Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

2011 Hac Başvuru Tarihleri Açıklandı | Hac Başvuruları Nasıl Yapılacak? Diyanet Açıklaması


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 01.04.2011 tarihinde Hale tarafından, Dinimiz Ä°slam | Ä°slam Büyükleri bölümünde paylaşılmıştır ve 745 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


2011 Hac Başvuru Tarihleri Açıklandı

2011 Hac Kayıtları, başvuruları ne zaman başlayacak ve ne zaman bitecek. Hac başvuruları nasıl yapılacak? İşte Diyanetin Açıklaması:


2011 Yılı Hac Ön Kayıtları 25 Nisan 2011 tarihinde başlayıp 6 Mayıs 2011 tarihinde bitecektir.

Başvurular Hac ve Umre Hizmetleri adresinden online olabildiği gibi il veya ilçe müftülüklerine müracaat edilerekte yapılabilecektir.


Kurasız Hac İmkanı

Diyanet, 7 sene üst üste hacca müracaat eden herkesi kuraya dahil etmeden hacca götürecek. Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, bu yıl hacca gitmek için Diyanet İşleri Başkanlığına 7 senedir başvuranların kuraya katılmadan hacca götürüleceğini bildirdi. Görmez, yaptığı açıklamada, Hac hizmetleriyle ilgili yeni bir düzenleme yaptıklarını belirtti.

Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanlığının Hac organizasyonuna kayıtlı 800 bin vatandaşın bulunduÄŸunu, bu yılki müracaatlarla bu sayının bir milyonu bulabileceÄŸini tahmin ettiklerini anlatan Görmez, her yıl ortalama 100 bin kiÅŸinin hacca gitmek için kendilerine baÅŸvurduÄŸunu söyledi. Kayıtlı olup da 5 yıl boyunca hacca gidemeyenlerin sayısının 205 bine ulaÅŸtığını dile getiren Görmez, vatandaÅŸların da haklı olarak kura sistemini ‘haksızlık’ ÅŸeklinde deÄŸerlendirdiklerini ifade etti.

Görmez, ÅŸunları kaydetti: “Kura sistemiyle 5-6 sene müracaat etmiÅŸ bir vatandaÅŸ hacca gidemiyor ama nadir de olsa yanı başındaki komÅŸusu en son müracaat edip kurada çıkabiliyor. Bunun tabii sebepleri var. EÄŸer biz müracaat sırasına göre hacca göndermeye kalkarsak o zaman da 10 sene haccı tatil etmemiz gerekir. Yani 10 seneden fazla kimsenin müracaatını kabul etmememiz gerekir. Bu da toplumdaki o hac talebini ve heyecanını ortadan tamamen kaldırır. Onun için ilk kez bu sene şöyle bir sistem uygulamaya karar verdik; 7 sene üst üste hacca müracaat eden herkesi kuraya dahil etmeden hacca götüreceÄŸiz. 6 sene üst üste müracaat edenler 36 defa kuradan ismini çekecek. 5 sene üst üste müracaat edenlerin 25, 4 sene üst üste müracaat edenlerin ise 16 kez kura çekme hakkı olacak.

Böylece bu yıl hacca gideceklerin neredeyse yüzde 90’ı birden fazla müracaat edenlerden oluÅŸacak. Yüzde 10-15’i de yeni müracaatlar arasından çıkabilir. Bu da toplamdaki hac heyecanı ve talebini ortadan kaldırmamak için baÅŸvurduÄŸumuz bir yöntem. Yoksa 10 sene hac müracaatlarını kabul etmeyip tatil etmemiz gerekiyor. Herkes umudunu kesiyor. Bu da doÄŸru deÄŸil.”

Avrupa’daki Türk VatandaÅŸları Diyanet Çatısı Altında Hac Yapacak

Hac kotasıyla ilgili deÄŸerlendirmelerde bulunan Görmez, kotanın Ä°slam Konferansı Örgütü’nün bir toplantısında alınmış bir karar olduÄŸunu söyledi. Oranın binde 1 olarak belirlendiÄŸini dile getiren Görmez, “Bütün Müslümanların hali vakti yerinde olsa ve bu kota uygulansa 15 milyon kiÅŸi yapar. Halbuki Kabe’nin, Arafat’ın, Müzdelife’nin alabileceÄŸi en fazla insan sayısı 5 milyondur. 5 milyon insanın üzerinde insan alamaz orası. Ä°yi hazırlık yapılamamış yani” diye konuÅŸtu.


Türkiye olarak her sene kotanın biraz üstünde insan sayısını hacca götürdüklerini anlatan Görmez, şöyle konuştu:

“2006’da 150 bine yakın vatandaÅŸ götürdük. Bu bizim kotamızın iki katı demektir. Bu sene Hac Bakanıyla bizim çok verimli bir görüşmemiz oldu. 2 ek talepte bulunduk. Bunlardan bir tanesi Avrupa’da yaÅŸayan vatandaÅŸlarımızın bizim ÅŸemsiyemiz altında hacca gitmelerini saÄŸlamak. Bunu kabul ettiler. Kotadan daha fazla hacı adayı götürme isteÄŸimiz konusunda ise yetki kralda olduÄŸu için kendilerine yazı yazmamızı istediler. Ancak her seneden daha olumlu cevap alacağımızı tahmin ediyorum.”

Hacca gidenlerin yaÅŸ ortalamasının son yıllarda 60’dan 51’e düştüğünü de dile getiren Görmez, “Önceden hep yaÅŸlılar gidiyordu ÅŸimdi biraz daha genç insanlar müracaat ediyor. Bu sene 50’ye düşeceÄŸini tahmin ediyorum” dedi.

Diyanet; Hac ve Umre Hizmetleri

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 01.04.2011 tarihinde Hale tarafından, Dinimiz Ä°slam | Ä°slam Büyükleri bölümünde paylaşılmıştır ve 745 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

2011 Hac Başvuru Tarihleri Açıklandı | Hac Başvuruları Nasıl Yapılacak? Diyanet Açıklaması orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAtarcanın Eli | Günün Gökbilim Görüntüsü - 1 - 31 Mayıs 2010 Sonraki MakaleBugün Pazar | Nazım Hikmet Ran..

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz