Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Kılıç Kalkan Oyunu | Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun BaÅŸÅŸehri Ve Kılıç Kalkan Oyunu’nun Ä°lk DoÄŸduÄŸu Yer Bursa – Tarihi – Kılıç Kalkan Kı..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 31.08.2008 tarihinde Hale tarafından, Büyük Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu bölümünde paylaşılmıştır ve 6232 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Kılıç Kalkan Oyunu

Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu’nun baÅŸÅŸehri ve Kılıç-Kalkan oyununun ilk doÄŸduÄŸu yer Bursa ÅŸehridir. YiÄŸitliÄŸin ve mertliÄŸin sembolü olan oyun Bursa ili özdeÅŸleÅŸmiÅŸtir. Kılıç ve kalkanların bir ahenk içinde birbirine vurulması ile oynanan oyun, müziksiz olması ile de diÄŸer birçok halk dansından ayrılır.


Kılıç Kalkan kıyafetini oluşturan unsurlar

* Keçe külah
* Keyfiye
* Gömlek
* Cepken
* Silahlık
* Potur
* Yağlık
* KuÅŸak
* Çorap
* Çorap bağı
* Ayakkabı


Tarihi

12.05.1906 yılında Bursa’da doğan merhum Mustafa TAHTAKIRAN , öğrenci olduğu yıllarda medresedeki hocalarından öğrendiği Kılıç-Kalkan oyununu, gerek yurt içi gerekse yurt dışında bir sahne düzeni içinde sunmak için ömrünü adamıştır. Önce halk evlerinde sonra orta öğrenim kurumlarında bu oyunu öğretme ve yayma çabası içine girmiş ve bu hazzı tatmıştır. Ekibinin başında iştirak ettiği, uluslararası festivallerden iki Dünya Birinciliğini Bursa’ya hediye ederken çabalarının karşılığını fazlasıyla almış, gözlerini dünyaya kapamadan eserinin başarılarını görmüş nadir bir amatör uğraşıcıdır. 03.07.1973 yılında, 67 yaşında hayata gözlerini yumarken, arkasında bir şehrin ambleminde yer alan dev bir eser bırakmıştır. Kendisini saygı ve rahmetle anıyoruz.)

Kılıçkalkan’ın doÄŸuÅŸu ÅŸu ÅŸekilde rivayet edilmektedir: Osmanlı ordusu Bursa’yı ele geçirmek için harekete geçtiÄŸi dönemlerde, Bursa kalesi uzun süre kuÅŸatma altında kalıyor. İçerde Bizanslılar, dışarıda ise Osmanlı Ordusu askerleri vardır. KuÅŸatma süresi uzadıkça moraller bozulmaktadır. Osmanlı ordusu içinden bazı askerler, hem içerideki Bizans askerlerinin moralini bozmak, hem de beklemekten sıkılan askerlere moral vermek ve hoşça vakit geçirtmek için, Bursa Kalesi dışında ikiÅŸerli, dörderli ve daha kalabalık gruplar halinde karşılıklı olarak Kılıç-Kalkanları ile oynamaya baÅŸlamışlardır. Ellerinde bulunan kılıç ve kalkanları birbirine vurarak çıkardıkları gürültüyü zamanla ritm haline getirmiÅŸler ve bu ritm eÅŸliÄŸinde silahlı eÄŸitim hareketine benzer hareketler geliÅŸtirmiÅŸlerdir. Bursa Åžehri uzun bir kuÅŸatma süresi sonunda hiçbir çarpışma olmadan Bizanslılardan 6 Nisan 1326’ da alınmıştır.

Bundan sonra da şehir Osmanlılar tarafından başkent ilan edilir. Artık Osmanlı Ordusu Bursa’da toplanır. Orduya katılan gençler ilk askerlik eğitimlerini burada yapmaya başlamışlardır. Genç askerler zamanın silahları olan Kılıç ve Kalkan ile gün boyunca sürekli yaptıkları eğitimlerini monotonluktan kurtarıp zevkli hale getirebilmek için, geliştirdikleri bu ritm eşliğindeki hareketleri sürekli hale dönüştürmüşlerdir. Bu askerlik eğitimi içinde yapılan hareketlerin tümü, zaman içinde askerlikle ilgili olayları anlatan figürler haline dönüşmüştür. Kılıç-Kalkanların birbirlerine vurmasından çıkan sesler de bu oyunun müziği haline gelmiştir.

1326 yılında Bursa şehrinde başlayan bu olay, zamanla sivil halkın da neşeli günlerinde tekrarlandığı bir halk dansı haline dönüştü. Günümüze kadar Bursa Şehrinin bir eğlence sembolü olarak devam etti.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluÅŸundan itibaren baÅŸlayan halk dansları derleme çalışmaları, Bursa’da zaten yaÅŸamakta olan bu dansı da kapsamı içerisine aldı. Bursa Kılıç – Kalkan dansının ayrıca müziÄŸi olmayıp, oynanırken Kılıç ve Kalkanın birbirine vurmasından çıkardığı ritmik sesler dansın kendi orijinal müziÄŸini meydana getirmektedir. Dünyada müziksiz oynanan, bilinen baÅŸka bir oyun daha olmadığından son derece otantik olarak kabul edilmektedir. 700 yıla yakın bir süreden beri, ilk günkü figürlerini koruması ve aynı ÅŸekilde oynanıyor olması en büyük özelliÄŸidir. Kostümler otantik olup halen Bursa civarındaki bazı köylerde giyildiÄŸine rastlanmaktadır.


Kılıçkalkan Oyunu Hakkında

Osmanlı ordusu savaş sahnelerinin yansıtıldığı kılıç-kalkan oyunu, müziksiz oynanır. Oyuncuların ayak ve diz vuruşlarıyla çıkardığı sesler, müziğin ve ritmin yerini tutar

Kılıç kalkan; 8 – 10 veya daha fazla kimse arasında iki ekip hâlinde oynanır. Oyunda önce askere çaÄŸrılanların uÄŸurlama ve karşılama merâsimi canlandırılır, sonra oyuncular halka oluÅŸturarak yemin merasimini canlandırır, daha sonra iki ekip kılıç-kalkan çarpışması yapar. Gösteri; mütareke oyunu, baÅŸa-vuruÅŸ cengi, kılıçların birbirlerine atılması ile devam eder. Oyuncuların hep bir ağızdan baÄŸrışması ve kılıçları havada sallaması ile sahne kapanır.

Mustafa Tahtakıran adlı folklorcunun çalışmaları ile 1932’de kılıç kalkan oyununun figürleri saptanmış ve standart hale getirilmiş, 1940’lı yıllarda da okullarda yaygınlaşmıştır.

Bir dönem uluslararası festivallerde sergilenip, ödüller alan; turist gruplarının devlet adamlarının karşılanması törenlerinde oynanan kılıç-kalkan oyunu bir süredir sert ve korkutucu olduğu, barbar Türk imajını desteklediği gerekçesi ile artık yarışmalara katılmamakta, Milli Eğitim Bakanlığı halk oyunu olarak kabul etmediği için okullarda öğretilmemektedir.

(Visited 27 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 31.08.2008 tarihinde Hale tarafından, Büyük Osmanlı Ä°mparatorluÄŸu bölümünde paylaşılmıştır ve 6232 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Kılıç Kalkan Oyunu | Osmanlı İmparatorluğu\'nun Başşehri Ve Kılıç Kalkan Oyunu\'nun İlk Doğduğu Yer Bursa - Tarihi - Kılıç Kalkan Kıyafetini Oluşturan Unsurlar orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleSuikastler Tarihi | Jül Sezar (Julius Cesar) | M. Ö 101 - Roma Sonraki MakaleÄ°ÅŸyeri HekimliÄŸi-HemÅŸireliÄŸi Nedir? | Görevleri Nedir?

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz