Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Akondroplazi Nedir? | Sebebi Bilinmeyen Kalıtsal Bir Cücelik Tipi – OluÅŸum Nedenleri – TeÅŸhis Ve Tedavisi


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 25.02.2009 tarihinde Hale tarafından, Hastalık Tanımları, Belirtileri, Tedavileri bölümünde paylaşılmıştır ve 321 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Akondroplazi

Akondroplazi, sebebi bilinmeyen kalıtsal bir cücelik tipidir. Gövde normal büyüklükte olup, kol ve bacaklar anormal derecede kısa ve baş normalden büyüktür.


Prof.Dr. Gavriil Abramovich Ilizarov tarafından bulunmuş yöntem ile kemikleri uzatılabildiği için günümüzde tedavisi mümkündür.

Otozomal dominat geçişli, değişik derecelerde olmakla birlikte tüm kemiklerde endokondral kemikleşme bozukluğu görülen kalıksal bir hastalıktır.yeni doğanda orantısız cücelik vardır.gövdenin normal görünümüne rağmen ekstremiteler(kol ve bacaklar) oldukça kısa baş ise büyüktür.el ve ayakları künt yapıda olan bu kişiler yavaş yürüdüklerinde salınımlaryla, hızlı yürüdüklerinde ise sekmeleri ile dikkat çekerler.


Kız, 6 yaş Akondroplazi, 88 cm

En sık rastlanan kol ve bacak kısalığıdır. 26000-40000 doğumda bir görülür. hastalığın kendine has bir yüz görünümü, kısa ve orantısız kol ve bacaklar vardır. ekstremitelerin proksimal (üst taraf) uçları kısadır (rizomeli).

Teşhis muayene ve röntgen bulguları ile konulur. Bu çocukların zekaları normaldir. ancak kas iskelet sistemi gelişimi yavaştır. Bu çocukların gelişimi bir uzman tarafından (çocuk hastalıkları nörolojisi) sıkı bir şekilde takip edilmelidir. Ulaştıkları en yüksek boy 125 cm kadardır. Ancak bazı cerrahi metotlarla bu bir miktar uzatılabilir, ancak bu çok uzun süren ve sabır gerektiren bir tedavidir.

Geniş bir kafaları ve çıkıntılı bir alınları vardır. Burun delikleri küçük, burun sırtı yassı, yüzün orta kısmı küçüktür. Östaki borusu disfonksiyonundun dolayı sık sık orta kulak iltihabı olurlar. tekrarlayan enfeksiyonlar işitme kaybına yol açabilir. Bu sebeple kulak tüpü takılması gerekebilir.

Solunum problemleri hem bebeklikte hem de çocukluk döneminde sık görülür. Hava yollarında tıkanma (foramen magnum baskılanmasına bağlı) görülebilir. Başın geriye aşırı atılması sonucu horlama, solunum durması, morarma olabilir.

Bu hastalara foramen magnum dekompresyonu, tonsilektomi, trakeostomi, adenoidektomi gibi operasyonlar sık yapılır.


Bacak ve kolların özellikle 1. kısımları kısadır. bacaklar baÅŸlangıçta düzdür, ancak yürüme baÅŸlayınca ‘o’ bacak deformitesi ortaya çıkabilir. parmaklar kısadır. oturma esnasında torako-lomber (sırt-bel) bölgede kamburluk oluÅŸur. çocuk yürüdükçe kamburluk azalır bu defa yerini bel çukurluÄŸunun artması alır. çocuÄŸun yürüme kabiliyeti çok yakın bir ÅŸekilde izlenmelidir.

Akondroplazik çocuklarda nörolojik komplikasyonlar geliÅŸebilir. özellikle hidrosefali yönünden baÅŸ çevresi düzenli olarak ölçülmelidir. gerekirse beyin us, ct ve mrı çektirilebilir. foramen magnumdaki darlık, apne ve miyelopati ile sonuçlanabilir. bu hastalar daha sonraki hayatlarında hem bel hem de boyun bölgesinde omurilik kanalı darlığı ile karşılaÅŸabilirler. akondroplazi otozomal dominant geçer. akondroplazili ebeveynlerin bu ÅŸekilde bir çocuk sahibi olma ihtimalleri %50’dir. ancak akondroplazili çocukların %75’inin anne ve babası normaldir. ebeveynlerinde hastalık olmayan çocukların yeni bir genetik deÄŸiÅŸikliÄŸe sahip olduÄŸu sanılmaktadır.

Yüz, bacak ve kol kemiklerinin tam geliÅŸmemesi sonucu ortaya çıkan bir tür cücelik. Omurga kemiÄŸi normal olduÄŸundan, böyle bir cüce oturduÄŸu zaman normal bir kimseye benzetilebilir. Ancak ayaÄŸa kalkar kalkmaz bacaklarının ve kollarının kısalığı dikkati çeker. Boyu 120 cm.’den kısadır.

Genellikle kol ve bacakların kısalığı nedeniyle, eller kalça kemiklerinin üst kenarına güç yetişir. Akondroplazik bir cücenin bacakları, bölümlerinin birbirine oranı açısından normal bir insanınkinden farklıdır. Kısa bacak kemiklerine ekli olan bacak kasları, normaldeki kitleye sahip olduğundan, bu hastaların bacakları çok kalın görünür ve çok güçlü olur. Bazı akondroplazik cüceler bu yeteneklerinden sirklerde ve tiyatrolarda maskaralık yaparak yararlanırlar.

Akondroplazi, dölyatağı içi hayatta, yaklaşık olarak gebeliğin üç altı ayları arasında başlar. Normal boylu ana ve babaların çocukları akondroplazik olabilir. Ancak, bu duruma en çok ana ve babası akondroplazik kimselerde rastlanır Akondroplazik doğanların çoğu, bir yaşına ulaşmadan ölürler. Bir yaşını aşmış olan bir akondroplazik, normal bir kimse kadar yaşayabilir.

Kadın cüceler ancak sezaryenle çocuk doğurabilirler. Bu hastalık pek çok araştırmaya konu olmuşsa da gerçek nedeni bulunamamıştır. Bu sonuca yol açan bozukluğun, vücuttaki bazı kemiklerin gelişiminde etken olduğu bilinmektedir. En çok etkilenen kemikler yüz kemikleri, kol kemiği, dirsek kemiği, uyluk kemiği ve kaval kemiğidir. Bu cücelerin zekaları ile normal insanların zekaları arasında hiç bir fark yoktur.

(Visited 9 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 25.02.2009 tarihinde Hale tarafından, Hastalık Tanımları, Belirtileri, Tedavileri bölümünde paylaşılmıştır ve 321 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Akondroplazi Nedir? | Sebebi Bilinmeyen Kalıtsal Bir Cücelik Tipi - Oluşum Nedenleri - Teşhis Ve Tedavisi orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleMustafa Kemal'in OÄŸlu | Fazıl Hüsnü DaÄŸlarca Sonraki MakaleGöçmen Türkler mi, Göçebe Türkler mi?

1 Yorum

  1. Davut zengin
    Tem 31, 2012

    Akondrapilazi hastasina engelli raporu veriliyomu

    Cevapla

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz