Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Matematik Yazım Kılavuzu | Internette Matematiksel İfadeleri Yazma – Haberleşme Yazım Kuralları


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 28.06.2008 tarihinde Hale tarafından, Matematik ve Geometri Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 2682 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Matematik Yazım Kılavuzu

Internette matematiksel ifadeleri yazmak, resim formatı olmaksızın, gerçekten zordur. Bunun için özel yazım kuralları vardır. Posta yazarken, guruplarda haberleşirken bu yazım kuralları geçerlidir.


Temel kurallar: Öncelikle, matematiksel ifadeler içeren bir posta gönderirken, yazı tipini eşit-aralıklı (courier gibi) seçmelidir. Bu hem gönderici hem de alıcı için, kolonların aynı şekilde sıralanmasını garantiler.

Her 80. kolondan sonra “enter” tuşuna basmak da önemlidir. Otomatik sarmayı düşünmeden mutlaka her kolondan sonra “enter” tuşuna basmalıdır. Çoğu okuyucu, kesin sıra sonları olmadığından, postaları görüntülemede zorluk yaşamaktadırlar.

Lütfen web sayfalarından kopyala yapıştır yoluyla ya da yazı-tablolarından seçerek özel simgeler kullanmayın. Başkasına ulaştığında okuyamayabilir.


Ve lütfen, hiçbir yerde “tab” ları da kullanmayın. Bu durumda kolonların aynı şekilde sıralanması gerçekleşmeyebilir. Bu yüzden, her zaman “tab” yerine “boşluk” kullanın.

Kuvvet alma: x^n gösterimi genel olarak xn manasına gelir. Kuvvet alma işlemini ^ sembolünü kullanarak gösterme, kuvveti önceki satırda dogru yere yerleştirebilmekten çok kolaydır. Eğer kuvvet birden fazla karakter içeriyorsa, parantez kullanmayı unutmayin – x^(n+1) gibi- örneğin. y = ex fonksiyonunu gösterirken, y = e^x ya da y = exp(x) kullanimları yaygındır.

Çarpım: * sembolü aksi söylenmediği müddetçe çarpım olarak kabul edilir.

Karekök: Bir ifadenin karekökleri sqrt(ifade) ya da (ifade)^(1/2) ile gösterilir. Daha yüksek dereceli kökler için kuvvet kullanılır, örneğin (ifade)^(1/3) gibi. Oltaya benzeyen kök sembolünü kullanmamaya dikkat edin.

Parantezler: Karışıklık olması muhtemel yerlerde mutlaka kullanın.

anlaşılmaz…..anlaşılır…..anlaşılır

1/2a…………1/(2a)………(1/2)a
2^n-1……….2^(n-1)……(2^n) – 1
e^x^2……….e^(x^2)……(e^x)^2


Genelde parantez kullanılmamışsa, matematikteki işlem sırası gözetilir.

Fonksiyonları gösterirken argümanti paranteze alın. Örneğin y = sin ^ 2 (2x) gibi.

Mutlak değer: x’in mutlak değeri |x| ile gösterilir. | işaretini üreten tus takimi “ALTGR”+”-” (boşluk çubuğunun hemen sağındaki ALT tuşu ile sağ üst köseye yakın olan geri al tuşu (<–)).

Türev: f ‘(x) gösterimi df /dx gösteriminden daha kolaydır. 2. dereceden türev için f “(x), 3. derece için f “‘(x), 4. derece için f “”(x) vb. Çok yüksek dereceler için ise, dy/dx (y’nin x’e göre türevi) ve d^n y/dx^n (y’nin x’e göre n. dereceden türevi) gösterimleri daha kullanışlıdır.

Esitsizlikler ve Bagintisal semboller:
Küçük veya eşit için <=, büyük veya eşit için >=, eşit değil için <> ya da !=, yaklaşık değeri için ~, daha küçük için <<, daha büyük için >> ve denklik için ? sembollerini kullanın.

Yunan harfleri: Bu harfleri ya heceleyebilirsiniz, delta, epsilon, theta ve omega gibi, ya da latin harf karşılıklarını kullanabilirsiniz, d, e, q ve w gibi.

Özel sayılar: p sayısı “pi” yazarak ifade edilir. Sonsuz gösterilirken, ? ya da oo yerine yazıyla sonsuz kullanılır.

(Visited 26 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 28.06.2008 tarihinde Hale tarafından, Matematik ve Geometri Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 2682 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Matematik Yazım Kılavuzu | Internette Matematiksel İfadeleri Yazma - Haberleşme Yazım Kuralları orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleHubble Teleskop'undan Görüntüler Sonraki Makale[Video] Mustafa Kemal Atatürk Cenaze Töreni Görüntüleri (7 dk 9 sn)

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz