Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Nazi Subayları – Nazi Subaylarının Akıbeti | Adolf Hitler’in Subayları – Nazi Subaylarına Ne Oldu?


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 19.07.2009 tarihinde Hale tarafından, Medeniyetler, Ãœlkeler ve Dünya Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 747 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Nazi Subayları – Nazi Subaylarının Akıbeti

Albert Speer


Ä°kinci Dünya Savaşı boyunca Nazi Almanyası’nın silahlanma bakanıydı. Nazi partisine ilk katılanlardandır. 1943’de silahlanma ve üretim iÅŸlerini devraldı. 1944’te, Almanya müttefik bombardımanı altındayken silah üretimini iki katına çıkartmak gibi zor bir iÅŸi gerçekleÅŸtirdi. Fabrikalarda bayanların da çalışmasını istemiÅŸ ancak Hitler tarafından ideolojilerine aykırı olduÄŸu için reddedilmiÅŸtir.


Ön sıra soldan sağa; Hermann Göring, Adolf Hitler ve Albert Speer.

SavaÅŸ sonunda yargılanarak 20 yıl hapse mahkum edildi. 1981 yılında Londra’da öldü.

Ölümünden önce.

Ernst Kaltenbrunner

1942’ye kadar Avusturyalı Naziler’in lideriydi. 1942’de NSDAP’ın istihbarat servisi olan Sicherheitsdienst’in başına getirildi. Sovyet birliklerinin Almanya’ya yaklaÅŸması üzerine toplama kampındaki tüm esirlerin öldürülmesi emrini verdi. Kaçmaya teÅŸebbüs etti ancak yakalandı. Nürnberg Mahkemeleri’nde yargılandıktan sonra 1946’da asılarak idam edildi.


Viktor Lutze

1890 yılında doÄŸmuÅŸtur. Alman ordusu’na 1912 yılında katılmış ve savaÅŸta sol gözünü kaybetmiÅŸtir. SavaÅŸ sonrasında Alman polis teÅŸkilatına girmiÅŸtir. 1933’te Ernst Rhöm’ün ölümü üzerine Sturm Abteilung(Hücum Birlikleri) ne atanmıştır. 1943’e kadar bu görevde kalmıştır.

Ernst Roehm(Rhöm)

Sturm Abteilung’ın kurucularındandı.Julius Röhm ve eÅŸi Emilie’nin üç çocuÄŸundan biriydi. Münihli olan Röhm Birinci Dünya Savaşı’nda Bavyera Ordusu’nda görev yaptı. Bavyera 13. Piyade BirliÄŸi’nde üsteÄŸmenliÄŸe tekabül eden Oberleutnant rütbesiyle yeraldı. 1914 Eylül’ünde Fransa’nın Lorraine bölgesinde yüzünden ciddi ÅŸekilde yaralandı. Daha sonra yüzbaşılığa tekabül eden Hauptmann rütbesine terfi etti. 1918’de savaşın sona ermesinden sonra Freikorps’a katıldı. 1920 yılında Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi’ne üye oldu ve SA’ların kurulmasına yardımcı oldu. 1923’de baÅŸarısızlıkla sonuçlanan Münih’teki Birahanesi Darbesi’nden sonra 15 ay hapse mahkum oldu. Bu sırada Adolf Hitler ile yakın arkadaÅŸlık kurdu. 1924’te hapisten çıktıktan sonra Röhm Hitler ile Nazilerin yeniden örgütlenmesinde birlikte çalıştı. Ancak zamanla ikisi arasında ciddi anlaÅŸmazlıklar baÅŸ gösterdi. 1924’ün Nisan ayında o sırada yasadışı olan SA’lara alternatif olarak Frontbannın kurulmasına yardımcı oldu. Ardından Nazilerin Nasyonal Sosyalist Özgürlük Partisi adıyla yeniden kurulan partisinin üyesi olarak Reichstag’da görev yaptı. 1925’te istifa etti. Askerî danışman olarak Bolivya’ya gitti. 1930 yılında Hitler bizzat SA’ların sembolik lideri oldu. Röhm’e Almanya’ya dönüp tüm SA’ların başına geçmesi için kiÅŸisel bir talepte bulundu. Röhm 1931 yılında teklifi kabul etti.

SA'(Sturm Abteilung)ların başına geçti üst düzey görevlere yakın çevresindekileri getirdi. Bir süre sonra SA liderlerinin homoseksüel faaliyetlerde bulunduÄŸu yönünde dedikodular çıktı ve çok geçmeden Röhm özellile muhafazakar Alman askerî hiyerarÅŸisi tarafından ciddi biçimde eleÅŸtirilmeye baÅŸlandı. Nazi partisinin oluÅŸum yıllarında SA’nın baÅŸlıca iÅŸlevi parti liderlerini korumak ve komünist Kızıl Cephe gibi siyasi rakiplere saldırmak ve terörize etmekti. Åžiddet ve tehdit yoluyla SA’lar Nazilerin önce Münih’de, ardından da Almanya’nın genelinde diÄŸer siyasi partilerden daha güçlü hale gelmesini saÄŸladı. 1933’de Nazilerin iktidara gelmelerinin ardından Röhm’ün önderliÄŸini yaptığı Nazi partisinin sosyalist grubu sosyalizmin partinin özünde varolduÄŸuna inanmaya devam etti. Bu grup büyük ÅŸirketlerin devletleÅŸtirilmesinde, çalışanlara kâr payı verilmesinde ve faiz oranlarının düşürülmesinde ısrar ediyordu. Tüm bunlar Hitler’in iktidara gelmesini destekleyen iÅŸ dünyası için söz konusu olamayacak ÅŸeylerdi. Röhm ikinci bir devrimden bahsetmeye baÅŸladı ve “tepkiciler” olarak adlandırdığı kesime karşı hareket etmeye and içti. Hitler hiç vakit kaybetmeden Alman iÅŸ dünyasının güvenini tekrardan kazandı. Bu yüzden Hitler ile SA’nın arasına mesafe girdi. Saflarını genellikle işçi sınıfından gelenlerin oluÅŸturduÄŸu SA üyeleri anti kapitalist eÄŸilimliydiler ve sokaklarda mücadele ederek baÅŸarılı olmasını saÄŸladıkları “devrim”den kazanç saÄŸlamayı umuyorlardı. Hitler’in görüşü SA’nın siyasi bir güç olduÄŸu ve Naziler iktidara geldikten sonra daha fazla ihtiyaç duyulmayacağı yönündeydi. Öte yandan Röhm, SA’nın Hitler’in “devrimci” ordusunun özü olacağına inanıyordu. Röhm Prusya askerî liderliÄŸini hor görürken Hitler ordunun desteÄŸi olmadan iktidara da gelemeyeceÄŸini, liderliÄŸini de sürdüremeyeceÄŸini biliyordu. Ayrıca Hitler CumhurbaÅŸkanı ve baÅŸkomutan Hindenburg öldüğünde ordunun desteÄŸi olmadan onun yerine geçemeyeceÄŸini de farketmiÅŸti. 1934 yılına gelindiÄŸinde cumhurbaÅŸkanın günlerinin sayılı olduÄŸu netleÅŸti ve Almanya’daki birçok grup Hindenburg’un yerine kendi adaylarını getirmek için entrikalar çevirmeye baÅŸladı. Shirer’in yazdığına göre aralarına silahlı kuvvetlerden de birçoklarının olduÄŸu bir grup muhafazakâr Kayzer II. Wilhelm’in oÄŸlu Prens Wilhelm’i Almanya’ya cumhurbaÅŸkanı ya da yeniden kurulacak Alman monarÅŸisinin başı olarak dönmesine uÄŸraşıyordu. Röhm’ün 1934 Åžubat’ında Alman silahlı kuvvetlerinin (Reichswehr) SA’nın sayısal üstünlüğe sahip olacağı ve bu ÅŸekildehâkim olacağı tek bir örgüt içine katılmasına yönelik teklifi Alman askerî liderliÄŸini çok kızdırdı. Ordu SA’yı disiplinsiz sokak dövüşçülerinden oluÅŸan yaygaracı ayaktakımı olarak görüyordu. Homoseksüellik iddiaları ve “ahlâksızlıklar” orduda biliniyordu. Röhm’ün teklifi reddedildi.

Hitlerle el sıkışırken.

Ordunun DoÄŸu Prusya’daki bahar tatbikatı sırasında Deutschland adlı gemide Alman silahlı kuvvetlerinin liderleriyle görüşme fırsatı yakaladı. Savunma Bakanı Werner von Blomberg eÅŸliÄŸinde genelkurmay baÅŸkanı Werner von Fritsch ve donanma komutanı Amiral Erich Raeder ile görüştü. Hitler komutanları Hindenburg’un giderek bozulan saÄŸlığı konusunda bilgilendirdi ve Reichwehr’in kendisinin cumhurbaÅŸkanı olmasını desteklemesini önerdi. Buna karşılık olarak da SA’nın boyutunu küçültüp, Röhm’ün isteklerini bastırıp Reichwehr’in Almanya’nın yegane silahlı gücü olmasını önerdi. Shirer’in anlattığına göre Hitler muhtemelen ordu ve donanmanın geniÅŸletileceÄŸi sözünü vererek de liderleri ayartmıştı. Nazilerin arasındaki gerginlik daha da arttı ve Hitler ile yaptığı bir ara bulma görüşmesinden sonra Röhm’ün “ikinci devrim” çaÄŸrıları da arttı (bu sefer muhafazakâr iktidar yapısına karşı). Benzer biçimde Hitler’in 1933 yılında ÅŸansölye olmasını destekleyen muhafazakâr sanayiciler de Röhm’ün Strasser kardeÅŸler ile paylaÅŸtığı sosyalist eÄŸilimlerinden duydukları rahatsızlığı dile getirmeye devam ettiler. CumhurbaÅŸkanı Hindenburg ile olan yakın iliÅŸkileri vasıtasıyla her iki muhafazakâr grup (askerler ve sanayiciler) memnuniyetsizliklerini dile getirdiler.

Himmler ve Rhöm.

1934 Haziran’ının baÅŸlarında Hindenburg Hitler’e ultimatom vererek Almanya’daki gerginliÄŸe son verilmediÄŸi takdirde sıkıyönetim ilan etmeyi düşündüğünü belirtti. Böyle bir durumda elinde gücü büyük ihtimalle sonsuza dek yitireceÄŸini bilen Hitler SA’yı bastırmak ve “ikinci devrim” planlarına son vermek için Reichswehr ile olan anlaÅŸmasını daha fazla erteleyemeyeceÄŸine karar verdi. Ãœzerindeki baskılara raÄŸmen Hitler son ana kadar eski yoldaşının iÅŸini düzme kararını erteledi. Röhm’den “ikinci devrim” için bastırmaktan vazgeçmesini istedi. Sonunda ayrılıkların onarılamaz olduÄŸunu anlayınca Hitler Röhm’ün gitmesi gerektiÄŸine karar verdi. Son ana kadar tereddütte olan Hitler Hermann Göring ve Heinrich Himmler kışkırtmalarıyla Röhm’ün iddia edilen “planına” son verilmesi emrini verdi. Gerek Göring’in, gerekse Himmler SA ve liderinin ortadan kaldırılmasından sonra güçlerini pekiÅŸtirdiler.

1934 Haziran’ında “Uzun Bıçaklar Gecesi” olarak anılan SA’nın tasfiyesi sırasında Röhm mahkemeye çıkarılmadan suçlu bulundu. Hitler taraından 30 Haziran’da tutuklanmasının ardından Röhm kısa bir süre Münih’te Stadelheim hapishanesinde tutuldu. 2 Temmuz günü SS mensubu Theodor Eicke ve Michel Lippert tarafından ziyaret edildi. Röhm kendisine uzatılan tabancayla intihar etmeyi reddedince Lippert kısa mesafeden Röhm’ü vurdu. Röhm, ölümünden sonra Münih’te bir mezarlığa gömüldü.

(Visited 40 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 19.07.2009 tarihinde Hale tarafından, Medeniyetler, Ãœlkeler ve Dünya Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 747 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 5 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Nazi Subayları - Nazi Subaylarının Akıbeti | Adolf Hitler\'in Subayları - Nazi Subaylarına Ne Oldu? orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleSI - Uluslararası Birimler Sistemi - Système International d'Unités | SI Birim Sistemi - Metre AntlaÅŸması - Metre Convention Sonraki MakaleOsmanlı Arması ve Anlamı..

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz