Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Atatürk ‘ün KiÅŸisel Özellikleri | Atatürk’ün KiÅŸiliÄŸi Ve Özellikleri


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 04.06.2008 tarihinde Esesli tarafından, ATATÃœRK'ün Hayatı ve Hakkında Yazılanlar bölümünde paylaşılmıştır ve 36207 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Atatürk’ün KiÅŸisel Özellikleri

Vatanı düşmandan kurtarıp Türkiye Cumhuriyeti’ni kuran, Türk Ä°nkılabını gerçekleÅŸtiren Atatürk’ün kiÅŸiliÄŸi üzerinde baÅŸta Türkçe olmak üzere belli baÅŸlı dillerde pek çok araÅŸtırma yayınlanmıştır. Bu da ulu önderin kiÅŸiliÄŸine karşı duyulan ilginin bir iÅŸaretidir. Bütün bu yazarların üzerinde birleÅŸtiÄŸi husus Atatürk‘ün bir dahi olduÄŸudur. O seçkin tarihte ender çıkan kiÅŸiliklerdendir.


Dahi dediğimiz insanlar kendi aralarında toplum etkisinin üstüne çıkabildikleri gibi onu çok büyük ölçüde biçimlendirirlerde. Bir Mozart veya Beethoven belirmeseydi, çok sesli müzik bu gün ne durumda olurdu? Kopernikus, Galiei, Kepler gibi on beş yirmi fizik dahisi çıkmasaydı bilimsel gelişme ne durumda kalırdı? Sayıları çok daha az olan dahiler toplumsal ortamı değiştirebilecek çok çeşitli özelliklere sahiptirler. Tarihte üstün asker, büyük devlet adamı çok görülmüştür. Ama toplumsal ortamı değiştirmeye cesaret edenler çok azınlıktadır. İşte Atatürk bu tür önder dahilerden biridir. Dehası tek alanda sınırlı değildir. Hep başarılarla geçen bir askerlik hayatı, devlet kuruculuğu, inkılapçılık dehasının belirdiği belli başlı alanlardır.

Atatürk‘ün pek çok özelliÄŸini ilkokuldan beri, belki de daha önce ailenizden baÅŸlayarak öğrendiniz. Bütün bu öğrendiklerinizi toplayacak olursak Atatürk‘te ÅŸu özelliklerin olduÄŸunu görürüz. Olayları deÄŸerlendirmede olaÄŸanüstü baÅŸarılıdır. Zorluklar karşısında yılgınlığa kapılmaz, olayları yüzeysel olarak deÄŸerlendirmez, onları doÄŸuran sebepleri çok iyi görür. Gerçekleri arar ve bulur. Bu niteliÄŸi onu adeta bir bilim adamı yapmıştır. Durmadan okur, çok okur, okuduklarını deÄŸerlendirir. Cephede savaÅŸ alanlarında bile okumuÅŸtur. Atatürk‘ün kitap okuma sevgisi bütün Türklere örnek olmalıdır. Ä°nkılapların en yoÄŸun olduÄŸu 1929 yılında nasıl kitap peÅŸinde koÅŸtuÄŸunu yeni çıkan tarih ve hukuk kitaplarının saÄŸlanması için büyük elçilikleri nasıl seferber ettiÄŸi ÅŸimdi öğrenilmektedir.


Bu araştırma aşkı onu yazar da yapmıştır. Askerliğe dair dördü telif ikisi çeviri altı kitabı vardır. Büyük Nutku görkemli bir tarih ve siyaset eseridir. Vatandaş için medeni bilgiler kitabı modern hukuk öğretilerini ve demokrasiyi öven büyük bir eserdir. Dilimizde sadeleşme akımı başlayınca pek çok terimi Atatürk buldu. En şaşırtıcı olanı bugün kullandığımız geometri terimlerinin bile onun tarafından yazılan bir geometri kitabında yer almasıdır. Atatürk önemli siyasal gelişmeler karşısında ünlü gazetecilere makaleler de yazdırırdı.

Atatürk herkesin düşüncesine değer verir herhangi bir karar alacağı zaman ilk önce çevresindekileri dinlerdi. Daha sonra kafasında oluşturduğu kararı verirdi. Kararı verdikten sonra asla ondan dönmez, gerçekleşmesi için sabırla beklerdi. Hoşgörülü idi. Vatan ve millet sevgisine kendisini tam ve coşkulu bir şekilde adamıştı. Gelmiş geçmiş en büyük Türk milliyetçisi idi.

Atatürk ileriyi çok iyi görebilen bir önderdi. “Yolunda yürüyen bir yolcunun yalnız ufkunu görmesi yetmez. Muhakkak ufkun ötesini de görmesi ve bilmesi gereklidir.” diyordu. Atatürk‘ün ileri görüşlülüğü konusunda en çarpıcı örnek 1932’de Amerikalı General Mac Arthur’la yaptığı görüşmede 1939 da çıkacak ve 1945 yılına kadar devam edecek olan II. Dünya Savaşı’nı ve sonuçlarını ona anlatması ve savaÅŸtan sonra aynısı çıkması Atatürk’ün ileriyi çok iyi gördüğünü gösteren bir örnektir.

Atatürk‘ün vatanseverliÄŸini, idealistliÄŸini, hakikati arama gücünü, yaratıcı zihniyetini, ileri görüşlülüğünü, mantıklılığını, çok cepheliliÄŸini yöneticiliÄŸini, gurura ve umutsuzluÄŸa yer vermemesi gibi kiÅŸisel özelliklerini çok iyi okuyup anlamalıyız.

(Visited 13 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 04.06.2008 tarihinde Esesli tarafından, ATATÃœRK'ün Hayatı ve Hakkında Yazılanlar bölümünde paylaşılmıştır ve 36207 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 3 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Atatürk \'ün Kişisel Özellikleri | Atatürk\'ün Kişiliği Ve Özellikleri orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAçıköğretim 2008-2009 Sınav Takvimi | Sınav Tarihleri - 2008-2009 Öğretim Döneminde Anadolu Ãœniversite Uzaktan EÄŸitim Öğrencilerinin Gire.. Sonraki MakaleIt's like one of the first things I remember is wanting to

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz