Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk Evleri | Bigalı Atatürk Karargahı


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 27.10.2007 tarihinde hale tarafından, ATATÃœRK'ün Hayatı ve Hakkında Yazılanlar bölümünde paylaşılmıştır ve 181 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Bigalı Atatürk Karargahı


Bigalı – Atatürk Karargahı

Eceabat İlçesi’ne bağlı Bigalı Köyü’ndeki Atatürk Evi

Atatürk’ün karargah olarak kullandığı ev
(Çamyayla)


Atatürk’ün Çanakkale savaÅŸları sırasında karargah olarak kullandığı evin de bulunduÄŸu Çanakkale’nin Bigalı köyü, yeniden düzenlendi.
Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Ä°lker BaÅŸbuÄŸ, törende, Türkiye’yi güçlü kılacak yolun, yaratılan yapay ayrımlardan deÄŸil, ortak deÄŸerleri öne çıkarmaktan geçtiÄŸini söyledi. Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Ä°lker BaÅŸbuÄŸ törende, vatanın her zaman Çanakkale savaÅŸlarındaki gibi savunulacağını söyledi. BaÅŸbuÄŸ şöyle dedi: “Bugün aynı kahraman Mehmetçikler, bölücü terör örgütüne karşı yürütülen mücadelede, ülkenin ve vatanın bütünlüğü konusunda, gerekirse yine gözünü kırpmadan canlarını vermekten kaçınmamaktadırlar. Türkiye’yi güçlü kılacak yol, farklılıkları öne çıkarıp yapay ayrımlar yaratarak deÄŸil, Çanakkale destanının yaÅŸandığı, ÅŸehitlerin kanıyla sulanan bu topraklarda görüldüğü gibi, ortak deÄŸerleri öne çıkararak takip edilmeli.”

Daha sonra, 19’uncu Tümen Müzesi, Atatürk Evi, Atatürk Heykeli, Atatürk Parkı ve kütüphanenin açılışı yapıldı.

Etkinlik çerçevesinde Cumhuriyet yürüyüşü de gerçekleştirildi.

* * *

Çanakkale SavaÅŸlarını baÅŸlangıç yıllarıydı. Sofya’da AteÅŸemiliter olan Yarbay Mustafa Kemal (Atatürk), Osmanlı Devleti’nin hızla birinci Dünya Savaşı’na girmekte olduÄŸunu görmüş, BaÅŸkomutanlıktan, memlekette faal bir görev verilmesini ısrarla istemiÅŸti. Bu ısrar karşısında onu 20 Ocak 1915’te, TekirdaÄŸ bölgesinde yeni kurulmakta olan 19. Tümen Komutanlığına tayin ettiler. Atatürk, kısa sürede bu tümeni kurmuÅŸ, 25 Åžubat 1915’te, Çanakkale SavaÅŸlarına katılmak üzere Eceabat’a gelmiÅŸ, burada ikmal yaptıktan sonra, 18 Nisan 1915’te Çamyayla (Bigali) köyüne gelerek, bir köy evini Karargah yapmıştı. Bir hafta sonra savaÅŸ baÅŸlamış, Atatürk Conkbayırı ve Arıburun’da üstün düşman kuvvetlerine karşı, taarruz ve savunma savaÅŸları yaparak, kahramanlığı, cesareti ve kazandığı zaferlerle bütün dünyanın dikkatlerini üzerine toplamış, 1 Haziran 1915’te albaylığa yükseltilmiÅŸtir. Atatürk bu günlerde Çamyayla’daki karargahında oturuyor, taarruz planlarını bu karargahta hazırlıyor, buradan cephenin en ön saflarına gidiyordu.
Çanakkale Zaferi’nden sonra, bir kahraman olarak 10 Aralık 1915’te Ä°stanbul’a döndü.

Çanakkale savaÅŸlarından sonra, Atatürk’ün Çamyayla’daki Karargahı yine eski sahiplerini elinde ev olarak uzun yıllar kullanıldı. Bu evde Atatürk’ün günlerce en uzun gecelerin geçirdiÄŸini, petrol lambalarını sabahlara dek yandığını herkes biliyordu. O gün kullanılan eÅŸyalardan tek bir masa kalmıştı. Atatürk bu masaya dirseklerini dayayarak, kim bilir kaç gece düşünmüş, haritaları iÅŸaretlemiÅŸti. Sonunda, (Çamyayla Atatürk Müzesi Kurma Komitesi) adıyla bir komite kuruldu. Bu komite ilk iÅŸ olarak, 1969 yılında evin dış kapısı üzerine (M. Kemal Atatürk’ün 1915 tarihindeki 19.cu Tümen Karargahı) ibaresini taşıyan bir levha yerleÅŸtirdi. Evin sahiplerinden satın alınarak müze haline getirilmesi isteniyordu. Sonunda bu iÅŸte oldu.

Atatürk’ün Çamyayla Karargahı, Kültür Bakanlığına devredildi. Bakanlık, evi onartarak 1973 yılında ziyarete açtı. Atatürk’ün Çamyayla Karargahı iki katlı ve baÄŸdadî olarak yaptırılmıştır. Dış kapısından küçük bir avluya girilmektedir. Alt katta biri büyük, öteki küçük iki odası vardır. Buradaki tahta bir merdivenle üst kattaki salona çıkılır. Salona açılan üç kapıdan ortadaki en büyük oda, Atatürk’ün çalışma odası saÄŸdaki yatak odasıdır. DiÄŸer oda yaverine ayrılmıştır. Odaların tavan ve döşemeleri tahtadır. Atatürk’ün masası, çalışma odasındadır.


Karargah Müzesi, Atatürk’ün resimleriyle ve sonradan buraya getirilen eÅŸyalarla sergilenmiÅŸtir.

(Visited 5 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 27.10.2007 tarihinde hale tarafından, ATATÃœRK'ün Hayatı ve Hakkında Yazılanlar bölümünde paylaşılmıştır ve 181 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk Evleri | Bigalı Atatürk Karargahı orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki Makale[Kuram ve Teoriler] Büyük Patlama Kuramı Sonraki Makale[Kuram ve Teoriler] Kuantum Kuramı "Max Planck (1900)"

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz