Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk Günlüğü – Today | 20 Eylül – September


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 20.09.2007 tarihinde hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 748 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


20 EYLÃœL – SEPTEMBER 20
Tarihte Bugün – Today in History

Başöğretmen Atatürk harf inkılabı çalışmalarında


20 Eylül 1928
Kayseri Cumhuriyet Halk Fıkrası (Partisi) binası önünde kara tahta başında
Başbakan İnönü’yle yeni Türk harflerini tanıtırken


20 Eylül 1928
CumhurbaÅŸkanı Gazi Mustafa Kemal, Kayseri’de yeni Türk harflerini halka bizzat öğretirken

20 Eylül 1937
Dolmabahçe Sarayında Ülkü ile birlikte

CumhurbaÅŸkanı Atatürk, Ä°stanbul’da küçük Ãœlkü ile resim ve heykel sergisinde
(20 Eylül 1937)

Cumhurbaşkanı Atatürk, İkinci Türk Tarih Kurultayı nedeniyle
Dolmabahçe Sarayı’nda düzenlenen tarih sergisini gezerken
(20 Eylül 1937)


CumhurbaÅŸkanı Atatürk, Dolmabahçe Sarayı’nda açılan resim ve heykel sergisine gelirken
(20 Eylül 1937)

CumhurbaÅŸkanı Atatürk, Dolmabahçe Sarayı’nda açılan resim ve heykel sergisine gelirken
(20 Eylül 1937)

1937 – BaÅŸvekil Ä°smet Ä°nönü, baÅŸbakanlıktan ayrılmak için Atatürk’ten izin istedi. Ä°nönü’nün yerine Ä°ktisat Vekili Celal Bayar vekalet etmeye baÅŸladı.

Ä°kinci Türk Tarih Kurultayı, Dolmabahçe Sarayı’nda toplandı. Kongreye katılan ünlü antropolog Eugene Pittard Atatürk’le Florya’da uzun bir görüşme yaptı.

Dolmabahçe Sarayı Veliahd Dairesi’nde, Atatürk’ün de isteÄŸiyle, Türkiye’nin ilk resim ve heykel müzesi açıldı.

1925 – Atatürk’ün, Ankara Hukuk Mektebi Öğretim Kurulu BaÅŸkanı Mahmut Esat (Bozkurt) Bey’e -15 Eylül 1925 tarihinde kendisine verilen- Öğretim Kurulu Fahrî BaÅŸkanlığı’nı memnuniyetle kabul ettiÄŸini bildiren yazısı.

Atatürk’ün, Ankara’dan trenle Ä°zmit’e hareketi.

1922 – Fransız ve Ä°talyan kuvvetleri Çanakkale’den çekildi.

General Harington’un, Ä°ngiltere Savunma Bakanlığı’na gizli telgrafı: “…General Charpy, Mustafa Kemal’in Çanakkale’ye saldıracağını söylüyor. Çanakkale, Ä°ngiliz politikası için mihenk taşı olacak!”

Paris’te, Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı Lord Curzon ile Fransa BaÅŸbakanı Poincaré arasında görüşme ve Lord Curzon’un söyledikleri: “Mart ayından beri Mustafa Kemal’i konferansa getirmek için harcanan çabalar bop gitti.”

BoÄŸazlara karşı giriÅŸilen Türk harekatını durdurmak ve barış konferansına zemin hazırlamak üzere Fransa – Ä°ngiltere ve Ä°talya temsilcilerinin Paris’te toplanmaları (bu toplantılar 23 Eylül 1922’ye kadar sürmüştür).

Bayramiç’in kurtuluÅŸu.

Ayvacık’ın kurtuluÅŸu.

1921 – Atatürk’ün, “Gazi” unvanı ve “MareÅŸal” rütbesinin veriliÅŸi nedeniyle orduya bildirgesi: “…Zaferden dolayı sizin kahramanlıklarınızla, sizin gösterdiÄŸiniz nihayetsiz fedakârlıklar pahasına kazanılan bu büyük muzafferiyetlerin millet tarafından takdirini gösteren bu rütbe ve unvanı, ancak size mal ederek bütün askerlik hayatımın en büyük iftihar sermayesi olarak taşıyacağım.”

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin, Sakarya Zaferi sebebiyle BaÅŸkomutan Atatürk’e telgrafı: “Meclis, yüce ve saygıdeÄŸer BaÅŸkanlarının, düşman ordusunu bozguna uÄŸratan dahiyane karar ve önlemleri sayesinde kazanılan bu büyük zaferle kıvanç duymaktadır.”

1920 – Ermeni harekâtının baÅŸlaması.

Atatürk’ün, Kâzım Karabekir’in 14 Eylül 1920 tarihli teklifine cevabı: “…Celâlettin Arif Bey’in Erzurum ValiliÄŸi’ne atanması mümkün deÄŸildir. MilletvekilliÄŸinden istifa ettiÄŸi takdirde adı geçen vilâyete atanması Vekiller Heyeti’ne teklif olunabilir.”

1919 – PadiÅŸah Vahdettin’in Ä°stanbul Hükümetine yardımcı olunmasını “Ä°tidal ve sükunetin muhafazasını…” isteyen beyannamesi.

Atatürk’ün, Amerikan Heyeti BaÅŸkanı General Harbord ile Sivas’ta görüşmesi. Harbord’un “Millet düşünülmesi mümkün her türlü giriÅŸim ve fedakârlıkta bulunduktan sonra dahi muvaffak olunamazsa ne yapacaksınız?” sorusuna Atatürk’ün verdiÄŸi cevap: “Bir millet varlığını ve bağımsızlığını temin için düşünülen giriÅŸim ve fedakârlığı yaptıktan sonra muvaffak olur. Ya muvaffak olamazsa demek, o milletin ölmüş olduÄŸuna hükmetmek demektir. Bu sebeple millet yaÅŸadıkça, fedakârane giriÅŸimlerine devam ettikçe baÅŸarısızlık söz konusu olamaz!”

Atatürk’ün, vilâyetlere, Mutasarrıf Samih Fethi Bey baÅŸta olmak üzere Çorumluların millî mücadele saflarında yer aldığını bildiren telgrafı.

1918 – Atatürk’ün, geliÅŸen Ä°ngiliz taarruzu karşısında 7. Ordu’yu Åžeria nehrinin doÄŸusuna alma kararı.

Ä°ngilizlerin, Nasıra’da bulunan Yıldırım Orduları Grubu Karargâhfnı esir almak üzere, sabah ÅŸehre baskını. (MareÅŸal Liman von Sanders’in emri ile yapılan üst üste 3 karşı taarruz sonucu Ä°ngilizler iÅŸgal ettikleri tepeleri bırakıp çekilmek zorunda kalmışlardır. Ancak bu baskından sonra Liman von Sanders, öğleden sonra Nasıra’dan ayrılarak Taberiye’ye, oradan da Åžam’a çekilmiÅŸtir).

1916 – Atatürk’ün, sabah. DoÄŸu cephesinden Silvan’a dönüşü.

1915 – Atatürk’ün rahatsızlanması, MareÅŸal Liman von Sanders’in Anafartalar Grubu Karargâhı’na gelerek, kendisine geçmiÅŸ olsun dileÄŸinde bulunması, sonra özel doktorunu gönderiÅŸi.

1910 – Mustafa Kemal, Fransa’da yapılan Pikardi manevralarına Türk Ordusu temsilcisi olarak katıldı.

1908 – Atatürk’ün, Trablusgarp’a gitmek üzere Selanik’ten Ä°stanbul’a hareketi (Ä°stanbul’dan da deniz yoluyla Trablusgarp’a geçmiÅŸtir). (Atatürk’ün Selanik’ten ayrılış tarihi kesin deÄŸildir; olayların seyrine göre bu tarihin 18-20 Eylül 1908 tarihleri arasına düşmesi gerekmektedir).

(Visited 11 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 20.09.2007 tarihinde hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 748 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 4 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk Günlüğü - Today | 20 Eylül - September orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleSen Anlamazsın Beni l Ahmet DoÄŸru Sonraki Makale[Ä°catlar ve KeÅŸifler] Daktilo "William Burt"

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz