Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Toplu Tedris Nedir? | Toplu Öğretim Sistemi – Toplu Öğretim Sisteminin Metodunun Uygulamaları


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 21.09.2008 tarihinde Hale tarafından, Öğretmenler ve Adayları İçin Özel Bölüm bölümünde paylaşılmıştır ve 854 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


:z01: Toplu Tedris

:z08: Toplu Öğretim Sistemi


Aslında insanı ruhsal ve zihinsel olarak dengeli yetiştirmek isteyen her düşünce; onu bilgi, beceri ve ahlâk yönünden dengeli ve tutarlı yetiştirmeye çalışan her çaba ve hattâ çeşitli bilim dallarını ve konularını dengeli şekilde öğretmek isteyen politeknik eğitim çabaları, toplu öğretimin felsefî temelini oluşturur.

Toplu öğretimin bir sistem olarak oluÅŸturucusu, Herbart‘tır. O, öğrencinin dengesiz ve bencil olmaması, bilakis ahlâklı ve erdemli olması için bir ünitenin bütün yönlerine aynı derecede ilgi gösterilmesi gerektiÄŸini belirtiyordu. Öte yandan bu modeli bir metod gibi geliÅŸtiren ve adını veren de Berthold Otto’dur. Öğretim sistemleri içinde yer alan proje metodu, Decroly sistemi, Platoon sistemi v.s. toplu öğretim sisteminin deÄŸiÅŸik uygulamaları gibi de görülmektedir.

Toplu öğretim bir yandan da, Almanya’da geliÅŸen GeÅŸtalt Psikolojisinin görüşlerinden etkilenmiÅŸtir. Buna göre, çocuk konuları parçalayarak, onları tek tek analiz ederek inceleyip anlayamaz. Hayata ve konulara bir “bütün” olarak bakar. Dış dünyadaki ÅŸeyler bir bütün olarak algılanır. Aslında ayrı ayrı gibi görünen olaylar ve nesneler de bir bütündür. Mevsimlerin deÄŸiÅŸmesi, bir ülkede rejimin deÄŸiÅŸmesi, bir insanda meydana gelen önemli bir deÄŸiÅŸim, dalga dalga hayatı bir bütün olarak etkiler.


Parçalanmış bilgi, tek yanlı, eksik bilgi insanı doyurmaz. Aslında yetişkin insanların da yüzyıllar boyunca hayata ve bilime toplu bakış sağlamaya çalışan felsefeye ilgi göstermeleri, bu sistemin bütün hayat boyunca göz önüne alınması gerektiğini gösteriyor.

Toplu öğretim sisteminin temeli, derslerin belli “ünite”ler içinde birleÅŸtirilerek yapılmasıdır. Herhangi bir olay veya dönem ve nesne hakkında ayrı ayrı dersler tarafından öğrencilere verilecek bilgi ve beceriler, tek bir ünite içinde birleÅŸtirilir. Meselâ trafik haftasında bütün derslerde bu konu iÅŸlenir; Cumhuriyet Bayramında resim, müzik gibi dersler bile bu konunun daha iyi anlaşılmasına hizmet etmek için bir araya getirilir.

Toplu öğretim sisteminin (metodunun) çeşitli uygulamaları olmuştur.

GeniÅŸ anlamdaki uygulamalar Almanya ve Avusturya’da yapılmıştır. Burada yapılan uygulamalarda ders saatleri ve ders adları (haftalık ders çizelgesi) belirlenmemiÅŸtir. Öğretmen, ünite konusunun gerektirdiÄŸi ve öğrencilerin dikkatlerinin dağılmadan alabildiÄŸi kadar ders yapar. Bir ders oturumunda öğrencinin ilgisine ve konunun akışına göre anlatımdan resime, resimden müziÄŸe, müzikten matematiÄŸe v.s. geçebilir.

Bu ÅŸekilde bir toplu öğretim, en baÅŸarılı ÅŸekilde bir öğretmenin bütün dersleri okuttuÄŸu ilkokulda uygulanabilir. Türkiye’de 1926 tarihli Ä°lkokul Programından itibaren ilköğretimin ilk üç yılında öğretimin, toplu öğretim sistemine göre yapılması istenmektedir. Burada ana ders “Hayat Bilgisi” dersi olmuÅŸ; okuma ve yazma, aritmetik, resim, müzik, beden eÄŸitimi dersleri Hayat Bilgisi dersinin o haftaki “ünite konusu” etrafında yapılmıştır (Bak Örnek ek1).

Toplu öğretimin dar anlamdaki uygulaması ise, bizde ilkokulların 4-5. Sınıflarında uygulandığı ÅŸekliyle, Tarih, CoÄŸrafya ve YurttaÅŸlık Bilgisi’nin “Sosyal Bilgiler”; Fizik, Kimya ve Biyoloji konularının “Fen ve Tabiat Bilgisi” adı altında toplanarak içiçe verilmesi tarzında yapılmasıdır.

Ali Özdaş. Öğretim İlke ve Yöntemleri, İstanbul 1997


(Visited 35 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 21.09.2008 tarihinde Hale tarafından, Öğretmenler ve Adayları İçin Özel Bölüm bölümünde paylaşılmıştır ve 854 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Toplu Tedris Nedir? | Toplu Öğretim Sistemi - Toplu Öğretim Sisteminin Metodunun Uygulamaları orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleTarihte Bugün: 7 Aralık | (1958) - Ä°stanbul'da Sokaklarda ''Hoola-Hoop'' (Hulahop) Çevirmek Yasaklandı Sonraki MakaleTürklerde Hamam Kültürü | Suyun İçine Ä°ÅŸleyen Kültür; Türk Hamamı - Türk Hamamı'nın Bölümleri - Türk Hamamı'na Özgü Terimler

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz