Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk Günlüğü – Today | 9 Åžubat – February


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 09.02.2008 tarihinde Hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 323 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


9 ÅžUBAT – FEBRUARY 9
Tarihte Bugün – Today in History


9 Åžubat 1923
Edremit’te yurt gezilerinin birinde

9 Åžubat 1923
T.B.M.M. Başkanı Gazi Mustafa Kemal, Edremit yolunda
Ergama köyü çocukları ile birlikte


1936 – Atatürk’ün, Ankara’dan Ä°stanbul’a geliÅŸi.

1934 – Atina’da Türkiye, Yunanistan, Yugoslavya ve Romanya arasında Balkan Paktı imzalandı.

Bakınız, Türkiye Cumhuriyeti AntlaÅŸmaları – Cumhuriyet Dönemi – Balkan Antantı – Balkan AnlaÅŸma Yasası

Türkiye, Yunanistan, Yugoslavya ve Romanya arasında “Balkan Antantı’nın Atina’da imzalanması.
Ä°mzalanan paktın maddelerinde, Arnavutluk ile Bulgaristan’ın da ileride pakta katılmalarını saÄŸlayacak bir esneklik getirildi.

Atatürk’ün, öğleye doÄŸru Ä°smet PaÅŸa’nın köşküne geliÅŸi, daha sonra DışiÅŸleri Bakanlığı’na giderek Tevfik Rüştü (AraÅŸ) Bey’le görüşmesi.

1932 – Atatürk’ün, akÅŸamüstü otomobille Edirnekapı, NiÅŸantaşı taraflarında bir gezinti yapması.

1931 – Türk Ä°ktisatçıları Cemiyeti ilk toplantısını yaptı.


1925 – Kars mebusu Halit PaÅŸa, daha önce tartıştığı Afyon mebusu Ali Bey (Çetinkaya) tarafından TBMM’de vuruldu.

1923 – Atatürk’ün, Lâtife Hanım’la beraber saat 17.00’de Balya’dan Edremit’e geliÅŸi, gece ÅŸerefine fener alayı düzenlenmesi.

1921 – I. Ä°nönü Muharebesi. Ä°nönü Zaferi.

Bakınız, Birinci İnönü Zaferi

1920 (8-9) – Kuvay-ı Milliye birlikleri, Urfa’ya girdi.

Fransızlar, Maraş’tan çekilmeye ve Adana bölgesini boşaltmaya başladı.

Kuvay-ı Milliye’nin Fransız iÅŸgalindeki Urfa’yı kuÅŸatması.

Atatürk’ün, Heyet-i Temsiliye bildirilerinin en uzak köylere kadar ulaÅŸtırılması hakkında Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti ÅŸubelerine telgrafı: “…Memleketin hayat ve devamlılığının söz konusu olduÄŸu bugünlerde Heyet-i Temsiliye tarafından yayımlanan her türlü bildirinin Merkez Heyetleri tarafından köylere kadar yayılması bir vatan vazifesi olduÄŸundan buna son derece önem verilmesi özellikle tavsiye olunur.”

1919 – Süleyman Nazif’in kaleme aldığı ‘‘Kara Bir Gün’’ baÅŸlıklı makale…

Hadisat Gazetesi’nde Süleyman Nazif’in Fransız generalinin davranışını yeren ünlü yazısı.

Süleyman Nazif’in cesur isyanı: Kara Bir Gün

Süleyman Nazif’in ‘‘Kara Bir Gün’’ü yayınladığı sırada, Ä°stanbul basını iÅŸgalcilerin sansürü altındaydı. ‘‘Hadisat’’ gazetesi ne yapıp etti ve yazıyı sansürün gözünde kaçırarak gizlice basmayı baÅŸardı. ‘‘Kara Bir Gün’’, sonradan hem basın hem de Ä°stiklál Savaşı tarihimizin en meÅŸhur makalelerinden biri olacaktı.

İşte, ‘‘Hadisat’’ gazetesinde 9 Şubat 1919 günü yayınlanan makalenin günümüz Türkçesiyle tam metni:

‘‘Fransız generalinin dün ÅŸehrimize geliÅŸi dolayısıyla bir kısım vatandaÅŸlarımız tarafından yapılan gösteriler, Türk’ün ve Ä°slam’ın kalbinde ve tarihinde sonsuza kadar kanayacak bir yara açtı. Aradan asırlar geçse ve bugünkü hüznümüz ve bahtsızlığımız sevince ve mutlu bir talihe dönse bile, yine bu acıyı hissedecek ve bu hüzünle üzüntüyü çocuklarımıza ve soyumuzdan gelecek olanlara nesilden nesile aÄŸlanacak bir miras olarak terkedeceÄŸiz. Almanya orduları 1871 senesinde Paris’e girdikleri sırada, Büyük Napolyon’un zaferlerini kutlamak için dikilmiÅŸ olan zafer tákının altından geçerlerken bile Fransızlar bizim kadar hakaret görmemiÅŸti.

Ve bizim dün sabah saat dokuzdan on bire kadar hissettiğimiz üzüntüyü ve azábı duymamıştı. Çünki ‘‘Fransız’’ námını taşıyan her kişi, çünki yalnız Hristiyanlar değil, Yahudi Fransızlarla Cezayirli Müslümanlar, o millî matem karşısında aynı keder ve utanç ile ağlamış ve kızarmışlardı.

Biz ise millî varlıklarının ve dillerinin devamını bizim álîcenaplığımıza borçlu olan bir kısım halkın hay-huy ÅŸamatasıyla bu aziz matemimize en acı hakaretlerin birer tokat ÅŸeklinde atıldığını gördük. ‘‘Buna müstehak deÄŸildik’’ diyemeyiz. Müstehak olmasaydık, bu felákete düşmezdik. Her milletin hayat sayfalarında birçok talihler ve bahtsızlıklar vardır. Fransa Kralı Birinci Fransuva’yı Åžarlken’in zindanından kurtarmış ve koca Viyana ÅŸehrini defalarca kuÅŸatmış bir ümmetin kader defterinde böyle bir kederli satır da gizli imiÅŸ. Araplar’ın güzel bir sözü var: ‘Isbır feinne’d-dehre lá yesbır’ (Sen sabret, çünki zaman sabretmez) derler’.

(Visited 3 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 09.02.2008 tarihinde Hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 323 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 3 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk Günlüğü - Today | 9 Şubat - February orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleÄ°nternet, Bir Yandan Hayatımızı KolaylaÅŸtırırken DiÄŸer Bir Yandan da Bizi Eski Alışkanlılarımızdan UzaklaÅŸtırıyor. Ä°ÅŸte Ä°nternetin .. Sonraki MakaleÄ°smet Ä°nönü Ve I. Ve II. Ä°nönü Muharebelerinin İçerde Ve Dışarıda Etkileri | Birinci Ve Ä°kinci Ä°nönü Zaferleri Ve Sonuçları - Ä°smet..

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz