Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Matbaacılığın Tarihi Yazıldı | Cumhuriyet Döneminde Türkiye Matbaacılık Tarihi (CDTMT) Kitabı – Gökhan Akçura


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 30.07.2012 tarihinde Hale tarafından, Kütüphane | Okunması Gereken Kitaplar ve Kitap Özetleri bölümünde paylaşılmıştır ve 104 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Matbaacılığın Tarihi Yazıldı

Gökhan Akçura’nın çalışması, Cumhuriyet dönemi matbaacılık tarihini ayrıntılarıyla aktarıyor.


Tarih Vakfı, BASEV (Basım Sanayii Eğitim Vakfı) ve Yapı Kredi Yayınları işbirliğiyle piyasaya çıkarılan Cumhuriyet Döneminde Türkiye Matbaacılık Tarihi (CDTMT) kitabı araştırmacı Gökhan Akçura tarafından kaleme alındı.

Cumhuriyet Döneminde Türkiye Matbaacılık Tarihi (CDTMT) kitabı, Cumhuriyet öncesi matbaacılık tarihini özetleyerek baÅŸlıyor. Ardından KurtuluÅŸ Savaşı sırasında Anadolu ve Ä°stanbul matbaalarının durumunu ele alınıyor. Cumhuriyet’in ilk yıllarını belirleyen bu dönemin, savaÅŸ koÅŸullarının getirdiÄŸi yıpratıcı etkiler nedeniyle güçlü bir miras bırakmadığının altını çiziliyor. Ayrıca Cumhuriyet’in matbaacılık serüveninin ilk önemli belirleyici etkeni olarak 1928 sonuna tarihlenen Harf Devrimi’ni gösteriyor. Dünyada benzeri görülmeyen bir hızda gerçekleÅŸtirilen bu kökten deÄŸiÅŸimin sonunda matbaalar ve yayın organları büyük bir sarsıntı geçiriyorlar. Ancak devlet desteÄŸini de arkasına alan matbaacılık sektörü bir süre sonra kendini toparlıyor. Bu dönemin altı çizilmesi gereken bir diÄŸer olgusu ise, devlet eliyle kurulan matbaalar… Devlet matbaaları, hızla yeni bir ülke kurma yolunda ilerleyen Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin basım yayın alanındaki motorları olarak karşımıza çıkıyor.


Kitap, önce Cumhuriyet’in ilk çeyrek yüzyılına odaklanıyor. Bu yıllarda matbaacılık alanındaki özel sektör firmaları genellikle İstanbul’un Babıali semtinde toplanıyor. Bir bölümünün geçmişleri Osmanlı’ya uzanan bu matbaaların çoğu küçük ve orta ölçekte kuruluşlar. Daha büyük çapta matbaalar ise gazetelerin kendi bünyelerinde kurulmuş. Akçura, kitabında tipo matbaacılığın egemen olduğu bu dönemi ayrıntılarıyla ele alıyor. Ayrıca Cumhuriyet Halk Fırkası’nın 1932 yılında yaptırdığı bir araştırmanın peşine düşerek Anadolu’daki matbaaların genel bir görünümünü aktarmaya çalışıyor.

Kaynak: ntvmsnbc

(Visited 7 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 30.07.2012 tarihinde Hale tarafından, Kütüphane | Okunması Gereken Kitaplar ve Kitap Özetleri bölümünde paylaşılmıştır ve 104 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Matbaacılığın Tarihi Yazıldı | Cumhuriyet Döneminde Türkiye Matbaacılık Tarihi (CDTMT) Kitabı - Gökhan Akçura orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleBüyük Ãœnlü Uyumu - Küçük Ãœnlü Uyumu | Örneklerle Anlatım Sonraki MakaleEn Çok Kazanan Yazarlar | FORBES Listesine Göre Türkiye'nin En Çok Kazanan Yazarları AyÅŸe Kulin, Elif Åžafak Ve Ä°skender Pala Oldu

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz