Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Tarihi Gizemler | Tutankhamon Öldürüldü mü? – Zaman: İÖ Yaklaşık 1323 – Mekân: Thebes, Mısır


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 30.06.2012 tarihinde Hale tarafından, Medeniyetler ve Ãœlkeler Tarihi Ansiklopedisi bölümünde paylaşılmıştır ve 64 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Tarihi Gizemler

Tutankhamon Öldürüldü mü?


Zaman: İÖ yaklaşık 1323
Mekân: Thebes, Mısır

Kocam öldü ve oÄŸlum yok… Korkuyorum. ANKHESENAMUN, MISIR KRALİÇESÄ°, TUTANKHAMON’UN DUL KARISI, İÖ YAKLAÅžIK 1323

Mısır Firavunu Tutankhamon’un (İÖ 1333-1323) mezarının 1922’de Howard Car-ter tarafından bulunması, entelektüel dünyanın gözlerini kamaÅŸtırmıştı. Mezarın dört odasından çıkan 2000’den fazla nesne, Mısır’ın eski gücünün zirvesinde bir hükümdarın, inanılmaz servetini ortaya koyuyordu.


En şaşırtıcı şeylerden biri de, kralın 10 kilo som altından yapılma iç tabutu ve onun içindeki mumyasıydı. Ceset çok kötü durumda olmasına rağmen, kral hakkında önemli bir gerçeğin bilinmesini sağlamıştı: Tutankhamon 20 yaşında ölmüştü.

Ä°lk otopsi, tabutlar hemen açıldıktan sonra 1925’te Dr. Douglas Derry tarafından yapıldı. Derry “sol yanakta… yuvarlak bir çöküntü ve onu dolduran deride bir yara izi” buldu. “Bu çöküntünün çevresindeki derinin rengi deÄŸiÅŸikti”. Derry ölüm nedeni hakkında bir fikir ileri süremedi.

1968’de Profesör R. G. Harrison tarafından çekilen röntgen filmleri ünlü firavunun tüberküloz olamayacağını gösterdi. Kafatası filminde görünen bir kemik parçası, kafaya inen sert bir darbenin yarattığı bir kanamaya neden olmuÅŸ olabilirdi. Filmler göğüs kafesinin ön tarafının da eksik olduÄŸunu gösterdi. Göğüs kafesinin bu kısmı, mumyalama iÅŸlemi sırasında çıkarılmış olabilirdi.

Kralın büyük bir göğüs yarası aldığı ve bunun ancak ölümden sonra yapılan ameliyatla gömme için “temizlenebileceÄŸi” de iddia edilmiÅŸtir. Ancak baÅŸka bir yara izi olmadığı için, bu mumyalama sürecinde arkeolojik kayıtlarda sık sık ortaya çıkan ve açıklanamayan deÄŸiÅŸikliklerden biri olabilir.

Sonuçta, Tutankhamon’un ölüm nedeni konusunda araÅŸtırmacıları ikna edecek net bir fiziki ya da tıbbi kanıt yoktur. Ancak pek çok kimse, genç kralın ölümünden önceki ve sonraki olayların dolaylı kanıtlarına dayanarak, bir cinayet iÅŸlenmiÅŸ olmasından kuÅŸkulanmıştır.

(Solda) Ahenaton’un üçüncü kızı ve Tutankhamon’un karısı Kraliçe Ankhesenamun. Ölü doÄŸan iki kız çocuÄŸu doÄŸurmuÅŸ ve kocasının ölümünden sonra Hitit Kralı’na oÄŸullarından biriyle evlenip kendisini firavun yapmak istediÄŸini bildiren bir mektup yazmıştır. (SaÄŸda) Tutankhamon’un mumyası. Cesette göğüs kafesinin ön kısmının olmaması gibi bazı olaÄŸandışı görünümler vardır. Bu, kolların karın bölgesi üzerinde kavuÅŸturulmasıyla ilgili olabilir. DiÄŸer kral mumyalarında kollar, göğüs üzerinde kavuÅŸturulmuÅŸtur.


ÇOCUK KRAL

Tutankhamon Mısır’ın geleneksel çoktanrılı dinini kaldırıp yerine tek güneÅŸ tanrı Aton’a tapınmayı getiren “sapkın” Ahenaton’un halefi ve herhalde oÄŸluydu. Ahenaton henüz yaşıyorken bile eski kültlere dönüş hareketleri olmuÅŸtu ve firavunun ölümüyle bu dini reforma karşı olan güçler iktidara gelmiÅŸlerdi.

On yaşında bir çocuk olan Tutankhamon, devlet ileri gelenlerinin ve kral naibi olan general Horemheb ile Ay’ın başında bulunduÄŸu bir asker grubunun korumasındaydı. Ay, bir olasılıkla Ahenaton’un karısı ve Tutankhamon’un karısı Ankhesenamun’un annesi olan Nefertiti’nin babasıydı.

Generallerin yönetimi altında kral, geleneksel çoktanrılı dine dönmüş ve büyük bir tapınak restorasyonu programı başlatmıştı. Ancak Tutankhamon yaşı ilerledikçe kendi kararlarını verecek bir duruma gelecekti ki, bu danışmanlarının kişisel görüşleriyle uyumlu olmayabilirdi.

Kralın, erginlik yaÅŸma eriÅŸtikten kısa bir süre sonra ölmesi kuÅŸkulu olarak görülmüştür. Halefinin, danışmanı general Ay olması da bu denkleme katılmıştır. Bu arada, kraliçe Ankhesenamun ile Hitit Kralı arasında ilginç bir yazışma da gerçekleÅŸmiÅŸtir. Kraliçe burada kocasının öldüğünü, kendisinin tebasından biriyle evlenip onu firavun yapmak istemediÄŸini, bir Hitit prensi ile evlenmek istediÄŸini ve “korktuÄŸunu” yazmıştır. AraÅŸtırmacılar kadının aklındaki bu “tebanın”, danışman Ay olduÄŸu fikrindedirler.

Mektuptaki davete uygun olarak gönderilen Hitit prensi, daha Mısır’a varmadan yolda öldürülmüştür. Daha sonra Ankhesenamun’la evlenen danışman Ay, doÄŸal olarak kral olmuÅŸtur. Ancak kısa bir süre sonra, Ankhesenamun’un ortadan kaybolduÄŸu görülmüştür. Bu Ay’ın yeni bir oyunu olarak düşünülebilirse de, Ankhesenamun’un Mısır tahtını bir yabancıya teklif etmesinin de ihanetle eÅŸdeÄŸer olduÄŸu unutulmamalıdır.

Tutankhamon eÄŸer öldürülmüşse, Ankhesenamun’un ondan sonra Hitit askeri desteÄŸini alarak yabancı bir kocayla hüküm sürmeyi planlamış olması da mümkündür. Böyle bir alternatif senaryo Ay’ı katil deÄŸil, Mısır’ın özgürlüğünü, komplocu bir kraliçeye karşı savunan bir kahraman durumuna getirir.

Ancak mumyada yapılan araÅŸtırmalarda kesin bir ölüm nedeni de saptanamadığından, bütün bu senaryolar yalnızca çok zayıf kanıtların muhtemel yorumları olarak kalmaya mahkûmdur. Kesin olarak söylenebilecek tek ÅŸey, Tutankhamon’un genç yaÅŸta öldüğüdür.

Cinayet bir olasılıksa da, daha pek çok alternatif de söz konusu olabilir. Åžiddet sonucu ölüm ihtimaline gelince: Åžimdi yıkılmış olan tapınaktan çıkarılan bloklarda, Tutankhamon’un askeri seferlere katılmış olabileceÄŸi görülmüştür. SavaÅŸta ölmüş olabilir mi? Elimizdeki kanıtlarla ölümünün doÄŸal ya da bir kaza sonucu olduÄŸu olasılıkları göz ardı edilemez. Tutankhamon’un ölüm nedenini herhalde asla öğrenemeyeceÄŸiz.

(Solda) Tutankhamon’un mezarından çıkan en büyük hazinelerden biri, çocuk kralın yaldızla kaplı ahÅŸap tabutudur. Bu baÅŸka bir kral için yapılmış ama Tutankhamon’un mezarında bulunan pek çok eÅŸya gibi onun için kullanılmıştır. (SaÄŸda) Tutankhamon’un mezar duvarındaki resimde Ay, Tutankhamon için cenaze ayini yapıyor. Mısır yasalarına göre bir insanın cenazesini kaldırmak, onun halef olarak durumunu doÄŸrulardı. Özel mezarlarda yaygın olmasına raÄŸmen kral mezarında pek görülmeyen bu sahne Ay’ın, Tutankhamon’un ölümünü saran olayların ardından yasallığını vurgulamak ihtiyacını yansıtıyor olabilir.

(Solda) Dr. Douglas Derry, Tutankhamon’un mumya örtüsünü kesiyor. (SaÄŸda) 1968’de Tutankhamon’un kafatasının röntgeninde kırık bir kemik parçası (A) görülüyor. Bu belki de kafaya indirilen bir darbenin neden olduÄŸu iç kanamanın kanıtıdır.

Bakınız, Tutankamon l Gizemi Ve Laneti

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 30.06.2012 tarihinde Hale tarafından, Medeniyetler ve Ãœlkeler Tarihi Ansiklopedisi bölümünde paylaşılmıştır ve 64 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Tarihi Gizemler | Tutankhamon Öldürüldü mü? - Zaman: İÖ Yaklaşık 1323 - Mekân: Thebes, Mısır orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleUluslararası Atom Enerjisi Kurumu | BirleÅŸmiÅŸ Milletler Bünyesinde Faaliyet Gösteren Bağımsız, Uluslararası Bilim Ve Teknoloji Temelli Organi.. Sonraki MakaleKadeÅŸ AntlaÅŸması | KadeÅŸ Savaşı Sonunda Mısır Firavunu II. Ramses Ä°le Hitit Kralı III. HattuÅŸili Arasında Ä°mzalanmış Barış AntlaÅŸmas..

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz