Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Dor ve Ion Düzenleri Arasındaki Farklılıklar


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 19.12.2008 tarihinde HeaT tarafından, Felsefe - Arkeoloji - Mitoloji ve Efsaneler bölümünde paylaşılmıştır ve 1291 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


)Düzenlerin uygulanması yapıya verilecek özelliğe bağlıdır. Dor Düzeni anıtsal tapınaklara, İon düzeni ise iç mekanlarda uygulanmaktadır.
2)İon mimarları Dor mimarlarından daha büyük bir serbestliğe sahiptirler.
3)Genel görünüşü bakımından bir İon tapınağı, ağırlık ve kuvveti ifade eden Dor tapınağının yanında hafif ve zarif şekilleri ile İonların estetik duygularının bir temsilcisi olarak yükselmektedir.
4)ܜst üste iki revak yapmak gerektiğinde genellikle Dor Düzenine başvurulurdu. Çünkü üst gövdenin alt gövdenin uzantısı olması yüzünden kendi üzerine bindirilebilen tek düzen Dor Düzenidir.
5)Dor düzeninin tersine İon profilleri ışık ve gölgenin iç içe geçtiği ve biçimleri daha belirginleştirdiği yüzeylerle süslenmişlerdir.
6)Dor düzeninin kerpis sayısı fazla değildir, İon düzeninde ise kerpis sayısının fazla olduğu görülür. 7)Dor düzeninde stunlar doğrudan doğruya stylobata yerleştirilirler, sütun kaidesi yoktur. İon Düzeninde ise bir kaide vardır. Bazen kaidenin altında dörtgen bir plinthos yer alır.
8)İon sütunu Dor sütunundan daha ince ve daha yüksektir, enthasis te yoktur.
9)Dor Düzeninde sütun gövdesindeki yivler birbirleriyle açı oluşturacak şekilde birleşirler, İon Düzeninde ise yivler arasında ince şeritler bırakırlar.
10)Dor Düzeninde sütun gövdesinin tek parça olmasına pek ender rastlanır, İon Düzeninde ise sütun gövdesi hemen her zaman tek parçadır.
11)Dor Düzeninde başlık ekhinus ve abakustan oluşur, İon Düzeninde ise başlık volütler ve abakustan meydana gelir.
12)İon başlığı iki cephelidir. Dor başlığı ise her yönden aynıdır.
13)Dor Düzeninde bulunan arşitrav İon Düzeninde kademeli bir yüzeye sahiptir.
14)İon Düzeninde sık görülen geisipodes Dor Düzeninde görülmez.
15)Dor Düzenindeki triglifon İon Düzeninde yoktur. İon Düzeninde bunun yerini friz alır ki bazen friz hiç kullanılmamaktadır.
16)İon alınlığının eğimi Dor alınlığınınkinden fazladır.


Dor Düzeni


(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 19.12.2008 tarihinde HeaT tarafından, Felsefe - Arkeoloji - Mitoloji ve Efsaneler bölümünde paylaşılmıştır ve 1291 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Dor ve Ion Düzenleri Arasındaki Farklılıklar orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleBandırma Vapurunun Yolcuları | Emekli Süvari Albayı Hüsamettin Ertürk Osmanlı Ä°mparatorluÄŸunda TeÅŸkilatı Mahsusasında Ve Mütareke Yıllar.. Sonraki MakaleCengiz Han Destanı

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz