Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Kurtuluş Savaşı Batı Cephesi | Türk-Yunan Cephesi – Garp Cephesi – İşgalin Başlaması – İşgale Karşı İlk Cephe – Batı Cephesi’nin Kuru..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 06.07.2009 tarihinde Hale tarafından, Yakın Dönem Türkiye Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 349 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Kurtuluş Savaşı Batı Cephesi

Türk – Yunan Cephesi – Garp Cephesi


Batı Cephesi veya Garp Cephesi veya Türk-Yunan Cephesi (Yunanca: Μικρασιατική εκστρατεία / Mikrasiatiki ekstrateia; anlamı: “Küçük Asya Seferi”, Μικρασιατική καταστροφή / Mikraasiatiki katastrophi; anlamı: “Küçük Asya Felâketi”, Μικρασιατικής περιπέτειας / Mikraasiatiki peripeteias; anlamı: “Küçük Asya Macerası”), Yunanistan Ordusu’nun 15 Mayıs 1919‘da İzmir’e çıkmasıyla başlayıp aynı kentin 9 Eylül 1922‘de Türkiye’nin TBMM Hükûmeti Ordusu tarafından geri alınmasıyla biten savaş veya Kurtuluş Savaşı‘nın cephelerinden birine verilen addır.

Aynı zamanda askerî tarih açısından, savaş sırasında Batı Anadolu’da Yunanistan Ordusu’nun genel taarruzuna karşı 25 Haziran 1920’de kurulup 1923’te kaldırılan askerî birimlerden birine verilen addır.


İşgalin Başlaması, Mayıs 1919

Yunan Ordusunun İzmir’e çıkışı

Yunanistan’ın İzmir işgali, Avrupalı güçlerin teşviki ve cesaretlendirmesiyle ve Sevr Antlaşması hükümleri gerekçe gösterilerek, Yunan Ordusu 15 Mayıs 1919’da İzmir’e çıkmıştır.

İşgale Karşı İlk Cephe

Kurtuluş Savaşı’nda ilk cepheler Yunanlıların işgal ettiği bölgelerde kuruldu. Bunlardan ilki Ayvalık Cephesi’ydi. 172. Alay komutanı Yarbay Ali Bey (Çetinkaya), halkı da silahlandırarak 29 Mayıs 1919’da Ayvalık’ı işgal eden Yunanlılara karşı direnişe geçti. Bu arada Yörük Ali Efe gibi çete reisleri de zaman zaman Yunanlılara karşı baskınlar düzenliyordu. Aydın Cephesi’ndeki Kuva-yı Milliye, 28 Haziran 1919’da Yunan askerlerine saldırıya geçti ve üç gün süren kanlı çatışmalardan sonra işgalcileri Aydın’dan çıkarmayı başardı. Ne var ki Yunanlılar kısa bir süre sonra kenti yeniden işgal ettiler. Bu bölgede faaliyet gösteren Çerkez Ethem Bey ise Salihli Cephesi’ni oluşturmuştu.

Batı Cephesi’nin Kuruluşu


Yörük Ali Efe’nin grubu

Asıl olarak Yunan işgaline karşı Batı Anadolu’da verilen savaşları kapsayan Batı Cephesi ya da Garp Cephesi, 22 Haziran 1920’de Milne Hattı’ndan başlayan Yunanistan Ordusu’nun gelen taarruzunun hemen ardından, 25 Haziran 1920’de oluşturuldu ve komutanlığına Ali Fuat Paşa (Cebesoy) getirildi. Bu arada Yunan kuvvetleri 24 Mart 1920’de Dumlupınar’ı, 28 Mart’ta da Afyon’u ele geçirmişlerdi. Yunanlılara karşı verilen asıl savaşlar da bu tarihten sonra oldu.

Ancak Ali Fuat Paşa, Yunanistan’ın genel taarruzu ve Çerkez Ethem‘in faaliyetleri karşısında başarısız bulundu ve Batı Cephesi komutanlığından alındı. TBMM Hükümeti, 9 Kasım 1920’de Batı Cephesi’nin iki kısma ayrılmasına karar vermiştir.

Bu karara göre Kuzey Cephesi, İzmit, Ertuğrul, Eskişehir, Kütahya sancaklarını kapsayacak ve Genelkurmay Başkanı Albay İsmet Bey (İnönü) komutasında olacaktır. Güney Cephesi ise Afyonkarahisar, Isparta, Burdur, Denizli, Aydın, Menteşe, Antalya, Konya, Silifke, Niğde ve Adana merkez sancağını kapsayacak ve İçişleri Bakanı Albay Refet Bey (Bele) komutasında kurulacaktır.

Yeniden teşkillenen Batı Cephesi kuvvetleri, kuruluşunda 1.098 subay, 19.406 er, 10.283 tüfek, 90 ağır makineli, 23 hafif makineli, 45 top, 4.294 nakliye hayvanı ve 439 araba idi.

(Visited 10 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 06.07.2009 tarihinde Hale tarafından, Yakın Dönem Türkiye Tarihi bölümünde paylaşılmıştır ve 349 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 11 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Kurtuluş Savaşı Batı Cephesi | Türk-Yunan Cephesi - Garp Cephesi - İşgalin Başlaması - İşgale Karşı İlk Cephe - Batı Cephesi’nin Kuruluşu - Yörük Ali Efe - Yunan Taarruzları - I. Ve II. İnönü Muharebesi - Sakarya Meydan Muharebesi orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleTürk'e Türk'ten Çağrı Lütfen İzleyin.. Zulmün ateşinde yanmakta Irak Türkmenleri , Gardaslarımız , Soydaşlarımız - Kandaşlarımız... Sonraki MakaleAnne | İbrahim Sadri

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz