Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Biyomedikal Mühendisliği Nedir? | Verdiği Hizmetler Nelerdir?


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 01.12.2007 tarihinde hale tarafından, Meslek Tanıtımları | Meslek Seçim Rehberi bölümünde paylaşılmıştır ve 4740 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


BÄ°YOMEDÄ°KAL MÃœHENDÄ°SLÄ°K HÄ°ZMETLERÄ°


Tanımı:

Biyomedikal mühendislik tıptaki problemlerin çözülebilmesi için mühendislik tekniklerinin ve analiz yöntemlerinin tıbba uygulanmasıdır. Özellikle İkinci Dünya Savaşı ve uzay programları sayesinde biyomedikal mühendisliğin önemi artmıştır ve bunun sonucu olarak da 1970 yıllardan itibaren tıbbın kullanımına giren teşhis ve tedavi yöntemlerinde önemli miktarda artış gözlenmiştir.


İnterdisipliner Yaklaşım

Tıbbın birçok alanında mühendislik yaklaşımı ile çözülebilecek sorunlar vardır. Burada önemli olan nokta hekimlerin ve mühendislerin ortak bir dil konuştuğu bir bilimdalının oluşturulabilmesidir. Bu iki disiplin arasındaki bütünleşme günümüzdeki tıbbi teknolojilerin geliştirlmesine imkan sağlamıştır.

Uygulama Alanları

Tıbbi cihaz ARGE çalışmaları :

Tıbbi cihazların geliÅŸtirilmesinde önce bir hekimim herhangi bir tedavi veya tanı yöntemi için bir problemi ortaya koyması gerekmektedir. Daha sonra biyomedikal mühendisler mevcut yöntemlerele bu konunun niye çözülemediÄŸini analiz ederler ve diÄŸer mühendislik dallarında kullanılan veya daha önce kullanılmamış bir teknolojiyi kullanarak bu tibbi probleme çözüm bulma arayışına girerler . ÖrneÄŸin ultrason teknolojisi yıllardır mühendislik dallarında kullanılmakta iken 1970’li yılların başında bu tür bir çalışma ile 1970’li yılların sonuna doÄŸru klinikte kullanılmaya baÅŸlanmıştır.


Biyomedikal enstrümantasyon

Basınç,ısı ve akım ölçümü, biyo elektriksel sinyallarin işlenmesi, ultrason, elektriksel güvenlik gibi mühendislik dalları ile ilgili tekniklerin tıbba uygulanması ile ilgilenir.

Malzeme Bilimi

Biyomalzemeler , Suni organlar ve Biyouyumluluk Mühendislik dallarının herhangi bir projelerini gerçekleştirebilmesi için önce malzemeye yani malzeme bilimine ihtiyaç vardır. Bilindiği gibi protezlerde ve suni organlarda istediğiniz malzemeyi seçme özgürlüğüne sahip değiliz. Önce seçilen malzemenin biyouyumluluk açısından optimal olması gerekmektedir. Yeni biomateryellerin gelişimi ile birlikte bu materyellerin biyolojik ortamdaki karşılıklı etkileşimini sınıflandırmak amacıyla biyouyumluluk kavramına ihtiyaç duyulmuştur. Bir malzemenin biyouyumluluk testleri hem klinik hem de laboratuar çalışmalarını kapsamaktadır ve bu çalışmalar biyomedikal mühendisliğin esasındaki interdisipliner yaklaşıma önemli bir örnek teşkil etmektedir.

Aplikasyon

Tıbbi cihazların satışını takiben klinisyenlerle birlikte yapılan bir işlemdir. Cihazın tüm özelliklerinin ve kullanım alanlarının kullanıcılara anlatımını ve cihaza kullancak olan personele verilecek olan eğitimleri kapsar.

Biyoinformatik

Biyoinformatik moleküler biyoloji, tıp ve sistematik biyoloji verileri için amacına uygun veritabanları oluşturur, oluşturulan veritabanlarını yönetir ve veriler üzerinde gereken analiz ve diğer çalışmaları gerçekleştirir. Tıp ve biyoloji verileri üzerinde veritabanı, yazılım, sistem ve ağ çözümleri geliştirir.

Sinyal iÅŸleme

Biyoelektriksel verilerin sinyal işleme teknikleri kullanılarak tespiti sınıflandırılması ve analiz edilmesidir.

Biyomekanik

Mekanik prensiplerinin canlılara aplikasyonu olarak kısaca tanımlanabilir. Örneğin bir kas hareketi sonucu kemikler üzerinde olan mekanik stresin belirlenebilmesi gibi konular bu başlıkta incelenebilir.

Tıbbi cihazların test ve kalibrasyon hizmetleri

Günümüzde hastanelerde ve diğer sağlık kurumlarında gerek teşhis gerek tedavi amaçlı kullanılan tıbbi cihazlar son teknoloji ürünü olup bu cihazların seçimi, doğru kullanımı ve en önemlisi kalibrasyonu önemli bir konu haline gelmiştir. Her tür tıbbi cihaz için özel test ve kalibrasyon cihazları mevcuttur. Bu test ve kalibrasyon periyodik olarak yapılması hem hasta emniyeti açısından, hem de teşhis ve tedavide başarı açısından önem arz etmektedir.

Tıbbi cihazları onarım ve bakım hizmetleri Diğer tüm cihazlar veya makineler gibi tıbbi cihazların da düzenli olarak bakım ve onarıma ihtiyaçları vardır. Bu bakımların doğru zamanda ve işin ehli personel tarafından yapılması cihazın uzun süre verimli olarak kullanılabilmesi için önem arz eder.

Kaynak: İstanbul Sağlık Müdürlüğü

(Visited 16 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 01.12.2007 tarihinde hale tarafından, Meslek Tanıtımları | Meslek Seçim Rehberi bölümünde paylaşılmıştır ve 4740 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Biyomedikal Mühendisliği Nedir? | Verdiği Hizmetler Nelerdir? orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleMatematik Yazım Kılavuzu | Internette Matematiksel Ä°fadeleri Yazma - HaberleÅŸme Yazım Kuralları Sonraki MakaleDonanma-yı Hümâyûn, Osmanlı Deniz Kuvvetleri.

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz