Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Bumerang Nedir? | Bumerang’ın Tarihi – ÇeÅŸitleri Nelerdir? Bumerang Tutma Ve Fırlatma Teknikleri Nelerdir?


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 21.03.2008 tarihinde Hale tarafından, Felsefe - Arkeoloji - Mitoloji ve Efsaneler bölümünde paylaşılmıştır ve 1532 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Bumerang Nedir?

Bumerangların geri dönen ve dönmeyen olmak üzere iki çeşidi vardır ve geri dönen en eski bumeranglar üzerinde yapılan karbon testleri bu bumerangların en az on bin yıllık bir maziye sahip olduğunu ortaya çıkarmıştır.


(ÖRN:1973 yılında Avustralya ‘wyrie’ bataklığında bulunan en eski ahÅŸap bumerang 10.000 yıllıktır. Ayrıca bumeranglar Avustralya yerlileri tarafından günümüze kadar kullanılmış ve geliÅŸtirilmiÅŸ olduÄŸu için bumerang bu kıta ile özdeÅŸleÅŸmiÅŸtir. Ancak Avustralya dışında Hindistan, Mısır, Hollanda, Danimarka, Almanya, Sudan ve Tazmanya gibi çok farklı bölgelerde de bumeranglar ve benzeri sopalar bulunmuÅŸtur. Hatta Mısır firavunu Tutankamun’un mezarında öteki yaÅŸamında da kullanması için konulmuÅŸ çok sayıda bumeranga rastlanmıştır.)

Bumerangları iki alt bölümde inceleyebiliriz;

1. Geri dönen bumeranglar günümüzde spor için kullanılırken, eskiden avlanmak için de kullanılırlardı. AÅŸağıdaki resimde gördüğünüz gibi yerliler avlanmak için aÄŸaçlar arasına aÄŸ gerer, ve geri dönen bumeranglarını kuÅŸlara doÄŸru fırlatırlardı, bunu yırtıcı hayvan zanneden kuÅŸlar da kaçarken bu aÄŸlara takılır ve yerlilere yemekte eÅŸlik ederdi…


2. Gelelim geri dönmeyen bumeranglara, bunlar tahmin edeceğiniz gibi yerliler tarafından sadece savaş ve avlanma amaçlı kullanılırlar ve aslında kylie olarak adlandırılırlar. Geri dönen bumeranglar gibi daire çizen bir uçuş değil düz bir uçuşa sahip oldukları için hedefi vurmakta kullanılırlar ve savaşlar için en ideal bumeranglardır.

Bumerang Nasıl Fırlatılır?

Boomerang atmanın basit kurallarını öğrenmeden önce atış yapılacak yere ve hava ÅŸartlarına biraz açıklık getirmek gerekiyor. En uygun yer tercihen çim yeÅŸil bir alandır.Kum bir plaj da kumda hareket etmenin zorluÄŸunu göze alırsanız uygun olabilir.Bu alanın büyüklüğü boomerang’ınızın menzilinin enaz 2-3 katı olmalıdır.Ani bir rüzgar boomerang’ınızı tahmin edemiyeceÄŸiniz yerlere savurabilir. Bu alan kesinlikle boÅŸ olmalıdır.Ä°nsan, hayvan, aÄŸaç, direk, eÅŸya, araba ya da boomerang’ınızın çarpmasıyla zarar verebileceÄŸi herhangi birÅŸey bulunmamalıdır.EÄŸer çevrenizde bunlardan birisi ya da birkaçı varsa veya denize çok yakınsanız, er ya da geç boomerang’ınızın bunlardan birisine çarpacağından ya da denize denize düşeceÄŸinden emin olabilirsiniz (murphy kuralı gibi bir ÅŸey…).

Çok hafif bir rüzgar idealdir.Hatta bu rüzgar gereklidir.Rüzgarsız bir günde de iyi atışlar yapılabilir.Fakat rüzgarlı bir havada özellikle de yeni öğrenirken yapılacak en iyi şey uçurtma uçurmak olabilir.

Boomerang’ı daima düz yüzeyi dışarı, bombeli ya da boyalı yüzeyi sizden yana olacak ÅŸekilde tutmalısınız. Boomerang’ı sadeece baÅŸ ve iÅŸaret parmaklarımızla tutmak yeterlidir, gerekirse orta parmakla da destek olabiliriz. Tüm kolunuz hatta vücudunuz ile atmalısınız.Kuvvetli atmak yerine bol devirli atmak daha faydalıdır.

Boomerang atarken dikkat edilmesi gereken üç açı vardır ;


1. tutuş açısı
2. rüzgarın geliş yönüne göre atış açısı
3. yer düzlemine göre atış açısı

Rüzgarlı havada daha dik, durgun havada daha eğik,ama hiçbir zaman yatay değil…

Rüzgarı tam karşınıza alınca sağ elini kullananlar sağa,sol elini kullananlar ise sola doğru atmalıdır.

Boomerang’ı uçmayacağından endiÅŸe ederek yükseÄŸe atmak yerine, yer düzlemine göre cok az bir açıyla atmak gerekiyor.Bunun en pratik yolu ise baÅŸta göz kararı bu açıyı saptayıp,atış yönünde o yüksekliÄŸe uyan bir nokta bulmak ve bundan sonraki atışları o yöne doÄŸru yapmaktır.

Bu açılardaki sapmalar boomerang’ın farklı yerlere gitmesine yol açar. Bu bizi üzse de bir sonraki atışı düzeltebilmemiz için de bazı ipuçları içerir.Bu sapmaları,etkilerini ve düzeltmek için neler yapılası gerektiÄŸini bir sonraki bölümde inceleyeceÄŸiz.

Eğer başarılı bir atış yapmışsak,boomerang yavaşlamış,yatay duruma gelmiş bize doğru dönerek alçalıyorsa ve göz hizamızın da altına inmişse Artık onu iki elimizin avuç içiyle (parmakları açmak şartıyla…) yakalayabiliriz.

Bumerang Çeşitleri :

Günümüzdeki tüm modellerin türediği birkaç esas şekilden bahsedilebilir. Bunlar;

Geleneksel
V
Çengel
Çok Kanatlılar
Mta

Geleneksel: Herkesin tanıdığı orjinal şekil de denebilir. Kollar arası açısı 100-120 derecedir. Her türlü atışa imkan sağlar fakat tutması diğer modellere göre daha zordur.

V: Kollar arası açısı 40-90 derecedir. Yarışma ve sportif amaçlı modellerdir.

Çengel: Uzun mesafeli atışlar için geliştirilmiştir. Uçlarına ağırlıklar eklenerek menzili daha da uzatılabilir.

Çok Kanatlılar: 3 yada 4 kolludur. Kısa menzilli, atması ve tutması kolaydır.

Mta: Havada en uzun kalma yarışması için geliştirilmiştir. Diğer modellerden daha hafif ve incedir.

(Visited 15 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 21.03.2008 tarihinde Hale tarafından, Felsefe - Arkeoloji - Mitoloji ve Efsaneler bölümünde paylaşılmıştır ve 1532 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Bumerang Nedir? | Bumerang\'ın Tarihi - Çeşitleri Nelerdir? Bumerang Tutma Ve Fırlatma Teknikleri Nelerdir? orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleTarihte Bugün: 9 Eylül | (1922) - Türk Orduları Ä°zmir'e Girdi Ä°zmir'in KurtuluÅŸu Sonraki MakaleAtatürk'e Åžiirler : Bir Yolcu | Faruk Nafiz Çamlıbel

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz