Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk Günlüğü – Today | 24 Eylül – September


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 24.09.2007 tarihinde hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 291 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


24 EYLÃœL – SEPTEMBER 24
Tarihte Bugün – Today in History


24 Eylül 1924
Atatürk’ün, Samsun’dan ayrılışı ve Havza’ya geliÅŸi.

1924 – Atatürk’ün, Lâtife Hanımla beraber Erzurum’a gitmek üzere saat 10.00’da otomobille Samsun’dan ayrılışı ve Havza’ya geliÅŸi.


Atatürk’ün, Havza’da konuÅŸması: “…Havza’ya ve Havzalılara çok borçluyum. Kalbî baÄŸlılığımı ebediyen saklayacak, sizi hiç unutmayacağım. Muhterem Havzalılar! Ä°lk cüreti, ilk cesareti gösteren, ilk örgüt yapan siz oldunuz. Ä°nkılâp ve Cumhuriyet Tarihi’nde kahraman Havza’nın ve Havzalıların büyük bir yeri vardır.”

Atatürk’ün, Lâtife Hanımla beraber öğleden sonra Havza’dan Amasya’ya hareketi.

Atatürk’ün, Lâtife Hanımla beraber saat 19.30’da Havza’dan Amasya’ya geliÅŸi ve karşılayıcılara hitaben konuÅŸması: “…Cumhuriyet bayrağı altında birlik, kararlılık ve gayret en esaslı ilkemiz olmalıdır”

Atatürk’ün, gece Amasya Belediyesi tarafından ÅŸerefine verilen ziyafette konuÅŸması: “Benim için, memleket için, inkılâp için çok mühim günler geçirdiÄŸim bir ÅŸehirde bulunuyorum. Milletin varlığını tanımayı alçalma sayanlar, kendilerinin Allah’ın gölgesi olduÄŸunu iddia dalgınlığında, cüretinde, sahtekârlığında bulunanlar, en nihayet bu mukaddes varlığa ilk defa bu ÅŸehirde hürmete mecbur edilmiÅŸlerdir!”

1922 – Ä°ngilizler Türk birliklerinin tarafsız bölgeden çekilmesini istedi.

Türk Kuvvetlerinin Çanakkale’de “Tarafsız Bölge”yi iÅŸgali üzerine, Ä°ngiliz Birliklerinin daha dar bir mevziiye yerleÅŸmek üzere geri çekilmeler.

Sovyet Hükümeti’nin Ä°tilaf Devletleri’ne BoÄŸazlar sorunuyla ilgili görüşlerini kapsayan notası.


1922 – UÅŸak’tan Ankara’ya götürülen Yunan esir kafilesindeki Trikopis, yenilgide hatanın kendisinde olmadığını bir an önce barış yapılmasını beklediÄŸini söyledi.

1921 – Bolvadin Yunan kuvvetlerinden geri alındı.

1920 – DoÄŸu Cephesinde Ermeniler, Bardız ve Kötek’te saldırıya geçti.

1919 – Atatürk’ün, Millî Mücadele ve Kuva-yi Milliye’nin amaçları hakkında General Harbord’a yazısı: “…EÄŸer memleketimiz yabancıların entrika ve müdahalelerinin kâbusundan kurtarılırsa ve memleketin meseleleri, millî irade ve arzulara hürmet eden muktedir bir hükümet tarafından idare edilirse, memleketin bütün dünya için memnuniyet kaynağı olacak bir duruma geleceÄŸine dair en kesin teminatları verebiliriz.”(Bu yazı 9 Ekim 1919 günü Batum’dan Samsun’a dönen Harbord’a iletilmiÅŸtir).

Atatürk’ün Amerika, Ä°ngiltere, Fransa, Ä°talya Yüksek Komiserleri ile Flemenk, Ä°spanya, Ä°sveç ve Danimarka Elçiliklerine telgrafı: “…Bütün Osmanlı vatanında tam sükûn ve ayırım yapılmaksızın cins ve mezhep hürriyetinin korunması hüküm sürdüğü halde, bazı kötü amaçlı kiÅŸiler, millî vicdandan doÄŸan cereyanı Müslüman olmayan unsurlar aleyhinde göstermek istedikleri haber alındığından bütün tebaanın aynı hakka sahip ve memleketimizdeki yabancıların da vatan ve milletimiz aleyhinde bulunmamak ÅŸartıyla Osmanlı misafirperverliÄŸini görmekte devam edecekleri 16.9.1919 tarihi ile bildirilmiÅŸti. Bu sebeple memleketimiz dahilinde mevcut olan asayiÅŸin devamının ve Müslüman olmayan vatandaÅŸlarımızın her türlü korunmasının güven altında bulunduÄŸunu ifade etmekle ÅŸeref kazanırız.”

Atatürk’ün, Millî Mücadele aleyhinde faaliyetleri görülen EskiÅŸehir Mutasarrıfı Hilmi Bey hakkında bildirgesi.

1917 – Atatürk’ün, Halep’ten Cemal PaÅŸa’ya -20 Eylül 1917 tarihli raporuna- ek raporu: “Cephede iki ordu karargâhının bulunmasının lüzumsuz ve hatta savunma için sakıncalı olacağı, cephenin kendi komutası altına verilmesinin uygun olacağı, Falkenhayn’ın Sina cephesinde kullanılmasında ısrar edilecek olursa kendisinin 7. Ordu Komutanlığı’ndan affolunması!” (Tüm kaynaklarda, Cemal PaÅŸa’ya yazılan bu raporun, doÄŸrudan Enver PaÅŸa’ya yazıldığı, bir suretinin de Cemal PaÅŸa’ya gönderildiÄŸi kaydedilmektedir. Oysa ki Salih Bozok’un notları içinde yayımlanan belgede, raporun esas muhatabının Cemal PaÅŸa olduÄŸu, bir suretinin de Enver PaÅŸa’ya gönderildiÄŸi kesinlik kazanmaktadır). (Yıldırım Orduları Grubu Komutanlığı tarafından Sina cephesi iki bölgeye ayrılmış, bir bölge 7. Ordu Komutanı olarak Atatürk’ün, diÄŸer bölge 8. Ordu Komutanı olarak General von Kress’in komutasına verilmiÅŸti. Atatürk, söz konusu raporunda bu noktaya temas ediyor).

1916 – DoÄŸu cephesine gelen BaÅŸkomutan Vekili Enver PaÅŸa’nın, cepheden Atatürk’e ve 16. Kolordu mensuplarına tebrik ve selâm telgrafı.

1911 – Atatürk’ün, Ä°stanbul’dan, Selanik’te bulunan Salih (Bozok) Bey’e mektubu: “Genelkurmay 1. Åžube’ye memur edildim. Orduyu, memleketi kurtarmak için çok fedakârane çalışmak lâzım. BaÅŸka çare yok! …Ä°stanbul muhiti pek pis, herkes kiÅŸisel çıkarından baÅŸka bir ÅŸey düşünmüyor!”

1882 – Ä°stanbul Beyazıt Kütüphanesi kuruldu.

(Visited 8 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 24.09.2007 tarihinde hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 291 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 4 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk Günlüğü - Today | 24 Eylül - September orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleRamazan’da Verilen BeÅŸ Nimet Sonraki MakaleAtatürk Günlüğü - Today | 9 Kasım - November

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz