kız rüstiyelerinde nakış dışındaki derslere hanım öğretmenler girmeye baÅŸladı. Bu hanımlar, Türk eÄŸitim tarihinde resmi okuldan yetiÅŸerek görev alan ilk öğretmenler ve devletin ilk kadın memurları idi.

1910-1911 döneminde okulu yatılı taÅŸradan öğrenci gererek okul yatılı hale getirme düşüncesi gerçekleÅŸtirilemedi; alınan öğrenciler Fatih ÇarÅŸamba’daki Saip PaÅŸa Konağı’na yerleÅŸtirildi ve Kız Sanayi Mektebi’nin derslerine devam ettiler. 1918’de Dârülmuallimât’ın Çapa’daki DerviÅŸ PaÅŸa Konağı’na taşınmasından sonra ÇarÅŸamba’daki yatılı Kız Sanayi Okulu kaldırılıp Dârülmuallimât ile birleÅŸtirilmiÅŸ; böylece Dârülmuallimât yatılı okul haline gelmiÅŸtir.

1913’te Dârülmuammilat’ın eğitim süresi 5 yıla çıkarıldı. Bu kuruma öğretmen yetiştirmek üzere Dârülmuammilat-ı Aliye açıldı. Aynı yıl bazı büyük vilayet merkezlerinde de, yeni Dârülmuallimâtlar açıldı. 1914’te 253 olan öğrenci sayısı, 1919 yılında İzmir, Ankara, Konya, Atina, Edirne, Eskişehir, Beyrut, Halep ve Bursa’da bulunan Dârülmuallimatlarla birlikte okulun öğrenci sayısı 6000’e yaklaşmıştı.

1916’da, Dârülmuallimât için, yeni bir nizamnâme ve müfredat programı oluşturuldu. Buna göre Dârülmuallimât, iptidâî, izhârî ve âlî olmak üzere üçe ayrıldı.


1918’de çıkan Fatih yangını sırasında okulun yanması üzerine mektep, Çapa’daki binasına taşınmıştı. Ä°lk uygulamalı dersler, burada baÅŸlatıldı. 1922’de Maârif Vekâleti’ne baÄŸlanan Dârülmuallimât, 1924’te Kız Öğretmen Okulu adını aldı.

(Visited 52 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 24.09.2010 tarihinde Hale tarafından, Büyük Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu bölümünde paylaşılmıştır ve 1287 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 3 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Dârülmuallimât | 1870 Yılında Osmanlı Devleti’nde, İlk Ve Orta Öğretim Kız Okullarına Öğretmen Yetiştirmek İçin Açılan Eğitim Kurumu - Kız Öğretmen Okulu orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleFrom major productions featured well known stars and full Sonraki MakaleAtatürk'ün Ankara'ya GeliÅŸi - 27 Aralık | KurtuluÅŸ Savaşı Dönemindeki En Önemli Olaylardan Biri

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz