Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

2010 ÖSS Kılavuzu | 2010 -ÖSYS Kılavuzu Yayınlandı – YGS – Yükseköğretime GeçiÅŸ Sınavı Kılavuzu Ve LYS – Lisans YerleÅŸtirme Sınavı Ha..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 02.03.2010 tarihinde Hale tarafından, EÄŸitim Haberleri, GeliÅŸmeler, Sorunlar ve Sınavlar bölümünde paylaşılmıştır ve 1193 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


2010 ÖSS Kılavuzu

2010 -ÖSYS kılavuzu yayınlandı.


Her yıl yayınlanan başvuru kılavuzundan farklı olan kılavuzda önemli değişiklikler var. Dağıtımı başlayan YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı) kılavuzunda, başvuru işlemleri, puanların hesaplanması, ikinci aşama sınavı olan LYS (Lisans Yerleştirme Sınavı) ile ilgili ayrıntılı bilgiler yer alıyor.

– Ä°nternet aracılığıyla sınava baÅŸvuran adaylara, internet eriÅŸim ÅŸifresi verilecek, bu ÅŸifreyle bilgilerini ÖSYM’nin sitesinden görebilecek.


– Bu ÅŸifre hem 2010-ÖSYS’nin bütün aÅŸamalarında hem de adayın sonraki yıllarda ÖSYM ile ilgili elektronik ortamda yapacağı bütün iÅŸlemlerde gerekli olacağından aday tarafından özenle saklanması gerekiyor.

– Yeni ÅŸifre edinmek isteyen adayların ise nüfus cüzdanları ile ÖSYM sınav merkezi yöneticilikleri ile ÖSYM bürolarına baÅŸvurmaları ve 2 TL hizmet ücreti ödemeleri gerekiyor.

– Adaylar, sınava baÅŸvurduktan sonra kimlik ve öğrenim bilgilerinde olan deÄŸiÅŸiklikleri ÖSYM’ye bildirecek.

– Sınava baÅŸvurduktan sonra kimlik bilgilerinde deÄŸiÅŸiklik olan adaylar bu deÄŸiÅŸikliÄŸi önce Nüfus ve VatandaÅŸlık iÅŸleri Genel Müdürlüğü’nün Merkezi Nüfus idaresi Sistemi’nde yaptıracak. Daha sonra adaylar bu deÄŸiÅŸikliÄŸi ÖSYM’ye bildirecek.

– Sınava giriÅŸ ve kimlik belgesi ellerine geçmeyen veya kaybeden adaylar, ÖSYM Sınav Merkezi Yöneticilikleri’nin yanı sıra ÖSYM bürolarından da sınav haftasında 3 TL karşılığında belgelerini yeniden edinebilecek.

– Sınav Sonuç Belgesini yeniden edinmek isteyen adaylar ise bu belgelerini ÖSYM’den ücreti karşılığında yeniden sahip olabilecek.

EN YÃœKSEK PUAN 500


– Sınava baÅŸvuran her aday için hesaplanacak OBP (Ortaöğretim BaÅŸarı Puanı)’nın deÄŸeri en az 100, en çok 500 olacak. OBP hesaplandıktan sonra ise bu puanlar ağırlıklandırılarak her aday için 3 tane AOBP (Ağırlıklı Ortaöğretim BaÅŸarı Puanı) hesaplanacak.

– Her aday için hesaplanmış olan AOBP’ler adayın alanı ile ilgili yükseköğretim programlarına yerleÅŸtirme yapılırken 0.15 ile çarpılacak. Adayın alanı dışındaki yükseköğretim programlarına yerleÅŸtirme yapılırken 0.13 ile çarpılarak sınav puanlarına katılacak ve böylece adayların yerleÅŸtirme puanları hesaplanacak.

– YGS ve LYS sonucu oluÅŸan her puan türünde Türkiye genelinde ilk 1000 kiÅŸi arasına giren adayların, ilk 1000’e girdiÄŸi puan türünde yerleÅŸtirme puanları hesaplanırken AOBP’leri tercih edeceÄŸi bütün programlar için alan içi katsayısı (0.15) ile çarpılacak.

– 2010-ÖSYS sonuçlarına veya sınavsız geçiÅŸ kurallarına göre yükseköğretim programlarına yapılacak yerleÅŸtirmede bu programların kontenjan ve koÅŸulları göz önünde tutulacak.

HER TESTE AYRI KiTAP

– LYS’lerde her test için ayrı soru kitapçığı bulunacak ancak tek cevap kağıdı kullanılacak. Bir test için tanınan süre bittiÄŸinde ilgili teste ait soru kitapçıkları toplanırken ve diÄŸer teste ait soru kitapçıkları dağıtılırken ara verilmeyecek.

– Matematik Sınavı (LYS-1) 19 Haziran Cumartesi günü saat 10.00’da tek oturumda yapılacak ve 120 dakika sürecek. LYS-1’de matematik ve geometri testleri bulunacak. Matematik testinde 50 soruya 75 dakika, geometri testinde 30 soruya 45 dakika cevaplama süresi verilecek. Geometri testindeki soruların 8’i Analitik Geometri sorusu olacak.

– Fen Bilimleri Sınavı (LYS-2) 27 Haziran Pazar günü saat 10.00’da tek oturumda yapılacak ve 135 dakika sürecek. LYS-2’de Fizik, Kimya ve Biyoloji testleri yer alacak. Testlerde 30’ar soru bulunacak ve 45’er dakika cevaplama süresi verilecek.

– Edebiyat-CoÄŸrafya Sınavı (LYS-3) 26 Haziran Cumartesi günü saat 10.00’da tek oturumda yapılacak ve 120 dakika sürecek. LYS-3’te Türk Dili ve Edebiyatı, CoÄŸrafya-1 testleri yer alacak. Türk Dili ve Edebiyatı testinde 56 soruya 85 dakika, CoÄŸrafya-1 testinde 24 soruya 35 dakika cevaplama süresi verilecek.

– Sosyal Bilimler Sınavı (LYS-4) 20 Haziran Pazar günü, saat 10.00’da tek oturumda uygulanacak ve 135 dakika sürecek. LYS-4’te Tarih, CoÄŸrafya-2, Felsefe Grubu testleri yer alacak. Tarih testinde 44 soruya 65 dakika, CoÄŸrafya-2 testinde 16 soruya 25 dakika, Felsefe Grubu testinde 30 soruya 45 dakika süre verilecek. Felsefe Grubu testinde 10 Psikoloji, 10 Sosyoloji ve 10 Mantık sorusu bulunacak.

– Yabancı Dil Sınavı (LYS-5) 19 Haziran Cumartesi günü saat 14.30’da tek oturumda uygulanacak ve 120 dakika sürecek. LYS-5, ingilizce, Almanca ve Fransızca olmak üzere 3 dilde yapılacak. Adaylara 80 soru sorulacak. Bu soruların 20’si kelime bilgisi ve dil bilgisi, 12’si çeviri, 48’i okuduÄŸunu anlama ile ilgili olacak. Testler tek soru kitapçığında bulunacak ve tek cevap kağıdı kullanılacak.

LYS PUAN HESABI

– LYS’de uygulanan testlere verilen cevaplar her test için ayrı ayrı deÄŸerlendirmeye alınacak. Her adayın katıldığı her sınavda yer alan her test için bir standart puan hesaplanacak.

– Hesaplanan standart puanlar, testlerin ağırlık oranları kullanılarak Ağırlıklı LYS puanları (ALYS) hesaplanacak. ALYS puanlarından her biri kendi içinde en küçüğü 100, en büyüğü 500 olan puanlara dönüştürülerek LYS puanları oluÅŸturulacak.

– LYS’de 180 ve üzeri puan alanlar, LYS puan türleri ile öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek.

– LYS sonuçları internet aracılığıyla internetten adaylara duyurulacak.

– Sınava giren ve sınavı geçerli sayılan tüm adaylara LYS Sınav Sonuç Belgesi gönderilecek. Bu belgede adayın her testteki doÄŸru ve yanlış cevap sayısı, LYS puanları ve baÅŸarı sıraları, OBP ve AOBP’leri, yerleÅŸtirme puanları ve baÅŸarı sıraları yer alacak.

Sınav Sonuç Belgesi’nde bir adayın yerleÅŸtirmede kullanılmayacak olan puanları yer almayacak.

(Visited 2 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 02.03.2010 tarihinde Hale tarafından, EÄŸitim Haberleri, GeliÅŸmeler, Sorunlar ve Sınavlar bölümünde paylaşılmıştır ve 1193 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

2010 ÖSS Kılavuzu | 2010 -ÖSYS Kılavuzu Yayınlandı - YGS - Yükseköğretime Geçiş Sınavı Kılavuzu Ve LYS - Lisans Yerleştirme Sınavı Hakkında Bilgiler orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleCumhurbaÅŸkanı - CumhurbaÅŸkanlığı Nedir? | Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nda Belirtilen CumhurbaÅŸkanlığı Görev Ve Yetkileri - Türkiye'd.. Sonraki MakaleMelpomene | Yunan Mitolojisinde Müzlerden Musalardan Trajedinin Ä°lham Perisi

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz