Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Ocak Ayında Gökyüzü | Uydumuz Ay’ın Evrelerinin Tarihleri


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 06.01.2009 tarihinde Hale tarafından, Astronomi - Uzay - Gokbilim Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 18033 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Ocak Ayında Gökyüzü

Ay


Uydumuz Ay’ın evrelerinin tarihleri

İlkdördün : 4 Ocak
Dolunay : 11 Ocak
Sondördün : 18 Ocak
Yeniay : 26 Ocak


15 Ocak Gecesi Gökyüzü

Merkür

Ayın başlarında güneş battıktan sonra yaklaşık 1 saat kadar güneybatı ufkuna çok yakın bir konumda gözlemlenebilecek. Ayın ortalarından itibaren Güneş ile birlikte doğup batacağından gözlemi mümkün olmayacak. Merkür , ayın sonlarına doğru Güneş doğmadan az önce doğu ufkunda çok kısa (yarım saat kadar) gözlemlenebilecek.

Venüs

Ocak ayı başlarında Güneş battıktan sonra yaklaşık 2,5 saat kadar batı ufkunda gözlemlenecek olan Venüs’ün görünür parlaklığı -4,29 kadir olacak. Sabah saat 10 civarında doğduğu için Venüs bu ay gündoğumunda kendini göstermeyecek. Ayın ortalarından itibaren Güneş’ten daha geç batacak olan Venüs’ün gözlem süresi 3 saate , ayın sonlarında ise yine batı ufkunda yaklaşık 3,5 saate kadar çıkacak. Ufuktan yüksekliği 40 dereceye kadar çıkacak ve -4,45 kadir’e yükselen parlaklığıyla gecenin Aydan sonra en parlak gök cismi olacak.

Mars

Ocak ayı başlarında sabah Güneş ile birlikte doğup batacak, bu yüzden gözlemlemek mümkün olmayacak. Ayın sonlarına doğru yaklaşık 1,64 kadir görünür parlaklığına rağmen güneşten çok az bir süre önce Merkür ile beraber doğacak, ancak gözlemi pek mümkün olmayacak.


Jüpiter

Ayın ilk günlerinde güneş battıktan sonra güneybatı – batı ufkunda çok kısa bir süre gözlenebilecek. Ancak ayın ortalarından itibaren artık Güneş ile birlikte doğup batacağından gözlemi mümkün olmayacak.

Satürn

Ayın başlarında gece saat 10’dan sonra ufuktan yükselecek olan halkalı gezegenin yaklaşık görünür parlaklığı 1 kadir olacak. Tam Güney ufkunda 54 derece kadar gökyüzünde yükselecek olan Satürn gece boyunca hava şartlarının uygun olduğu tüm günler boyunca gökyüzü severlere gözlem imkanı tanıyacak. Ayın ortalarında Ay ile birlikte gece yarısına yakın doğacak olan gezegen , ayın sonlarında da net bir şekilde tüm gece boyunca gözlemlenebilecek.

Uranüs

Ay başında Ay ile çok yakın bir konumda olacak Uranüs’ün görünür parlaklığı 6 kadir civarında. Güneş battıktan sonra 42 derece ufuktan yükselecek ve güneybatı ufkunda gözlemlenebilecek. Tabi bu gözlem , gözün görme sınırı olan 6 kadiri gectiği için ancak dürbün ve teleskoplarla yapılabilecek. Ayın ortalarından sonra Venüs ile beraber doğup batan Uranüs , ayın sonlarında Ay – Venüs – Uranüs yakınlaşmasında gözlemlenecek.

Neptün

Ayın başlarında Güneş battıktan sonra 2 saat kadar batı ufkunda yaklaşık 8 kadir görünür parlaklığı ile gözlem araçları yardımı ile gözlemlenebilir. Ayın sonlarına doğru Güneş battıktan çok kısa bir süre sonra batacağı için gözlemi mümkün olmayacak

Meteorlar

3 – 4 Ocak’ta zirveye çıkacak olan Quadrantid (Dörtlük) Göktaşı yağmuru gece yarısı saatte ortalama 100 – 200 tane gözlemlenebilecek.

Kuyruklu Yıldız

Temmuz 2007’de Taiwan’da keşfedilen C/2007 N3 (Lulin) kuyruklu yıldızı dünyaya yaklaşık 1 AB mesafede olacak.

Hazırlayan : Engin Yazıcı
Kaynak : Stellarium
www.harvard.edu
www.skyandtelescope.com

(Visited 7 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 06.01.2009 tarihinde Hale tarafından, Astronomi - Uzay - Gokbilim Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 18033 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Ocak Ayında Gökyüzü | Uydumuz Ay’ın Evrelerinin Tarihleri orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleKüçük Uykular Bahçesi | Mustafa Köz - Çocuklara Yönelik Åžiirler Sonraki MakaleÖzdemir Asaf | ÇaÄŸrı Balladı

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz