Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Dreyfus Olayı


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 08.03.2009 tarihinde Esesli tarafından, Medeniyetler ve Ãœlkeler Tarihi Ansiklopedisi bölümünde paylaşılmıştır ve 339 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Dreyfus Olayı

Dreyfus olayı Fransa’da 1894 – 1906 yılları arasında vatan hainliÄŸi suçuyla hüküm giyen, sonra suçsuzluÄŸu ortaya çıkan yüzbaşı Dreyfus’ün başından geçen ve çeÅŸitli siyasal sonuçlar doÄŸuran bir dizi adli olaya topluca verilen ad.



1894’te genelkurmayda görevli topçu yüzbaşı Dreyfus, Paris’teki Alman elçiliÄŸine askerî bilgiler vermekle suçlanınca, bu suçu yadsıdı (ortada ne somut bir neden, ne de açık seçik kanıtlar vardı); ama SavaÅŸ Konseyi, bir elyazısı karşılaÅŸtırmasına ve kurallar çiÄŸnenerek zanlının avukatlarına gösterilmeden yargıçlara verilen bir gizli dosyaya dayanıp, Dreyfus’e ömür boyu sürgün ve rütbesinin geri alınması cezasını verdi.
Oysa Dreyfus yalnızca bir kuÅŸkunun kurbanı olmuÅŸtu; yahudi olduÄŸundan,kuÅŸku çekmesi de,o dönem için doÄŸaldı. Gerçekten, Edouard Drumont’un 1886’dan baÅŸlayarak La France juive (Yahudi Fransa) adlı kitabıyla ve La Libre Parole (Özgür Söz) adlı gazetesiyle yaptığı Yahudi düşmanlığı propagandası, soylular ile Katolik ve kralcı büyük burjuvalar arasında yayılmıştı. Söz konusu propaganda, eski dinsel temele dayandırılmamıştı: Drumont Yahudi inanışına karşı çıkmıyor, ama Yahudilerin kozmopolit ve açgözlü olduklarını ileri sürüyor, yurtseverlik ve onur duygularından yoksun olduklarım savunuyordu.

“SUÇLUYORUM”

Dreyfus’ün söz konuÅŸu propagandanın da etkisiyle hüküm giyip Guyana’daki Åžeytan adasına sürülmesinden sonra da genelkurmaydan bilgi sızması sürünce, Fransız Haber Alma Servisi bir baÅŸka subaydan kuÅŸkulandı: Macar kökenli, sefahat düşkünü, borca batmış komutan Esterhazy. Ãœstelik Esterhazy ile Paris’teki Alman askerî ataÅŸesi arasındaki bir yazışma da ele geçirildi. Ama genelkurmayın ileri gelen subayları, bu yeni öğeleri göz önüne almak istemediler ve suç Dreyfus’ün üstünde kaldı.
Dreyfus dosyası konusundaki kuÅŸkularım dile getiren komutan Picquart kınanıp, Tunus’un güneyine gönderildi; albay Henry, Dreyfus’ü suçlu gösteren ve Esterhazy’yi temize çıkaran bir belge düzenledi. Bunun üstüne, Paris’in yahudi çevrelerinde etkili olan zengin Dreyfus ailesi, davayı kamuoyunun gözleri önüne serip, Esterhazy’yi yüzbaşı Dreyfus’e yüklenen suçların gerçek suçlusu olarak gösterdi. Esterhazy buna karşı çıkıp, üstlerinin desteÄŸiyle bir SavaÅŸ Konseyi’nde yargılanmayı istedi ve 1898’de beraat etti, Bunun üstüne “Dreyfus Olayı”. ilerici görüşleriyle tanınan romancı Emile Zola’nın gürültüler koparan giriÅŸimleriyle bir siyasal soruna dönüştü. Zola,Clemenceau’nun gazetesi L’Aurore’da yayımladığı”Suçluyorum” baÅŸlıklı ateÅŸli açık mektupta, Dreyfus’ün suçsuzluÄŸunubelirtip, hüküm giymesini genelkurmay subaylarının çoÄŸunun yahudi düç mani, gerici ve kilise yanlısı olmala rına baÄŸladı ve bu mektup yüzünde kendi de hüküm giydi.
O sırada cumhuriyetçi üniversiteli ler, “insan Hakları BirliÄŸi’ni kura rak Dreyfus yanlısı bir kampanya baÅŸlattılar; amaçları Dreyfus’ü sa vunmak, ama aynı zamanda da cumhuriyete baÄŸlılığından kuÅŸku duyulan orduya ve cumhuriyetçilerin doÄŸal düşmanı Kilise’ye karşı çıkmaktı. Dreyfusçülerin propagandası karşısında. “Fransız Vatanı BirliÄŸi” diye adlandırılan bir hare ket oluÅŸtu (hareketin temsilciler Dreyfus’ün suçluluÄŸuna inanıyor, haksız yere saldırıya uÄŸradığım düşündükleri orduyu ve Kilise’yi savunuyorlardı). Böylece tartışma. Dreyfus’ün suçlu mu suçsuz mu olduÄŸu konusunu aşıp, büyük siyasal ilkeler ve tutkular tartışılmaya baÅŸlandı. Zola. açılan iftira davasında hüküm giyince hapse girmemek için Ä°ngiltere’ye kaçmış, ama mahkeme sırasın da, Dreyfus’ün yargılanmasında yapılan yasadışı iÅŸlemler de ortay çıkmıştı. 1898 Temmuzunda Henry’nin düzenlediÄŸi sahte belge. Meclis mahkemesine Dreyfus’ün suçluluÄŸunun günün baÅŸlıca kanıtı olarak sunuldu;ama aÄŸustos ayında, sahte olduÄŸu anlaşıldı. Bunun üstüne tutuklanan albay Henry intihar etti.

alıntı


(Visited 2 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 08.03.2009 tarihinde Esesli tarafından, Medeniyetler ve Ãœlkeler Tarihi Ansiklopedisi bölümünde paylaşılmıştır ve 339 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Dreyfus Olayı orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki Makale[Ahlak-ı Nebi] Peygamberimiz Hz. Muhammed'in Vefakarlığı Ä°le Ä°lgili Hadisler Sonraki MakaleKorkuyu Beklerken | OÄŸuz Atay'ın Hikâyelerini Yayınladığı Eseri

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz