Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Amasya Genelgesi – Amasya Tamimi – Amasya Protokolü- 21 – 22 Haziran 1919 | Amasya Genelgesinin Hazırlanması – Ä°mzalandığı Yer – Sonuçları – ..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 08.03.2008 tarihinde Hale tarafından, Yakın Dönem Türkiye Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 1328 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Amasya Genelgesi – Bildirisi | 21-22 Haziran 1919


Mustafa Kemal PaÅŸa’nın Amasya Genelgesini kaleme aldığı Amasya’daki Saraydüzü Kışlası.


Havza’daki çalışmalarını tamamladıktan sonra Mustafa Kemal ve arkadaÅŸları, 12 Haziran 1919‘da Amasya’ya geçtiler. Milli Mücadele çalışmalarını sürdüren Mustafa Kemal, Hüseyin Rauf Orbay, Refet Bele ve Ali Fuat Cebesoy birlikte Amasya Genelgesi’ni hazırladılar. Hazırlanan bildiri, Erzurum’da 15. Kolordu Komutanı Kazım Karabekir’e sunuldu. O’nun da onayının alınmasından sonra, bildiri, 22 Haziran 1919‘da tüm mülki amir ve askeri komutanlara telgrafla Abdurrahman Rahmi Efendi tarafından ulaÅŸtırıldı. Amasya Genelgesi, milli mücadelenin temel gerekçe, amaç ve yöntemini ilk olarak belirtmiÅŸ oldu. Amasya Genelgesi’nin yayınlanması Ä°stanbul’da bulunan iÅŸgal güçlerinin tepkisini çekmiÅŸti.

Özellikle Ä°ngilizlerin, Mustafa Kemal’i geri getirmek için Ä°stanbul Hükümeti üzerindeki baskıları iyice artmıştı. Mustafa Kemal, Ä°stanbul’a dönmediÄŸi için daha sonra görevinden alınacaktır. O sırada İçiÅŸleri Bakanı olan ve Milli Mücadele’ye sıcak bakmayan Ali Kemal Bey, bir genelge yayınlayarak, Mustafa Kemal’in iyi bir asker olduÄŸunu, fakat Ä°ngiliz baskısı sonucu görevinden alındığını duyurmuÅŸtur.

Amasya Genelgesi’nin içeriÄŸi şöyledir:

1- Vatanın bütünlüğü, milletin istiklâli tehlikededir.

2- İstanbul Hükümeti, üzerine aldığı sorumluluğu yerine getirememektedir. Bu hal, milletimizi âdeta yok olmuş göstermektedir.

3- Milletin istiklâlini, yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır.

4- Milletin içinde bulunduğu bu duruma göre harekete geçmek ve haklarını yüksek sesle cihana işittirmek için her türlü tesir ve denetimden uzak milli bir heyetin varlığı zaruridir.


5- Anadolu’nun her bakımdan emniyetli yeri olan Sivas’ta bir kongre toplanacaktır.

6- Bunun için her ilden milletin güvenini kazanmış üç temsilcinin mümkün olduğu kadar çabuk yetişmek üzere yola çıkarılması gerekmektedir. Bu temsilciler, Müdafaa-i Hukuk, Redd-i İlhak cemiyetleri ve belediyeler tarafından seçilecektir.

7- Her ihtimale karşı, bu meselenin bir milli sır halinde tutulması ve temsilcilerin, lüzum görülen yerlerde, seyahatlerini kendilerini tanıtmadan yapmaları lazımdır.

8- DoÄŸu illeri için, 10 Temmuz’da Erzurum’da bir kongre toplanacaktır. Bu tarihe kadar diÄŸer illerin temsilcileri de Sivas’a gelebilirlerse; Erzurum Kongresi’nin üyeleri, Sivas genel kongresine katılmak üzere hareket edecektir.

(Visited 10 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 08.03.2008 tarihinde Hale tarafından, Yakın Dönem Türkiye Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 1328 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 20 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Amasya Genelgesi - Amasya Tamimi - Amasya Protokolü- 21 - 22 Haziran 1919 | Amasya Genelgesinin Hazırlanması - İmzalandığı Yer - Sonuçları - Amasya Genelgesi Maddeleri orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAnzakların Anlatımıyla Çanakkale Savaşı | The Graveyards of Gallipoli - Türklerin Atası - Father of the Turks; Mustafa Kemal Atatürk - Anzak .. Sonraki MakaleÄ°ritabl Duygu Durum |Hastalığın Tanımı,TeÅŸhisi,Belirti ve Tedavi Yöntemi

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz