Denemeler – Montaigne | Kitabın Özeti – Kitaptan Alıntılar
Hale - 24 Kasım 2015 Kitap Tanıtımları ve Özetleri 0 1 Okunma : 14277
İçerik Hakkında Bilgi
- Bu içerik 30.12.2007 tarihinde Hale tarafından, Kütüphane | Okunması Gereken Kitaplar ve Kitap Özetleri bölümünde paylaşılmıştır ve 119957 kez okunmuştur.
Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum
İçerik ve Kategori Araçları
- Kategoriye Abone Ol
- Makalenin Çıktısını Al
- Makaleye Yorum ekle
- Son Güncellenme Tarihi: 24 Kasım 2015, Salı 10:55
Denemeler
• Kitabın Özeti:
Montaigne kitabında kişisel düşüncelerini okurlarıyla paylaşmıştır. İnsanın nerede, ne zaman, ne yaptığını, ama ne yapması gerektiğini kendi görüşleriyle bildirmiştir. İnsan kitabı okuduğunda kendi benliğiyle karşılaşmakta, vicdanıyla yüzleşmektedir.
Montaigne aklından ne geçiyorsa, kısa ve ya uzun bir şekilde paylaşmış okurlarıyla. Bizim önemsemeyip, düşünmediğimiz şeyleri Montaigne düşünmüş; günlük hayatımızda dikkat etmediklerimizin altını çizmiştir.
Montaigne’in 1580 tarihli eseri Denemeler (Les Essais) Türkçe’ye ilk kez 1940’da Sabahattin Eyüboğlu tarafından kazandırılmıştı.
• Kitaptan Alıntılar:
Güzel Konuşma
Bakıyorum da kimi insanlar, konuşurken süslü, gösterişli cümleler kurmayı, anlamını kendilerinin de tam bilmedikleri sözcükler kullanmayı hüner sayıyorlar. Böyle yaparken, güzel sözler arama uğruna asıl söyleyeceklerini söyleyemiyorlar.
Ben bu tür konuşmaları doğru ve yararlı bulmuyorum. Sözcükler ve cümleler, düşüncelerimizi iletmek için birer araçtır. Bizi dinleyenler ne düşündüğümüzü anlamazlarsa konuşmuş olmayız ki. Yazılı anlatımda olsun, konuşma dilinde olsun içten, doğal, kısa ve yalın anlatımı tercih ederim ben. Beni dinleyen ya da yazdıklarımı okuyan herkes her sözümün tadına varmalı.
Bir de, Seuton’un söylediği gibi, din adamının vaazına benzememeli konuşma; bilinmedik, duyulmadık sözcüklerle kafaları bulandırmamalı. Yoksa çok gülünç duruma düşeriz. Asıl önemlisi, doğru ve sağlıklı iletişim kuramayız.
Kuru Bilgiler
Yaşadığımız çağın gereklerine göre daha bilgili daha akıllı olabilmek için öğrenim görürüz. İnsanın düşüncesiyle gördüğü ve duyduğu söylenir. Bütün varlığımızı yöneten düşüncedir; gerisi kör ve cansızdır sanki.
Çocuklarımıza kendi istemleriyle karar verme ve yapma özgürlüğü tanımadığımız için ürkek bir köle gibi yetiştiririz onları. Bize belletilen sözcükler, düşünsel yapımızı koşullandırıyor. Oysa ezberlemek, bilmek anlamına gelmez. Sözleri belleğimizde bir süre saklamaktır bu. Kendimize ait olmayan bilgileri sürekli kullanırız. Bütünüyle kitaplardan devşirilen kuru bilgiler ne kadar da verimsiz ve sıkıcıdır.
Platon, gerçek bilgi ve düşüncenin dürüst, sağlam bir iradeyle oluşabileceğini söyler. Değişik amaçlara yönelen diğer bilimleri de süs eşyası olarak görür.
*** En iyi eğitim, gençlerde öğrenme ve araştırma hevesini, sevgisini uyandıran eğitimdir. Onları iyi eğitemezsek, kitaplarla yüklü bir eşekten farkları kalmaz. Baskı ve dayatma ile bilim etiketli çantalar taşıtıyoruz onlara; oysa bilim ve kültürü çantamızda, evimizde saklamamız yetmez, onunla bir bütün olmamız, aşk evliliği yapmamız gerekir.
İnsanlar ve Hayvanlar
Kimilerimiz hayvanlara karşı daha duyarlı oluyor, onları insanlardan daha yakın buluyorlar kendilerine. Örneğin, hizmetçilerimiz bize kuşlardan, köpeklerden, atlardan daha çok yararlı oluyor, daha ucuza bize hizmet ediyorlar. Ama hayvanlara gösterdiğimiz ilgiyi, özeni, dostluğu bize hizmet edenlerden nedense esirgiyoruz.
İnanç ve Düşünce
İnsanoğlunun bugünkü düşüncelerini oluşturan çoğu birikimler, eski törelerin, eski dinlerin ve eski yasaların kalıntısıdır. Herkes nasıl konuşuyorsa biz de onlar gibi konuşmayı öğrenir, beşikten mezara kadar bu tutum ve davranışlar içinde yaşarız. Üstelik geçmişin mirası olan bu düşünce geleneğinin doğruluğundan hiç kuşkuya düşmeyiz de… Bu kutsal örüntüye karşı da çıkmayız.
Oysa insanlar, kendilerine dışardan verilen ve yaşayışlarında kural haline dönüştürdükleri bu inanç örtülü düşünceleri değişmez yasalar gibi benimsemeye çalıştıkça doğruyu ve gerçeği de kolay kolay bulamazlar.
Bitkiler ve İnsanlar
Diyelim ki bir tohumu ektik, bir bitkiyi diktik. Tarımla uğraşanlar için çok sıradan ve kolay görünen bu üretim, bitkiyi yetiştirme ve ürün alma aşamasında türlü zorluklarla baş başa bırakır bizi. Asıl onun yaşaması, büyümesi için daha çok emek verir, özen gösteririz.
İnsanların da yetiştirilmesi buna benzer. İnsan yavrusunun ekilmesi için fazla bir ustalık gerektirmez. En ilkeller de becerir bunu. Ama iş, doğumdan sonra onun sağlıklı beslenerek büyümesine gelince türlü güçlüklerle, sorunlarla karşılaşırız. Üzülür, kaygılanır ve iyi bir bakım için en uygun yollar, yöntemler ararız.
Bakınız, Montaigne – Michel Eyquem de Montaigne (d. 1533 – ö. 1592) | Ünlü Fransız, Deneme Yazarı – Montaigne Üzerine Düşünceler – Montaigne’den Seçmeler – Özdeyişler
Edebi Türler: Deneme | Türün Yaratıcısı 16. yy Fransız Yazarı Montaigne
Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum
Bu içerik 30.12.2007 tarihinde Hale tarafından, Kütüphane | Okunması Gereken Kitaplar ve Kitap Özetleri bölümünde paylaşılmıştır ve 119957 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 76 adet mesaj daha bulunmaktadır.
Denemeler - Montaigne | Kitabın Özeti - Kitaptan Alıntılar orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...