Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Almanya Türkleri | Almanya’daki Türk Toplumu – Tarihçesi – Dil – EÄŸitim – Kültür Ve Sanat – Politik YaÅŸam – Sivil Toplum Örgütleri – Solingen Katliam..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 02.04.2009 tarihinde Hale tarafından, Büyük Türk Tarihi | Türk Kültürü - Gelenekler ve El Sanatlarımız bölümünde paylaşılmıştır ve 1612 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Almanya Türkleri

Toplam Nüfus: 2.700.000


Önemli Bölgeler: Frankfurt, Berlin, Köln, Hamburg, Düsseldorf, Münih, Stuttgart, Mannheim

Dil(ler)

Ana dil: Türkçe
Ä°kinci dil: Almanca


Din(ler): Ä°slam

İlgili Etnik Gruplar: Almanya Kürtleri, Almanya Zazaları, Türk halkları

GeçtiÄŸimiz 40 yıl içerisinde Türkiye’den Almanya’ya 3 milyon civarında insan göç etmiÅŸtir. Ekonomik alanda olduÄŸu gibi kültürel alanda da kendisini gösteren bu azınlığa Almanya Türkleri, Gurbetçiler ya da kullanımı artık pek yaygın olmayan çeÅŸidiyle Almancılar denir. Avrupa’daki Türkler ya da Avrupalı Türkler ise genel terimiyle Türkiye’den Avrupa’ya göç eden insanlara denir.

2006 Dünya Kupası için Berlin Neukölln’de elde hazırlanmış sembolik bir Alman-Türk bayrağı. 10.000 adet basıldığı söylenmektedir.

Sıfat

Almanya’daki Türk nüfusunun tanımı oldukça karmaşıktır. Ä°lk baÅŸlarda Almancılar diye tanımlanan grup, bu sıfatı günümüzde aÅŸağılayıcı bir anlam kazandığı için artık benimsememektedir. Gurbetçiler tanımı ise özellikle yeni kuÅŸak tarafından benimsenmemektedir, çünkü yaÅŸadıkları ülkede kalıcı konuma geçmiÅŸ, deÄŸiÅŸik meslekleri ifa eden ve bazıları yaÅŸadıkları ülkenin yurttaÅŸlığına geçen insanlardır. Almanya Türkleri kavramı ise, bu topluluÄŸun anlamını en doÄŸru biçimde karşılamaktadır, dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti’nin bu kavramı resmi olarak kullanması talep edilmektedir.


Almanya’da Almanca olarak öncelikle yabancı misafir işçi (Gastarbeiter) olarak adlandırılmışlardır. Alman toplumu, Almanya’ya işçi alımı ile gelen insanları sadece iÅŸ için gelen misafirler olarak görmüşlerdir. Bugün küreselleÅŸmenin etkisiyle ve de buna baÄŸlı olarak sosyal anlayışın geliÅŸmesiyle yabancı vatandaÅŸlar (Ausländische Mitbürger) olarak sıfatlandırılmaktadırlar.

Tarih

İlkler Osmanlı devletinin meslek eğitimi için yolladığı ve Alman sanayisinde eğitim gören ve özellikle savunma sanayisinde çalışmış olan Türklerdir.

1960’larda iÅŸ gücüne ihtiyaç duyan Almanya, daha önce Ä°talya, Ä°spanya, Portekiz ve Yunanistan gibi ülkelere kapılarını açmış ve sonunda Türkiye’deki insanlara da göç imkânı tanımıştır. Esas olarak bu göçmenlerin Almanya’daki maddi durumları Türkiye’dekilere göre daha iyi bir konumdaydı. Amaçları çalışıp, para biriktirerek Türkiye’ye kısa bir süre içinde geri dönmek olan bu grubun çok az bir kısmı Türkiye’ye geri dönmüştür. Büyük bir çoÄŸunluÄŸu ailelerini Türkiye’den getirterek Almanya’da yaÅŸamaya devam etmiÅŸlerdir. Ancak Almanya 1973’te göçmenlere kapılarını kapatmıştır. Buna raÄŸmen Türkler, ya yasa dışı yollardan sığınma amacıyla ülkeye giriÅŸ yapmaya devam etmiÅŸlerdir. 1980’de Türkiye’ye geri dönmeleri amacıyla yapılan mali yardımlar da bir sonuç getirmemiÅŸ, göç sürmüştür. Almanya’daki göç sorununun en büyük sebebi olarak, Almanya’nın ABD ve Avustralya’nın aksine kendisini bir “göç ülkesi” olarak görmemesi ve de uyum için gerekli önlemleri başından almaması gösterilmektedir.
Türkiye’den göç eden göçmenler Almanya’da kendilerini birçok alanda göstermiÅŸ, özellikle kültür ve ekonomi alanlarında etkin olmuÅŸlardır. Anayurtlarına olan baÄŸlarını Türkiye’ye yaptıkları yıllık tatillerle koparmamışlardır. Türk basınını ise gerek televizyondan gerekse gazetelerden izlemekte olup, birçoÄŸu, Hristiyan yaÅŸam biçiminin hakim olduÄŸu Almanya’da, Ä°slamî deÄŸerlere göre yaÅŸamayı sürdürmektedir.

Solingen Katliamı

29.05.1993 günü ırkçı almanların saldırıları Solingen ÅŸehrinde doruk noktayı buldu. Irkçı gençlerin kurban seçtikleri komÅŸuları Türk soydaÅŸlarımızın evini kundaklanarak, 5 Türk’ün alevler arasında ölmesine, genç ailesinin diÄŸer ferdlerininde ağır yaralarla canlarını kurtarabilmesine sebep olmuÅŸlardır. Komuoyunu ve özellikler Almanya’daki Türkleri gelayana getiren olaydan sonra tutuklanan ırkçı gençlerin aldıkları cezalar, Türkler arasında memnuniyet yaratmadı.

24 yaşındaki Markus G. 5 kez cinayetten, 14 kez ölüme teşebüsten ve yangın çıkarmaktan 15 yıl hapise, 18 yaşındaki Felix K., Christian R. (19) ve Christian B. (22) gençlik kanunun verdiği en ağır cezalarla 10 sene hapise mahküm oldular. Cezaları daha sonra 1997 de Federal Üst Mahkemede tescil edildi. Sanıklar Genç ailesine tazminat ödemeye mahkum edilmiş olsalarda, bu tazminat sanıkların halen cezaevinde olmaları veya gelirsizlik ve ikametgahının bellirsizliği sebebi ile tahsil edilememektedir.

Cezalarını çeken 3 sanık tahliye oldular. Genç ailesinin acılarına raÄŸmen her iki toplumun barışcıl yaÅŸama çaÄŸrıları sonucu Mevlüde Genç’e liyakat madalyası verildi.

Benim için en duygusalı, Genç ailesinin tavrıdır. Kinsiz, vedasız; tam tersi kişiler ve milletler arası barışa çağrıcı. Bu böyle bir vehim ve korkunç olayda bir olumlu sinyaldir.

– Cumhurbaşkanı Johannes Rau, 10. anma yılında

Solingen katliamı öncesi ve sonrasında saldırıların ve cinayetlerin sonu gelmedi.

(Visited 3 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 02.04.2009 tarihinde Hale tarafından, Büyük Türk Tarihi | Türk Kültürü - Gelenekler ve El Sanatlarımız bölümünde paylaşılmıştır ve 1612 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 4 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Almanya Türkleri | Almanya\'daki Türk Toplumu - Tarihçesi - Dil - Eğitim - Kültür Ve Sanat - Politik Yaşam - Sivil Toplum Örgütleri - Solingen Katliamı orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleOsmanlı'larda Kölelik Ve Köle Ticareti | Osmanlı Devletinde Kölenin Görüldüğü Alanlar - Sınıf Ayrımına Dayalı Kölelik Sonraki MakaleAyan Meclisi - Heyet-i Ayan - Meclis-i Ayân | Osmanlı Devleti'nin MeÅŸrutiyet Sistemi İçinde Senato Veya Ãœst Kamara Benzeri Kurum - Ä°lk Ayan Meclisi Ãœ..

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz