Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk Günlüğü – Today | 3 Eylül – September


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 03.09.2008 tarihinde Hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 339 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


3 EYLÃœL – SEPTEMBER 3
Tarihte Bugün – Today in History


2-3 Eylül 1936
CumhurbaÅŸkanı Atatürk, Beylerbeyi Sarayı’nda düzenlenen Balkan Festivali’nde

1939 – Ankara Radyo Gazetesi’nin ilk sayısı çıktı.

1935 – Atatürk’ün, akÅŸamüzeri motorla Florya’dan Heybeliada’ya gelerek Ä°smet Ä°nönü’nün köşküne uÄŸraması, gece Florya’ya dönüşü.


1932 – Atatürk’ün, akÅŸamüzeri motorla BoÄŸaz’da bir gezinti yapması.

1922 – Büyük Taarruz, BaÅŸkomutan Meydan Muhaberesi ve Büyük Zafer (26 AÄŸustos – 9 Eylül)

Türk Ordusu ilerlemesini sürdürüyor. Emet, Tavşanlı, Kula, Eşme, Sındırgı, Bayramiç ve Burhaniye kurtarıldı.

Yunanlılar Alaşehir yönüne doğru takip edildi.

Selendi’nin kurtuluÅŸu.

Pire’de savaÅŸ aleyhtarı miting yapıldı. Hükümetin istifası istendi.

Genelkurmay BaÅŸkanı Fevzi PaÅŸa’nın Müşir (MareÅŸal), Batı Cephesi Komutanı Ä°smet PaÅŸa’nın Feril (Korgeneral) rütbesine yükseliÅŸi.


Atatürk’ün, akÅŸam UÅŸak’a geliÅŸi.

Esir alınan Yunan komutanları General Trikopis ile General Diyenisin, UÅŸak’ta BaÅŸkomutan Atatürk’ün huzuruna getiriliÅŸi ve Atatürk’ün General Trikopis’e söyledikleri: “Vicdanınıza karşı vazifenizi yaptığınıza kani iseniz, içiniz rahat olabilirsiniz! En büyük komutanların bile esir oldukları tarihlerde yazılıdır. Meselâ size Napolyon’u gösterebilirim.”

Atatürk’ün, icra Vekilleri Heyeti BaÅŸkanı Rauf Bey’e telgrafı: “…Esir alman generallerle görüştüm. Kendilerini teselli ve misafir ettim. Alilerine saÄŸlık haberlerini bildirmelerine müsaade ettim.”

Batı Cephesi Komutanlığı tarafından, 30 AÄŸustos 1922’de kazanılan Dumlupınar Muharebesi’ne “BaÅŸkomutan Muharebesi” adı verildiÄŸinin bildirilmesi.

Ankara Hükûmeti’nin Paris Temsilcisi Ferit (Tek) Bey’in, 30 AÄŸustos Zaferi nedeniyle BaÅŸkomutan Atatürk’e tebrik telgrafı: “Türkiye’nin Büyük ÇocuÄŸu! Azmin, vatanı esaretten kurtardı!”

1921 – Sakarya Savaşı’nda sessiz bir gün. Yunanlılar ilk günden beri 15 kilometre ilerleyebildi. Yer yer süngü savaÅŸları yapıldı.

1920 – Simav, Yunanlılar tarafından iÅŸgal edildi.

Nizip iÅŸgal edildi.

1919 – Mustafa Kemal’in, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Heyeti Temsiliyesi BaÅŸkanlığına seçilmesi.

Dahiliye Nazırı Adil Bey ile Harbiye Nazırı Süleyman Åžefik PaÅŸa’nın, Elazığ Valisi Ali Galip’e, Mustafa Kemal PaÅŸa’nın tutuklanması ve Sivas Kongresi’nin engellenmesi hakkında emri.

Atatürk’ün, Harbiye Nezareti tarafından görevinden alınan Ali Fuat PaÅŸa’ya Sivas’tan telgrafı: “Komutayı asla terk etmeyiniz!”

Dahiliye Nazırı Adil Bey’le Harbiye Nazırı Süleyman Åžefik PaÅŸa’nın, Ali Galip’e “Derhal Elaziz (Elazığ)’den Sivas’a hareketle Atatürk’ün tutuklanması ve Sivas Kongresi’ne mani olunması hakkında” telgrafı.

Ä°stanbul hükümeti Ali Galip Bey’den aÅŸiretlerden oluÅŸacak bir silahlı birlik kurarak kongreyi basıp, dağıtmasını ve orada bulunanları tutuklayıp, Ä°stanbul’a göndermesini istedi. Ancak bu emri ihtiva eden telgraf Sivas’ta Mustafa Kemal tarafından öğrenildi.

1917 – Almanlar’ın Riga’ya giriÅŸi.

Guynemer’in ölümü.

1916 – Almanlar’ın Darüsselam’da teslim olması.

Müttefiklerin Makedonya’ya saldırması.

Ä°ngiliz tanklarının ilk kez Flers’de kullanılması.

1908 – Türkiye’deki ilk haftalık mizah dergisi Kalem yayımlanmaya baÅŸlandı.

(Visited 6 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 03.09.2008 tarihinde Hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 339 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 4 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk Günlüğü - Today | 3 Eylül - September orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleDetaylı Meslek Seçim Rehberi | Meslek Seçiminde Bilinmesi Gerekenler Sonraki MakaleDünya Öykü Günü – 14 Åžubat | Kasım 2003 ‘te 69. Uluslararası P.E.N. Dünya Kongresi’nde Onaylanan Dünya Öykü Günü

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz