Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Ramazan Nedir ?


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 23.09.2007 tarihinde dimitri tarafından, Dinimiz Ä°slam | Ä°slam Büyükleri bölümünde paylaşılmıştır ve 4943 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları



Türkiye‘de mahya ile süslenmiÅŸ Sultanahmet Camii.

Ramazan veya Ramazan ayı (Arapça: رمضان), Dört Büyük Halife‘den ikincisi olan Ömer‘in zamanında düzenlenmiÅŸ ve Ay takvimine dayalı bir takvim olan Hicri takvime göre yılın dokuzuncu ayı. Bu ay oruç tutma ayıdır ve Ä°slam dininde kutsal kabul edilir. Ayın bitiminde Müslüman Türkçede genelde Ramazan Bayramı olarak adlandırılan, Fitr Bayramını kutlarlar. Nüfus çoÄŸunluÄŸu Müslüman olan ülkelerde Ramazan kutlamalarında çeÅŸitli kültürel aktiviteler de yapılır ve bazılarında belirli bir Ramazan kültürü de oluÅŸmuÅŸtur. ÖrneÄŸin Türkiye’de geleneksel olarak Ramazan çadırları kurulur ve büyük camiler mahyalarla süslenir. Işıklarla etrafı süslemek birçok farklı ülkede Ramazan ayı kutlamaları içinde yer alan bir eylemdir.


Ramazan sözcüğü Arapça kökenlidir ve sözlük anlamı “yanma/ısınmış veya sıcak olma”ya dayanır.

Hicrî takvimde Ramazan ayı

Mısır‘da Ramazan fenerleri.


Mısır‘da ışıklarla süslenmiÅŸ bir cami.


Hz. Ömer‘in hilafeti zamanında Arap Yarımadası‘nda; Persler, Romalılar ve baÅŸka medeniyetlerin kullandığı güneÅŸ ve ay takvimleri kullanılmaktaydı. Hicaz-Asir bölgesinde ise hem güneÅŸ hem de ay takvimi kullanılıyordu. Takvim oluÅŸturma fikri ortaya çıkınca yapılan istiÅŸareler sırasında sahabeden Ali (ki aynı zamanda Dört Büyük Halife‘nin sonuncusudur) oluÅŸacak takvimin peygamberin Medine’ye hicretini baÅŸlangıç tarihi olarak önermiÅŸtir. Bu görüş kabul edilmiÅŸtir fakat peygamberin hicretinin ay takviminin ilk ayı olan Muharrem’e deÄŸil de Rebiulevvel’e denk gelmesi sonucunda tarih geriye alınmıştır. Buna göre Hicrî takvimin baÅŸlangıcı miladî 23 Temmuz 622‘ye denk gelir, yılın dokuzuncu ayı da böylece Ramazan olur. Ramazan ayından önceki hicrî ay Åžaban, Ramazan’dan sonraki ay ise Åževval ayıdır.

Hicrî takvimin salt ay takvimi olması hasebiyle, bu takvimdeki ayların mevsimlerle iliÅŸkisi yoktur; yani her ay güneÅŸ takvimine göre her yıl pozisyonu deÄŸiÅŸir, ve böylece aylar mevsimler arsında gezinir – belirli bir mevsimin ayı olmazlar. Bu sebeple Ramazan ayı ve oruç dönemi her yıl deÄŸiÅŸir.

Ramazan orucu

Malezya’da bir iftar sofrası

Ä°slam dininin kutsal kitabı olan Kur’an‘daki Bakara Suresi‘nde Kur’an‘ın Ä°slam dininin son peygamberi Muhammed‘e gönderilmesi Ramazan ayında baÅŸlamıştır, ve bu ay içinde “oruç” tutmak müslümanlara emredilmiÅŸtir. Ä°lgili ayet şöyledir:

O Ramazan ayı ki, insanları irÅŸad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur’an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya eriÅŸirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diÄŸer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiÄŸi doÄŸru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz! (Bakara suresi 185. ayet) Bu ay boyunca gündoÄŸumundan önceki alacakaranlık ile günbatımından sonraki alacakaranlık arasında yemek-içmek (katı-sıvı) ve cinsel iliÅŸkide bulunmak Müslümanlara yasak kılınmıştır. Mükellef olan Müslümanların Ramazan orucunu tutması farzdır.

Kaynakça ve notlar
^ “ramadan”. The Concise Oxford Dictionary of English Etymology. Ed. T. F. Hoad. Oxford University Press, 1996. Oxford Reference Online. Oxford University Press. URL eriÅŸim tarihi: 13 Eylül 2007 <http://www.oxfordreference.com/views/ENTRY…ntry=t27.e12403>
^ Bakara suresi, 185. ayet. E. Hamdi Yazır Türkçe Kur’an Meâli. kuran.gen.tr URL eriÅŸim tarihi: 13 Eylül 2007.
^ Bakara suresi, 185. ayet. E. Hamdi Yazır Türkçe Kur’an Meâli. kuran.gen.tr URL eriÅŸim tarihi: 13 Eylül 2007


(Visited 6 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 23.09.2007 tarihinde dimitri tarafından, Dinimiz Ä°slam | Ä°slam Büyükleri bölümünde paylaşılmıştır ve 4943 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 3 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Ramazan Nedir ? orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleOrtopedik Hastalıklar - Kalça Çıkıklığı Nedir? | Kalça Çıkığı Nasıl Farkedilir? Tedavi Åžekilleri - Koksartroz - Kalça Eklemi Kireçle.. Sonraki MakaleRamazan Ayı ve Oruç Ä°le Ä°lgili Hadisler

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz