Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Su Mu? Aman Uzak Duralım ! | 14.yy’dan Günümüze İnsanoğlu İle Su Arasındaki İlişki – Su İle Alışkanlıklarımız – İnsanoğlu Tarihte S..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 06.12.2009 tarihinde Hale tarafından, Sağlık Dünyası | Alternatif Tıp | İlk Yardım bölümünde paylaşılmıştır ve 336 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Su Mu? Aman Uzak Duralım !!!

• 14.yy sudan uzak geçen yıllar olarak adlandırılabilir.


Fransa’da salgın hastalıklar nedeniyle hamam ve banyo yasaklanır. O zamanki inanca göre, yıkanmak gözenekleri açar ve açılan bu gözeneklerden mikroorganizmalar kolayca vücuda girer. Yani banyo yok, temizlik yok. Ne kadar kirliysen o kadar çok mikroorganizmalardan korunabilirsin!

14.yy insanı tuvaletten çıktıktan sonra ilk iş olarak saçlarını taramalı ve başı hep önden arkaya doğru olmak üzere ovmalıydı. Bu iş bez ya da havlularla yapılmalıydı. Baş tüm kirlerden arınıncaya kadar uzun uzun ovulmalı sonra aynı bezlerle kulak ve dişler temizlenmeliydi. Su ancak ellerin ve ağzın yıkanmasında devreye girebilirdi.


16.yy’da su yine temizlikte yok sayılır.

Terli vücudun suyla temizlenmesi yerine çamaşır değiştirmek, temizlenmek demektir. Tarihi kaynaklara göre Fransa Kralı 14.Louis günde 2 ya da 3 kez şapka, kundura, peruk ve gömlek değiştirerek fiziksel huzura erişirmiş…

17.yy’da ıslanmanın, vücudun kapılarını havada bulunan zehre açmak ve o zehri maşrapa ile içmek olduğu inancı çok yaygındır. Bu inanış zamanın giysilerine de yansır. Sıkı dokunmuş, kaygan bezlerden vücuda iyice oturan giysiler giyilirse, zehir taşıyan hava bu giysilerden kayıp gidecek ve hasta olunmayacaktır.

Suyun bir düşman olarak görüldüğü günlerde pudra önemli bir temizlik maddesi olarak kullanılmaya başlandı. Pudralanmamış saç, bir kirlilik göstergesi sayılıyordu.

Parfüm’ün doğuşu da bu sürece denk geldi; parfüm kirli vücut kokusunu bastırmasının yanı sıra temizleme rolü de üstlendi. Kuru kuru ovulmanın arkasından vücudu parfümle silmek, zamanın sağlıkçıları tarafından sıkça önerildi. Hatta Fransa Kralı 16. Louis’in vücudunu sürekli parfümle sildiği, bu yüzden de öldüğü zaman derisinin çok kısa bir sürede çürüdüğü rivayet edilir.

18.yy’ın ikinci yarısıyla birlikte temizlenme alışkanlıkları değişmeye başlar. Tamamen yaygınlaşmasa da özellikle zengin çevrelerde suyla temizlik yayılır. Bu dönemde “ev hamamları” bir lükstür, fakat suyla temasın temelinde temizlikten daha çok zevk unsuru vardır. Banyolar yorgunluk atma ve gevşeme yerleridir, daha çok serinlemek için kullanılır. 1735’den sonra seçkin kesimin sağlık ve bakım anlayışında değişiklikler meydana gelir ve “temizlik iskemlesi” kullanılmaya başlanır.

1763 tarihli “Sağlığın Bekçisi” adlı kitapta, vücudun yıkanması gereken bölümlerine yer verilir.


1781 yılında kurşun borularla zengin müşterilerin evine su getirme vaad edilir.

Çalışkanlığıyla tanınan Balzac bir aylık yoğun bir çalışma döneminin ardından yıkanmaya karar verdiğinde karısı Bayan Hanska’ya yolladığı mektupta “Size bu mektubu yazdıktan sonra ilk banyomu alacağım. Korkuyorum da… Çünkü son derece gerilmiş olan liflerimin gevşemesinden ürküyorum” diye yazar.

1832 yılında Paristeki kolera salgınında sokaklar suyla yıkanmaya başlanır, sokak çeşmelerinin sayısı hızla artar. Sular artık yeraltındaki kanallardan boşaltılır. Salgına karşı ek banyolar önerilir.

1850 yılında hazırlanan Yararlı Bilgiler Rehberi “Hastalık karşısında en savunmasız olanlar, hijyen ve temizlik kurallarına en az saygı gösterenlerdir” der.

YA GÜNÜMÜZDE NELER OLUYOR?

Sağlıklı Yaşam İçin Sağlık Elinizde
Ellerinizi yıkayın,
“Ellerinizi yıkadınız mı” diye sorun…

“Aynası İştir Kişinin, Söz’e Bakılmaz!”

(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 06.12.2009 tarihinde Hale tarafından, Sağlık Dünyası | Alternatif Tıp | İlk Yardım bölümünde paylaşılmıştır ve 336 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Su Mu? Aman Uzak Duralım ! | 14.yy\'dan Günümüze İnsanoğlu İle Su Arasındaki İlişki - Su İle Alışkanlıklarımız - İnsanoğlu Tarihte Sudan Neden Korktu? İnsanoğlu Tarihte Niçin Yıkanmadı? orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleFrigya Uygarlığı Hakkında Detaylı Bilgiler (MÖ 750 - MÖ 300) | Tarihi - Mimarisi - Gelenekler- Önemli Şehirler Sonraki MakaleDoğru - Dengeli Beslenme Nedir? | Temel Besin Maddeleri Nelerdir? - Beslenirken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz