Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Batı Avrupa BirliÄŸi – BAB – Western European Union, Union de l’Europe Occidentale | Ãœyelik – KuruluÅŸ – Ä°mzalanma – Yapısal Özellikleri – Katı..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 05.08.2009 tarihinde Hale tarafından, Genel Kültür Konuları ve Genel Anlatımlar bölümünde paylaşılmıştır ve 338 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Batı Avrupa BirliÄŸi – BAB

Western European Union, Union de l’Europe Occidentale


Ãœyelik

• 10 üye ülke
• 6 ortak üye
• 5 gözlemci ülke
• 7 ortak iş birliği ülkesi


Batı Avrupa Birliği bayrağı

KuruluÅŸ – Ä°mzalanma

• Brüksel Antlaşması, 17 Mart 1948

Batı Avrupa BirliÄŸi ya da kısaca BAB (Ä°ngilizce: Western European Union, WEU; Fransızca: Union de l’Europe Occidentale, UEO), yarı etkin bir Avrupa güvenlik ve savunma örgütüdür. 17 Mart 1948 tarihinde imzalanan Brüksel AntlaÅŸması’yla birlikte kurulmuÅŸ ve 1954 yılında Ä°talya ile Batı Almanya’nın katlımlarıyla büyümüştür. Batı Avrupa BirliÄŸi’nin genel merkezi Brüksel’dedir. Günümüzde baÅŸka bir uluslararası örgüt olan Avrupa BirliÄŸi ile karıştırılmamalıdır.

Brüksel Antlaşması

Brüksel AntlaÅŸması 17 Mart 1948 tarihinde BirleÅŸik Krallık, Fransa, Belçika, Lüksemburg ve Hollanda’nın katılımlarıyla imzalanmıştır. AntlaÅŸmanın ekonomik, kültürel ve toplumsal alanlarda da iÅŸ birliÄŸi ilkelerini içeren hükûmetlerarası karşılıklı bir savunma antlaÅŸması olması öngörülmüştür. Avrupa Savunma TopluluÄŸu oluÅŸumunun Fransız Parlamentosu’nda reddedilmesi üzerine, Ä°talya ve o zamanki Batı Almanya’nın da katılımlarıyla bu birliÄŸin kurulması kararlaÅŸtırılmıştır.

Katılımcı ülkeler üç temel amaçlarını metnin önsözünde şöyle belirtmişlerdir:


• Avrupa’nın ekonomik bakımdan iyileÅŸmesi için Batı Avrupa’da saÄŸlam temeller oluÅŸturmak
• Birliktelik oluÅŸturmak ve Avrupa’da sürekli entegrasyonu özendirmek
• Herhangi bir saldırı durumunda üyelerarası yardımlaşma sağlamak

Brüksel’de yapılan görüşmeler genel olarak kültürel ve toplumsal baÅŸlıkları ele almış ve daha çok bir danışma konseyi oluÅŸturulması amaçlanmıştır. Bunun yapılmasının arkasındaki neden Batı Avrupa ülkeleri arasında her alanda iÅŸ birliÄŸi saÄŸlayarak Komünizm’in durdurulması konusunda bir önlem almaktır. Brüksel’de yapılan görüşmeler sonucu imzalanan Brüksel AntlaÅŸması’nın hükümleri daha sonra Paris Konferansı’nda yeniden görüşülmüş ve 23 Ekim 1954 tarihli Londra Konferansı’nda antlaÅŸmaya son biçimi verilmiÅŸtir. Aynı tarihte Ä°talya ve Batı Almanya da birliÄŸe katılmışlardır. Batı Avrupa BirliÄŸi de örgüte bu antlaÅŸmayla verilmiÅŸtir.


Yapısal Özellikleri

Batı Avrupa Birliği üç ana yönetimsel birimi vardır.

Bunlar: Bakanlar Konseyi, Konsey Başkanlığı ve Genel Sekreterliktir.

Batı Avrupa BirliÄŸi, bir Bakanlar Konseyi tarafından yönetilir. Konsey baÅŸkanı üye ülkeler arasında dönüşümlü olarak 6 ayda bir seçilir. EÄŸer Avrupa BirliÄŸi Komisyonu baÅŸkanı Batı Avrupa BirliÄŸi Komisyonu baÅŸkanının seçildiÄŸi ülkedense, Avrupa BirliÄŸi Konseyi baÅŸkanı her iki görevi de yürütür. Komisyounun genel sekreteri 20 Kasım 1999’da göreve atanan Javier Solana’dır. Solana aynı zamanda Avrupa BirliÄŸi’nin Ortak DışiÅŸleri ve Güvenlik Politikası’nı da yürütmektedir.

Katılımcı Ülkeler

Batı Avrupa Birliği, 10 üye ülkeye, 6 ortak üye ülkeye, 5 gözlemci üye ülkeye ve 7 ortak iş birliği üyesinden oluşmaktadır. 14 Haziran 2001 yılında, Javier Solana yapılan toplantıda birliğe üye olmayan ülkelerin statülerinin değişmesi için gözönünde bir neden olmadığı belirtmiştir.

Üye ülkeler
Ortak üyeler
Gözlemciler
Ortak iÅŸ birliÄŸi

Ãœye ülkeler (1954 Brüksel AntlaÅŸması’na göre)

Fransa bugün NATO’nun askerî iÅŸlem ve görevlerine katılmamakla birlikte, bu birliÄŸe üye tüm ülkeler aynı zamanda birer NATO üyesidir. Birlik içi yapılan oylamalarda tam oy hakkına sahip olan ülkeler bunlardır.

– BirleÅŸik Krallık
– Fransa
– Almanya
– Ä°talya
РBel̤ika
– Hollanda
– Lüksemburg
– Portekiz (27 Mart 1990)
– Ä°spanya (27 Mart 1990)
– Yunanistan (1995)

Gözlemci Üye Ülkeler (Roma 1992)

Gözlemci üye ülkeler Avrupa BirliÄŸi’ne üyedir ancak NATO’ya deÄŸildir.

– Danimarka 1
– Ä°rlanda
– Avusturya (1995)
– Ä°sveç (1995)
– Finlandiya (1995)

Danimarka aslında ikisinin de üyesidir. Maastricht AntlaÅŸması’yla birliÄŸin aldığı kararlara katılmamama hakkını kullanmış ve Ortak Savunma ve Güvenlik Politikasına katılmamıştır. Bu nedenle Batı Avrupa BirliÄŸi’nde, AB üyesi olmasına karşın NATO üyesi sayılmaması daha uygundur.

Ortak Ãœye Ãœlkeler (Roma 1992)

Bu grup, NATO üysi olup da Avrupa BirliÄŸi üyesi olmayan ülkeleri kapsaması için kurulmuÅŸtur. Polonya, Macaristan ve Çek Cumhuriyeti de bu grupta yer almaktadır ancak yakın zamanda ayrıca Avrupa BirliÄŸi’ne katılmışlardır.

– Türkiye
РNorve̤
– Ä°zlanda
– Polonya (1999)
– Çek Cumhuriyeti (1999)
– Macaristan (1999)


Ortak Ä°ÅŸ BirliÄŸi Ãœyesi (Kirchberg 1994)

GeçmiÅŸte ne NATO’ya ne de Avrupa BirliÄŸi’ne üye olan ülkeleri kapsaması için kurulmuÅŸtur. Ancak ilerleyem yıllarda bu ülkelerin hepsi hem NATO’ya hem de Avrupa BirliÄŸi’ne katışmışlardır.

– Estonya
– Letonya
– Litvanya
– Slovakya
– Bulgaristan
– Romanya
– Slovenya (1996)

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 05.08.2009 tarihinde Hale tarafından, Genel Kültür Konuları ve Genel Anlatımlar bölümünde paylaşılmıştır ve 338 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Batı Avrupa Birliği - BAB - Western European Union, Union de l\'Europe Occidentale | Üyelik - Kuruluş - İmzalanma - Yapısal Özellikleri - Katılımcı Ülkeler - Brüksel Antlaşması orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleHarry Potter Serisinin Yazarı J.K Rowling'in Son Fantastik Kitabı 'The Tales of the Beedle the Bard' Aralık Ayında Satışa Çıkıyor. Sonraki MakaleKadın Matematikçiler Neden Daha Az?

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz