Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Avrupa BirliÄŸi VatandaÅŸlığı Nedir? | Citizenship of European Union – Avrupa BirliÄŸi VatandaÅŸlığı Ve Maastricht AntlaÅŸması


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 14.10.2009 tarihinde Hale tarafından, Medeniyetler ve Ãœlkeler Tarihi Ansiklopedisi bölümünde paylaşılmıştır ve 1552 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları



Avrupa Birliği Vatandaşlığı

Citizenship of European Union


Üye ülkelerde serbestçe dolaşma ve ikamet etme hakkı; ikamet edilen üye devletin yerel seçimleri ile Avrupa Parlamentosu seçimlerinde oy kullanma ve seçilme hakkı; vatandaşı olunan üye ülkenin diplomatik temsilciliğinin bulunmadığı üçüncü ülkelerde diğer üyelerin diplomatik korumasından yararlanma hakkı; Avrupa Parlamentosu’na dilekçe verme ve Ombudsman’a başvurma hakkı; AB kurumlarına birliğin resmi dillerinden birinde yazıp aynı dilde cevap alma hakkının tanındığı, AB üye ülkelerinin vatandaşlarına tanınmış hakların bütünüdür.

AB vatandaşları, ülkelerine göre ortasındaki simge değişen ortak bir pasaport kullanır.


Avrupa BirliÄŸi VatandaÅŸlığı, 7 Åžubat 1992 tarihinde imzalanan Maastricht AntlaÅŸması‘yla oluÅŸturulmuÅŸtur. Avrupa BirliÄŸi’ne üye ülkelerin vatandaÅŸlarının ulusal kimliklerine ek olarak verilmiÅŸtir ve kiÅŸilere bazı özel haklar saÄŸlar.

Geçmişi

1992 Maastricht AntlaÅŸması öncesinde, Avrupa Toplulukları antlaÅŸmaları ekonomik bakımdan etkin kiÅŸilere hareket özgürlüğü saÄŸlıyordu ama genellikle diÄŸer kiÅŸilere bu hak tanınmıyordu. Avrupa Kömür ve Çelik TopluluÄŸu’nu kuran Paris AntlaÅŸması bu sanayi alanlarında işçilerin ülkelerarası serbest dolaşımına izin veriyordu. 1957 Roma AntlaÅŸması ise, tüm işçilerin ve hizmet sektörünün üye ülkeler arasında serbest dolaşımını saÄŸladı. Ancak bu antlaÅŸma hükümleri Avrupa Adalet Divanı tarafından yalnızca ekonomik alanda sınırlı olarak yorumlanmadı ve daha geniÅŸ bir toplumsal düzeye yayıldı. Genel anlamıyla Maastricht AntlaÅŸması’nda oluÅŸturulan Avrupa BirliÄŸi vatandaÅŸlığı kavramı Amsterdam AntlaÅŸması’nda daha da geliÅŸtirilmiÅŸ ve koÅŸulları iyileÅŸtirilmiÅŸtir. Bu antlaÅŸmada Avrupa BirliÄŸi vatandaşı olmanın, ulusal kimliÄŸin yerini almadığı, onu yalnızca tamamladığı belirtilmiÅŸtir.

Vatandaşlık Hakları

Roma AntlaÅŸması’nda birliÄŸe üye ülkelerin vatandaşı olan kiÅŸilere verilen haklar ÅŸunlardır:

• Ulusal kimliği nedeniyle herhangi bir ayrımcılığa uğramama güvencesi
• Güvenlik güçleri gibi bazı istisnalar dışında birliğe üye herhangi bir ülkede çalışabilme ya da istenilen bir ülkede özgürce oturma ve okuma hakkı
• Üye ülkelerde yerel seçimlere katılma ve bunlarda oy kullanabilme hakkı
• Avrupa Birliği üyesi olmayan bir ülkedeyken, kendi ülkesinin büyükelçilik ya da konsolosluğu yoksa herhangi bir üye ülkeninkine sığınabilme
• Kötü yönetim durumunda Avrupa Parlamentosu’na ya da Avrupa Ombusmanı’na dilekçe yazabilme
• Avrupa Birliği kurumlarına birliğin herhangi bir resmî dilinde dilekçe yazabilme ve aynı dilde yanıt alabilme
• Avrupa Parlamentosu, Avrupa Konseyi ve Avrupa Komisyonu belgelerine özgürce ulaşabilme

Bakınız, Avrupa Birliği – AB


(Visited 4 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 14.10.2009 tarihinde Hale tarafından, Medeniyetler ve Ãœlkeler Tarihi Ansiklopedisi bölümünde paylaşılmıştır ve 1552 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Avrupa Birliği Vatandaşlığı Nedir? | Citizenship of European Union - Avrupa Birliği Vatandaşlığı Ve Maastricht Antlaşması orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAtatürk'ün Bilinmeyen Hastalığı | Ä°spanyol Gribini Yendi – Nazım Hikmet’in Åžiirinde Atatürk’ün Hastalığı Sonraki MakaleJeneratör Nedir? | Elektrik Ãœreteci – Jeneratörlerin Çalışma Prensibi -Jeneratör Nasıl Çalışır ? Jeneratörlerin Özel Tipleri – Jener..

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz