Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk Günlüğü – Today | 19 Eylül – September


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 19.09.2007 tarihinde hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 449 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


19 EYLÃœL – SEPTEMBER 19
Tarihte Bugün – Today in History

GAZİLER GÜNÜ


19 Eylül 1930
CumhurbaÅŸkanı Gazi Mustafa Kemal, öğrenci olan Mustafa ile Ä°stanbul’da konuÅŸurken

1924 – Atatürk’ün, Lâtife Hanımla beraber Hamidiye kruvazörü ile Rize’den Giresun’a geliÅŸi ve Giresunlular adına konuÅŸan bir gencin söylevine cevap konuÅŸması: “Bu sözlerinizle bütün memleket gençliÄŸine tercüman olmaktasınız. Muharebe meydanlarında kanlarını akıtan ÅŸehitlerin ruhları bu sözleri iÅŸitmekte ve huzura eriÅŸmektedir. Memleketin ÅŸuurlu ve zinde gençliÄŸi karşısında hissettiÄŸim bahtiyarlık büyüktür.”


Atatürk’ün, Lâtife Hanımla beraber öğleden sonra Hamidiye kruvazörü ile Giresun’dan Ordu’ya geliÅŸi, ÅŸehirde ziyaretleri ve akÅŸam Ordu’dan ayrılırken halka hitabı: “…Bu ÅŸuurlu gösterinizle Türk milletinin bütün cihan karşısında sonsuza dek yaÅŸayacağını bir daha ispat etmiÅŸ olan sizin samimî çehreleriniz ve sevimli gözleriniz karşısında, günlerce kalmak ve sizinle samimî sohbetlerde bulunmak isterdim!”

Atatürk’ün, Lâtife Hanımla beraber akÅŸam Hamidiye kruvazörü ile Ordu’dan Samsun’a hareketi.

Atatürk’ün, Hamidiye kruvazörü ile Ordu-Samsun yolculuÄŸu esnasında, gece gemide verdiÄŸi ziyafette Hamidiye Komutanı’nın konuÅŸmasına cevabı: “…Millî Mücadele esnasında donanmamızın toplu olarak kullanılmasına imkân yoktu. Bununla beraber dağınık ve vatansevercesine hizmetler pek çoktur.”

1922 – Türk ordusuna Çanakkale üzerine yürümesi için emir verildi. General Harrington, Çanakkale Ä°ngiliz komutanına Türkleri durdurma emri verdi.

Poincaré, Ä°ngilizlerin savaÅŸ politikasını sürdürdüklerini, Fransızların Türklere ateÅŸ açmayacaklarını söyledi. Fransız ve Ä°talyan birlikleri, Çanakkale’den çekilmeye baÅŸladı.

1922 – Atatürk’e, Ä°stanbul Darülfünunu Edebiyat Fakültesi Profesörler Kurulu’nun “fahri profesörlük” unvanı vermesi: “Ä°stanbul Darülfünunu Edebiyat Fakültesi Profesörler Kurulu 19 Eylül’de yaptığı toplantıda siz Kurtarıcı Kumandanlarını fahrî profesörlüğe oybirliÄŸi ile seçmekle ÅŸeref duyar.”

1921 – TBMM, Mustafa Kemal PaÅŸa’ya, MareÅŸal rütbesiyle Gazi unvanı verdi.
Mustafa Kemal’e TBMM tarafından Müşirlik (MareÅŸal unvanı) rütbesinin ve Gazi unvanının verilmesi.


Büyük Millet Meclisi’nin Mustafa Kemal’in rütbesi ve Gazi unvanı ile ödüllendirmesi. Mustafa Kemal’e mecliste gazilik ve mareÅŸallik veren kanun teklifi tartışmasız ve alkışlar arasında kabul edildi.

Atatürk’ün, Sakarya Meydan Muharebesi hakkında Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde konuÅŸması: “…Efendiler! Türkiye Büyük Millet Meclisi ordusunun Sakarya’da kazanmış olduÄŸu meydan muharebesi, pek büyük bir meydan muharebesidir. Harp tarihinde misli belki olmayan bir meydan muharebesidir. …Bizi imha etmek görüşü karşısında varlığımızı silâhla korumak ve savunmak pek tabiîdir. Bundan daha tabiî ve daha haklı bir hareket olamaz.”

Atatürk’e, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kanunla “MareÅŸal” rütbesi ve “Gazi” unvanı veriÅŸi. Atatürk’ün, kendisine “Gazi” unvanı ve “MareÅŸal” rütbesi veriliÅŸi münasebetiyle Meclisle teÅŸekkür konuÅŸması: “…Kazanılan bu baÅŸarı, Yüksek Heyetinizin iradesiyle kuvvet bulan ordumuzun iradesi sayesinde, düşman ordusunun iradesinin kırılması suretiyle belirmiÅŸtir. Bu sebeple ödüllendiriÅŸinizin gerçek muhatabı yine ordumuzdur.”

1919 – “Ä°kinci Nailli Kongresi.”

Atatürk’ün, Kâzım Karabekir’in 17 Eylül 1919 tarihli “…Heyet-i Temsiliye ve Kongre kararlarının daima imzasız, sadece ‘Heyet-i Temsiliye’ diye neÅŸrini rica ederim. .. .Yüksek ÅŸahsiyetinizin herhalde ortada tek bir ÅŸekilde görülmemesi memleket yararı gereÄŸidir” ÅŸeklindeki görüşü üzerine cevabı: “…Böyle umumî bir tabirin iÅŸaret ettiÄŸi ÅŸahsiyetler ve kuvvet gizli kalıyor. Ortada mesul kimdir? Bazı taraflardan, bilhassa Kastamonu, Ankara, Malatya, NiÄŸde, Canik gibi yerlerden, doÄŸrudan doÄŸruya ÅŸahsen makine başına çaÄŸrılmaya baÅŸlandım. Âdeta “Heyet-i Temsiliye” unvanı altında gizlenen ÅŸahıslarla, ÅŸahsî beraberliÄŸim olup olmadığına dair tereddüt iÅŸareti hissolundu. …Bütün cihan, benim bu iÅŸin içinde bulunduÄŸumu bilir!”

Atatürk’ün, “Heyet-i Temsiliye’nin ve Sivas Kongresi’nin faaliyetlerinin Ä°ngiliz hükümetince Ä°tilâf Devletleri’ne karşı taarruz ÅŸeklinde sayıldığını belirten ve Ä°stanbul hükümetiyle anlaÅŸma teklifinde bulunan” Urfa mutasarrıfı Ali Rıza Bey’e cevabı: “Zat-ı âlileri gibi hamiyet sahiplerinin vazifesi, millî istekler ve millî irade dairesinde milletin iÅŸlerini yürütmektir.”

1918 – General Allenby komutasındaki Ä°ngiliz birliklerinin, Filistin cephesinde genel taarruza baÅŸlaması (Bu sabahki Ä°ngiliz taarruzu karşısında 8. Ordu cephesinin yarılması üzerine 4. ve 7. Ordular da düşman tarafından çevrilme tehlikesinde kalmışlardı. Atatürk bu durumda, uygun koÅŸullar altında muharebeye devam için 20 Eylül 1918 günü, birliklerine Åžeria nehrinin doÄŸusuna çekilme emrini verdi. Bu karar üzerine 7. Ordu birlikleri düzenini ve savaÅŸ gücünü bozmadan Rayak’a, oradan da Halep’e çekildi).

Gaziler Günü hakkında bilgi için lütfen aşağıdaki linki tıklayınız.

19 EYLÜL GAZİLER GÜNÜ

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 19.09.2007 tarihinde hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 449 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 4 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk Günlüğü - Today | 19 Eylül - September orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleBir Yılın Son Günleri | Murathan Mungan Sonraki MakaleÜçlü Filtre Testi | Sokrates

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz