Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk’ün Vasiyetnamesini Yazmaya Karar VeriÅŸi


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 10.11.2007 tarihinde hale tarafından, ATATÃœRK'ün Hayatı ve Hakkında Yazılanlar bölümünde paylaşılmıştır ve 326 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Atatürk’ün Vasiyetnamesini Yazmaya Karar VeriÅŸi


Atatürk’ün vasiyetnamesini nasıl düzenlendiÄŸini, CumhurbaÅŸkanlığı Genel Sekreteri Hasan Rıza Soyak şöyle anlatmıştı;

1938 senesi sonbaharı, Dolmabahçe Sarayı’ndayız. Bir sabah Atatürk’ün yatak odasına girdim. Büyük adam, yatağında başı biraz yüksekte arka üstü yatıyordu. Salonu solgun bir güneÅŸ kaplamıştı. Yüzü fildiÅŸi rengindeydi. Çehresi her gün biraz daha zayıflayıp uzuyor, o gök mavisi gözleri irileÅŸiyordu.


Ben yatağının ayak ucuna doğru, gösterdiği yere oturdum. Her zaman ki suallerini tekrarladı:

“Ne haber?”

O günlerde Avrupa’da siyasi hava çok bozulmuÅŸtu. Atatürk umumi endiÅŸelere ve bir takım tehlikeli belirtilere raÄŸmen, Almanların henüz, Ä°talyanların ise hiç hazırlanmamış olduklarını ileri sürerek müsterih bulunuyor. O sene harp olmayacağını, ihtilafların behemahal bir pamuk ipliÄŸine baÄŸlanacağını, harbi ancak 1939 senesinde veya ondan sonraki senelerde beklemek lazım geldiÄŸini söylüyorlardı.

Son yirmi dört saat zarfında günlük meselelere dair gelen haberleri hülasa ettim. Görüşünü teyid eder mahiyette olan bu haberleri alaka ile dinliyor, ara sıra bazı şeyler soruyor ve kısa cümlelerle mütalaalar beyan ediyordu. Böyle olmakla beraber düşünceli ve heyecanlı olduğu belliydi.

Sözlerimi bitirince sağ kolunu bana doğru uzattı. Doktorlar, kati lüzum olmadıkça kuvvet sarfetmesini yasakladıkları için hareketlerinde yardım ediyorduk. Elini tuttum, doğruldu, yatağının içinde bağdaş kurdu. Birkaç dakika denize ve karşı sahile baktı. Belliydi ki heyecanını yenmeye çalışıyordu. Gözlerini bana çevirdiği zaman, uzun kirpiklerinin ıslandığını farkettim. Bütün hastalığı boyunca yanımda gösterdiği yegane zaaf (eğer bu ulvi sükunete zaaf demek uygunsa) buydu. Sonra önüne baktı ve ağır ağır konuşmaya başladı.

“Bu yolda konuÅŸmak benim içinde, senin için de, ağır bir ÅŸey ama baÅŸka çaremiz yoktur. KonuÅŸmaya mecburuz çocuk. Hani seninle ara sıra bir iÅŸimizden bahsederdik. Hatta bunun içinde kanun çıkarılmıştı: Åžu vasiyetname meselesi. Bugün yarın o iÅŸi bitirmeliyiz. Nasıl olsa bir gün karnımdan su alınacaktır. Ne olur ne olmaz. Bağırsaklardan biri delinebilir, baÅŸka bir arıza olabilir. Herhalde ihtiyatlı olmalı.”


(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 10.11.2007 tarihinde hale tarafından, ATATÃœRK'ün Hayatı ve Hakkında Yazılanlar bölümünde paylaşılmıştır ve 326 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 6 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk\'ün Vasiyetnamesini Yazmaya Karar Verişi orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleGenelkurmay BaÅŸkanı Orgeneral YaÅŸar BÃœYÃœKANIT | 10 Kasım 2007 Sonraki MakaleBenlik Kavramı

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz