Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Dairesel Grafik – Dilimli Diyagram – Sektor Grafiği | Kategorik Verileri Görsel Şekilde Betimleyip Özetlemek İçin Hazırlanan Daire Şeklinde Su..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 04.05.2011 tarihinde Hale tarafından, Matematik ve Geometri Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 1302 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Dairesel Grafik – Dilimli Diyagram – Sektor Grafiği

Dairesel grafik, dilimli diyagram, sektor grafiği – “pie chart”, “pasta grafiği”, istatistik biliminde betimsel istatistik alanında kategorik (ya sırasal ölçekli ya da isimsel ölçekli) verileri görsel bir şekilde betimleyip özetlemek için hazırlanan; içindeki kategori dilimlerini orantısal olarak gösteren bir daire şeklinde sunulan bir gösterim aracıdır.


Değişik ülkelerde İngilizce dilini anadili olarak konuşanların sayıları

Bir daire şeklindeki dairesel grafik içinde bulunan her dilim bir kategoriyi gösterir ve bu dilimin büyüklüğü derece birimi ile o kategoride bulunan veri sayısının toplam veri sayısı oranına (yani “orantılı sıklık” değerine) aynı oran ile orantılıdır. İlk defa gösterimi 1801’de İngiliz yazarı Playfair’in yayımladığı Statistical Breviary adlı bir kitapta olmuştur ve bu kitapta verilen iki dairesel grafikten birisi 1789’dan önce Osmanlı Devleti’nin değişik kitalarda olan arazilerinin coğrafî alanı verilerini özetlemektedir.


Dairesel grafik işletme alanında ve kitle iletişim dünyasında en çok kullanılan istatistik aracı olduğu kabul edilmektedir. Fakat bu aletin temellerinin iyi bilinmeden kullanılması bazı istatistikçilerin büyük tenkitlerine yol açmıştır ve bazı istatistik otoriteleri bu veri gösterim aletinin, hatalı intibalara neden olacağı için, hiç kullanılmamasını tavsiye etmişlerdir.

Bunlara göre dairesel grafik kullanılmasının şu dezavantajları bulunur:

• Eğer kullanılan dilim kategorileri, sırasal ölçekli veya isimsel ölçekli değil de, gruplanmış niceliksel (yani aralıksal ölçekli veya oransal ölçekli değişken verileri ise bu türlü niceliksel sayısal verileri daha açıkca ve daha kullanışlı olarak özetleyen istatistiksel grafik, (çubuk grafiği veya nokta grafiği veya histogram), veya istatistiksel tablolar (sıklık tablosu) kullanılması salık verilmektedir.
• Tek bir dairesel grafiğin değişik dilimlerinin birbiriyle karşılaştırılması uygunsuzdur ve bunu uygun hale getirmek zordur.
• İki değişik dairesel grafiğin birbirleriyle ikili karşılaştırılması ancak belirli sınırlayıcı şartlar bulunuyorsa uygundur ve aksi halde bu türlü ikili karşılaştırma uygun değil hatta anlamsızdır.,
Fakat, bazı hallerde dairesel grafik kullanılması veri bilgilerinin açıkca anlaşılır şekilde gösterilmesi için çok etkin olabilmektedir:
• Tek bir dairesel grafik dilimlerin birbirleriyle karşılaştırılmadan bu grafik içindeki tek bir dilimin tüm grafikle karşılaştırılması çok uygundur.
• Eğer bu türlü karşılaştırma yapılmakta ise ve eğer ele alınan dilim tüm verilerinin %25 ile %50si arasında ise, bu tek bir dilim ile tüm karşılaştırmasının gayet kullanışlı sonuç vereceği bildirilmiştir.

(Visited 6 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 04.05.2011 tarihinde Hale tarafından, Matematik ve Geometri Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 1302 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 3 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Dairesel Grafik - Dilimli Diyagram - Sektor Grafiği | Kategorik Verileri Görsel Şekilde Betimleyip Özetlemek İçin Hazırlanan Daire Şeklinde Sunulan Gösterim Aracı orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki Makale[Kimya] Flojiston Kuramı - Phlogiston Theory | Maddelerin Katılığından Sorumlu Katılık İlkesi - Sıvılık İlkesi - Asitlik İlkesi Sonraki MakaleŞirket Türleri - Komandit Şirketler - Kişi – Şahıs Şirketleri | Komandit Şirketinin Tanımı – Kuruluşu – Yönetimi - Ortaklar Arası

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz