Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

M27 : Kuyruklu Yıldız Değil | Günün Gökbilim Görüntüsü – 1 – 30 Eylül 2011


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 01.09.2011 tarihinde Hale tarafından, Astronomi - Uzay - Gokbilim Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 1795 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


M27 : Kuyruklu Yıldız Değil | Günün Gökbilim Görüntüsü

Kâinatı Keşfedin! Büyüleyici evrenimizin farklı bir resmi veya fotoğrafı, her gün profesyonel bir gökbilimcinin yazdığı kısa bir açıklama ile birlikte yayımlanır.


1 Eylül 2011

M27 : Kuyruklu Yıldız Değil


Katkı ve Telif Hakkı : Martin Pugh

Açıklama : Gökbilimci Charles Messier 18. yüzyıl Fransa göklerinde kuyruklu yıldız avlarken, çalışmaları sırasında rast gelip de kuyruklu yıldız olmayan şeyleri sabır ve özenle listelemişti. Yukarıda gördüğünüz nesne, onun günümüzde meşhur hale gelmiş kuyruklu yıldız olmayan şeyler listesinde 27. sıradadır. Aslına bakarsanız, 21. yüzyıl gökbilimcileri bu nesneyi bir gezegenimsi bulutsu olarak tanımlayacaklardır; ancak küçük bir teleskopla yuvarlak ve gezegen benzeri görünse de bu nesne bir gezegen de değildir. Messier 27 (M27), çekirdeğindeki nükleer yakıtı tükenmiş Güneş benzeri bir yıldız tarafından yaratılan gaz halindeki salma bulutsuları için mükemmel bir örnektir. Bu bulutsular yıldızın dış katmanları uzaya fırlatıldığında oluşur ve ölmekte olan yıldızdan gelen yoğun fakat gözle görülemeyen mor ötesi ışık bu gaz tabakaları içerisindeki atomları harekete geçirdiğinde gözle görülebilen bir ışıltı ortaya çıkar. Yıldızlar arası gazlardan oluşan ve yaygın olarak Halter Bulutsusu olarak bilinen bu simetrik uzay bulutu 2,5 ışıkyıllık bir genişliğe sahip olup, Tilkicik Takımyıldızı yönünde yaklaşık 1200 ışıkyılı uzaklıkta yer almaktadır. Etkileyici bir fotoğraf olan bu renkli birleşik görüntü, hem iyice incelenmiş merkezi bölgedeki detayları hem de bulutsunun daha soluk ve daha ender görüntülenen dış halesindeki özellikleri ön plana çıkarmış durumda. Görüntü, yalnızca kükürt, hidrojen ve oksijen atomlarından gelen salmalara hassas süzgeçlerle çekilmiş geniş bant ve dar bant fotoğrafların birleşiminden oluşuyor.

Anahtar Sözcükler : Gezegenimsi Bulutsu, Bulutsu, Dar Bant

Yarınki Görüntü : Uzaydaki Pikseller

Çeviri ve Düzenleme

Murat Tunçay – Tahir ÅžiÅŸman
Hazırlayanlar: Robert Nemiroff (MTU) ve Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Yetkilisi: Phillip Newman Özel haklar uygulanır.
Gizlilik İlkeleri ve Önemli Uyarılar
NASA / Goddard Uzay Uçuşları Merkezi (GSFC)
Gök Fiziği Bölümü (ASD) ve
Michigan Teknoloji Ãœniversitesi’nin bir hizmetidir.


(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 01.09.2011 tarihinde Hale tarafından, Astronomi - Uzay - Gokbilim Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 1795 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 29 adet mesaj daha bulunmaktadır.

M27 : Kuyruklu Yıldız Değil | Günün Gökbilim Görüntüsü – 1 – 30 Eylül 2011 orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleKadir Gecesi | Kadir Gecesi Mahiyeti - Hadislerde Kadir Gecesi - "Bin Aydan Hayırlıdır Denmesinin Hikmeti" - Neden "Kadir" Gecesi? Hadislerde Kadi.. Sonraki MakaleAfyonkarahisar Ulu Camii - Kırk Direkli Camii | Anadolu’daki AhÅŸap Direkli Camiilerin En Eskilerinden

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz