Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk Günlüğü – Today | 14 Eylül – September


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 14.09.2007 tarihinde hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 975 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


14 EYLÃœL – SEPTEMBER 14
Tarihte Bugün – Today in History


Mustafa Kemal, Sivas Kongresi üyeleri ile birlikte (Eylül 1919)

1933 – Yunanistan ile Ankara’da bir Dostluk AntlaÅŸması imzalandı.

1924 – Atatürk’ün, Trabzon’a gitmek üzere Hamidiye kruvazörü ile Karadeniz seyahatine devam etmesi.


Atatürk’ün, gazetelerde yayınlanmak üzere açıklaması: “Ali Haydar Mithat ve Doktor Hüseyin Suat namındaki zatların kendilerini selâmlamadığımdan dolayı, Belediye BaÅŸkanı’nın, halk adına olan telgrafına iÅŸtirak etmediklerini, İçiÅŸleri Bakanlığı’na telgraf ile bildirdiklerinden haberdar oldum, Ä°stanbul’dan geçerken, binmiÅŸ olduÄŸum gemi, usulü gereÄŸince Ä°stanbul’u ve muhterem halkını selâmlamıştır. EÄŸer, ayrıca Ali Haydar Mithat ve Hüseyin Suat adındaki zatları selâmlamamış ise, adı geçenlerin esasen selâmlanmaya lâyık bulunmamalarından ileri gelmiÅŸtir.” (Mithat PaÅŸa’nın oÄŸlu olan Ali Haydar Mithat ile Hüseyin Cahit Yalçın’ın kardeÅŸi olan Dr. Hüseyin Suat Beyler, içiÅŸleri Bakanı Recep (Peker) Bey’e birer telgraf çekerek “Ä°stanbul halkı adına 12 Eylül 1924’de Belediye BaÅŸkanı tarafından kendisine çekilen telgrafa -CumhurbaÅŸkanı Hazretlerinin ÅŸehrin önünden geçerken halkı selâmlamadıkları gerekçesiyle- iÅŸtirak etmediklerini bildirmiÅŸlerdi. Oysa ki, Hamidiye kruvazörü, BoÄŸaz’dan Karadeniz’e çıkarken top atışlarıyla Ä°stanbul halkını selâmlamış bulunuyordu).

1922 – Atatürk’e, Ä°zmir Belediyesi tarafından “izmir hemÅŸehriliÄŸi” unvanı veriliÅŸi.

Dikili, Foça, Menemen, Bergama ve Karacabey kurtuldu.

Bergama, Dikili ve Foça, Menemen’in kurtuluÅŸu.

Atatürk’ün, Göztepe’de UÅŸakîzade Muammer Bey’in köşküne misafir oluÅŸu. (Atatürk, Ä°zmir’e geliÅŸini takiben 10 ve 11 Eylül gecelerini Karşıyaka’da Ä°plikçizade Köşkü’nde, 12 Eylül gecesini ise kendisi için I. Kordon’da hazırlanan bir evde geçirmiÅŸ, 13 Eylül gecesi ise -Ä°zmir yangını sebebiyle- tekrar Karşıyaka’da Ä°plikçizade Köşkü’nde kalmış, 14 Eylül’den itibaren -davet üzerine- Lâtife Hanım ailesinin Göztepe’deki köşkünde misafir edilmiÅŸtir).

Ä°ngiliz Yüksek Komiseri Rumbold’un, Ä°ngiltere DışiÅŸleri Bakanı Lord Curzon’a telgrafı: “SavaÅŸan tarafların artık birbirleriyle temasları kalmadı. Konferans çaÄŸrısı için ÅŸimdi en uygun zamandır. Ordularına “Ä°lk hedefiniz Akdeniz’dir!” diyen Mustafa Kemal’in ikinci hedefi Trakya’dır. Konferans olmazsa Trakya’ya geçmeye çalışacaktır. Gecikirsek güç durumda kalırız.”

1921 – Yunanlıları kovalayan Türk kuvvetlerinin Sakarya’nın batısına geçmesi.


BaÅŸkomutan Mustafa Kemal PaÅŸa’nın “Genel seferberlik” ilanını bildiren emri.

Atatürk’ün, Sakarya Zaferi’ni takiben cepheden millete bildirgesi: “…Avrupa’nın en mükemmel araçlarıyla donatılmış olan Konstantin ordusundan, ordumuzun donatım itibariyle de geri kalmaması ve hatta ona üste çıkabilmesi gibi inanılmaz mucizeyi, Anadolu halkının fedakârlığına borçluyuz.”

Atatürk’ün, “genel seferberlik ilânı’nı bildiren emri: “14/15 Eylül 1921 gece yarısından itibaren bütün vatanda umumî seferberlik ilân edilmiÅŸtir. MaÄŸlup düşmanı Anadolu içerisinde en son neferine kadar imha için ilân edilen bu seferberlikte amaçlanan gayeye varıncaya kadar, gerek duyuldukça silâh altında bulunan sınıflardan baÅŸka askerlik yaşındakiler de silâh altına çaÄŸrılacaktır.”

Ä°smet ve Fevzi PaÅŸaların, Türkiye Büyük Millet Meclisi BaÅŸkanlığı’na, BaÅŸkomutan Atatürk’e MareÅŸal rütbesi ve Gazilik unvanı verilmesini teklif eden telgrafı.

1919 – Sivas Kongre Heyeti adına Mustafa Kemal PaÅŸa’nın PadiÅŸah Vahdettin’e Damat Ferit PaÅŸa’nın ihanetlerini belirten muhtırası.

Sıvas Kongresi’nde alınan karara göre yayınlanan Ä°rade-i Milliye gazetesinin birinci sayısı çıktı. Dört sayfa çıkan gazetenin ilk sayısında Mustafa Kemal’in kongreyi açış konuÅŸması, kongre bildirisi, padiÅŸaha çekilen telgraflar yeraldı. Ä°smail Hami Bey (DaniÅŸmend) yazdığı yazıda Damat Ferit PaÅŸa için “hain” deyimini kullandı.

Atatürk’ün, Sivas Kongresi Heyeti adına PadiÅŸah Vahdettin’e Damat Ferit PaÅŸa’nın ihanetlerini belirten uyan yazısı: “…Kötü maksatlarında muvaffak olmak için milletin ruhundan doÄŸan millî örgütü dağıtmak, devletin egemenlik hakkını yabancı ihtiraslarına oyuncak etmek, ordunun kuvvetini azaltmak için muktedir subaylarımızı görevden almak ve düşmana teslim etmek, ÅŸifreli askerî haberleÅŸmelerin çaldırılmasına Posta ve Telgraf Umum Müdürlüğü’nü yetkili kılmak, birtakım düşman subaylarının memleket dahilinde dolaÅŸarak ülke bütünlüğümüzü bozacak siyasî tahriklerde bulunmalarına yardım etmek, memleketi ihtilâl içinde gösterip yabancı müdahalesini davet eylemek cüretinde bulunmak gibi her biri belli baÅŸlı bir millî cinayet teÅŸkil eden yasa dışı durumlara giriÅŸmekten de bir türlü vazgeçemiyorlar.”

Sivas’ta Atatürk’ün direktifiyle kurulan “Ä°rade-i Milliye” gazetesinin ilk sayısı.

(Visited 4 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 14.09.2007 tarihinde hale tarafından, Atatürk Günlüğü | Atatürk Today bölümünde paylaşılmıştır ve 975 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 3 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk Günlüğü - Today | 14 Eylül - September orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleTürk Kızılayı | Hazıran Ayının 2.Haftası - Tarihçesi - GeçmiÅŸteki Kızılay Genel BaÅŸkanları - Sonraki MakaleAtatürk'ün GözyaÅŸları - "Gitme Kal Kadın" | Atatürk'ün Manevi Kızı Sabiha Gökçen Anlatıyor - Atatürk'ün Anıları

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz