Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk Günlüğü – Today | 3 Ekim – October


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 03.10.2007 tarihinde Erkan tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 258 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


3 EKIM – OCTOBER 3
Tarihte Bugün – Today in History

3 Ekim 1934
İsveç Veliahtı Prens Gustav Adolf Ankara’da
www.tsk.mil.tr/anitkabir/ataturk113.html


3 Ekim 1934
CumhurbaÅŸkanı Gazi Mustafa Kemal, Çankaya Köşkü’nün terasında,
İsveç Veliahdı Güstav Adulf ile

1931 – BaÅŸvekil Ä°smet PaÅŸa Yunan baÅŸbakanı E. Venizelos’un davetlisi olarak Atina’ya gitti. Atina’da törenlerle karşılanan Ä°smet PaÅŸa’ya gösterilen bu konukseverlik Venizelos karşıtı kralcı basının eleÅŸtirilerine neden oldu.
1926 – Ä°stanbul’da, Sarayburnu’nda Mustafa Kemal’in ilk heykelinin dikilmesi.
1924 – Atatürk’ün, Erzurum’da, deprem felâketzedeleri yararına tertiplenen at yarışlarını izlemesi, daha sonra “Depremden Zarar Görenlere Yardım Komisyonu” toplantısına katılması.
1922 (3-11 Ekim) Mudanya Konferansı’nın baÅŸlaması.

Konferansa Batı Cephesi Komutanı Ä°smet PaÅŸa’nın baÅŸkanlığı altında, Ä°ngiltere delegesi general Harrington, Fransa delegesi Charpy, Ä°talya delegesi general Mombelli katılmışlardır. Franklin Bouillon da Hamit Bey’le birlikte Mudanya’ya geldi.
Atatürk’ün, “Ä°zmir HemÅŸehriliÄŸi” unvanı veriliÅŸi nedeniyle kendisini kutlayan Erzurum Belediye BaÅŸkanlığfna cevabı: “…Mevcudiyetimizin ruhunda saklı olan bağımsızlık aÅŸkını anlamayanlarca bütün kurtuluÅŸ çarelerinin geçersiz sayıldığı bir sırada mukaddes savaÅŸa önderlik yapan ve bilhassa davamızın en müşkül bir devresinde beni vefalı ve sadık sinesinde kucaklamış bulunan Erzurumlu kardeÅŸlerime karşı daima sıcak bir saygı bağı ile baÄŸlı bulunmaktayım.”
1922 (3-11 October) – The start of the Mudanya Conference; armistice signed on 11 Octorber.
1920 – Çumra’dan sonra Konya’ya giren ayaklanmacılar ÅŸehre hakim oldu. Vali Haydar Bey, 12. Kolordu komutanı Fahrettin Bey’den (Altay) yardım istedi.
Delibaş isyanı.
1919 – Atatürk’ün, Sadrazam Ali Rıza PaÅŸa’ya telgrafı: “…Yeni kabine, Erzurum ve Sivas Kongreleri’nde tayin ve tespit edilen millî örgüt ve amaçlara saygı gösterdiÄŸi takdirde Kuva-yi Milliye ona yardımcı olacaktır.”
1917 – Atatürk’ün, Yıldırım Orduları Komutanı Falkenhayn’ın 2 Ekim 1917 tarihli yazısına cevabı: “…Åžimdiye kadar atandığım vazifelerde ve Umumî Harp’te geçirdiÄŸim hayatta vazife yapmakta hevessizlik göstermiÅŸ ve özellikle yanlış karar ve icraat ile vatanıma zarar vermiÅŸ bir subay deÄŸilim. Bütün kabiliyetimi sarf için hakikî bir orduya komuta etmeye hazır ve böyle hakikî bir ordunun gösterilmesini beklediÄŸimi arz ederim.”
Atatürk’ün, Enver PaÅŸa’nın 2 Ekim 1917 tarihli yazısına cevabı: “…Asla benim hatam olmaksızın beni resmî sıfat ve yetkimle kullanmaya imkân görmeyen veya niyet etmeyen, içinden hesaplı bir âmir’in elinden haysiyet ve ÅŸerefi kurtarmak mümkün deÄŸildir. (Atatürk bu yazısına, MareÅŸal Falkenhayn’ın 2 Ekim 1917 tarihli yazısı ile buna verdiÄŸi 3 Ekim 1917 tarihli cevabın bir örneÄŸini de eklemiÅŸtir).
1916 – Allied offensive on the Salonika Front.
1908 – Trablusgarp’taki Fransız Konsolosu A. Alrick’in, Fransız DışiÅŸleri Bakanlığı’na raporu: “Muhtemelen Selanik Ä°ttihat ve Terakki Komitesi üyesi olan bir Türk subayı, birkaç günden beri bu civarda olup bitenler ve kiÅŸiler hakkında soruÅŸturma yapmaktadır. Kendisinin, daha ÅŸimdiden birçok yüksek memur ve eÅŸrafı anayasaya ve onun baÅŸlıca ilkelerine sadakat yemini yapmaya davet ettiÄŸi, hürriyet ilkesi konusunda dindaÅŸlarının menfi davranışıyla veya hiç deÄŸilse bazı tereddütleriyle karşılaÅŸtığı söylenmektedir.”


(Visited 3 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 03.10.2007 tarihinde Erkan tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 258 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 4 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk Günlüğü - Today | 3 Ekim - October orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleTürk'lerde SavaÅŸ Sanatı.. Sonraki MakalePisi Pisi Efsanesi

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz