Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

İletişim Araçlarının Kronolojik Gelişimi | Dünden Bugüne İletişim Araçları


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 18.05.2008 tarihinde Hale tarafından, Bilimsel GeliÅŸmeler - Sosyal ve Fen Bilimleri bölümünde paylaşılmıştır ve 55508 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


İletişim Araçlarının Kronolojik Gelişimi

M.Ö 3500 yıllarında Sümerler bilinen ilk resimli yazıyı kullandılar. Bu yazı Asurlar, Babiller ve Persler elinde Fonetik dil oldu.


M.Ö 3100 yılında Mısırlılar Hiyeroglifleri geliştirdiler.

M.Ö 2500 yıllarında Mısırlılar yazı aracı olarak Kil yerine Papirüs ve fırça kullanmaya başladılar.

M.Ö 200 yıllarında Yunanlılar hayvan derisinden parşömeni geliştirdiler.


M.Ö 100 yıllarında Roma’da halk kütüphaneleri oluşturulmuştu. Yasalar ve sansür vardı.

M.S 105 yılında Çinliler kağıt ve mürekkep yapmaya başladılar.

M.S 150 yıllında ilk kez parşömeni yuvarlak rulo yapmak yerine kitap yapmak için sayfalar iç içe katlandı.

M.S yılarında 450’den sonra Asya’da blok basın kullanılmaya başlandı.

17.yy’a kadar kağıdın ve basılı kelimenin üretiminde egemen biçim el sanatıydı.

18.yy’ın başlarında ilk siyasal parti gazeteleri çıkmaya başladı.

1814’te basıma buhar gücü girdi. Ve silindir basım geliştirildi.


1826’da ilk kez fotoğraf kullanılmaya başlandı.

1835’te ilk haber ajansı Fransız haber ajansı Havas kuruldu.

1844’te Mors ilk telgraf mesajını gönderdi.

1853’te kağıt hamuru ağaçtan yapılmaya başlandı.

1858’de su altı telgraf kabloları İngiltere ve ABD arasına döşenmeye başlandı. 1866’da kullanılmaya başlandı.

1876’da ilk telefon konuşması yapıldı.

1895’te telsiz ile mesaj alma ve gönderme başarıldı.

1901’de deniz silahları fabrikalarının ve gazete gruplarının desteği ile Atlantik okyanusu üzerinde kıtalararası telsiz sinyali gönderilmesi başarıldı.

1904’te radyo tüpünde diyot denilen yükseltici kullanılmaya başlandı.

1906’da diyot yerini audion tüpe bıraktı.

1906’da Berlin konferansında İngiltere, Fransa, Almanya, ABD ve Rusya radyo frekansını kullanma üzerine uluslar arası anlaşma yaptılar.

1923’te New York ve Philadelphia arasında ilk televizyon resmi gönderildi.

1926’da sinemaya ses eklendi.

1928’de normal televizyon yayını başladı.

1928’de Disney imparatorluğunun ilk çizgi filmleri yapılmaya başlanıldı.

1935’te radyoya FM kanalı eklendi.

1941’de Amerika’da ilk ticari TV’ye izin verildi.

1954’de renkli TV yayınına başlandı.

Dünden Bugüne İletişim Araçları

” M.Ö 3000 civarında Mısırda HÄ°YOROGLÄ°F adı verilen yazı sistemi bulundu. Bu yazılar insan hayvan ve eÅŸya ÅŸekillerinden ve bazı sembollerden oluÅŸmaktaydı.

” M.Ö 1300 Civarında Mezopotamyada ( Bugünkü Suriye ve Irak toprakları) ilk alfabenin kullanıldığı bilinmektedir.

” M.S 1045 Mısırlılar tarafından bulunan papirus adlı kağıdı geliÅŸtiren çinde ilk kez Pi CHENG adlı mucid matbaa harflerini icad etmiÅŸ ve kitap basmıştır. Daha sonraları 1645 Avrupada Guttenberg adlı mucit matbaa makinasını icad etmiÅŸtir.

” 1820 yılında Danimarkalı OERSTED adındaki bilim adamının elektromanyetik akımı keÅŸfetmesiyle günümüzde kullanılan modern iletiÅŸim araçlarının temel çalışma prensipleri doÄŸmuÅŸtur.

” 1826 da günümüzde en yaygın iletiÅŸim araçlarından biri olan FotoÄŸrafı Fransız NIEPCE tarafından bulmuÅŸtur.

” 1936 da Ä°ngiliz Cooke ve arkadaşı elektrikli telegrafı icad ettiler.

” 1843 de Amerikalı li bilim adamı kendi adı olan ve (.) ve (-) lerden oluÅŸan MORS alfabesini icad etmiÅŸtir. Böylece Fransızcada Uzaktan yazma denilen Tele-Graph : Telgraf aleti herkes tarafından kolay kullanılır hale gelmiÅŸtir.

” 1867 yılında Amerikalı politikacı ve mucit SHOLES ilk daktilo makinasını icad etmiÅŸtir. Bu makina yazıyla iletiÅŸimde devrim yaratmıştır.

” 1876 Yılında Amerikada sağırlar okulunda öğretmenlik yapmakta olan ve bu arada ses üzerine araÅŸtırmalar yapan Ä°skoçya asıllı araÅŸtırıcı A.Graham BELL elektrik telleri üzerinden ilk insan sesini iletmeyi baÅŸarmış ve bu aletin adına Tele-Phone : Telefon yani uzaktan konuÅŸma adını vermiÅŸtir. BELL ile yardımcısı Watson arasında 10Mart 1876 da odadan odaya gerçekleÅŸen bu buluÅŸ modern iletiÅŸimin baÅŸlangıcı sayılmaktadır.

” 1877 yılında Amerikalı araÅŸtırmacı EDÄ°SON FonoGraf denilen ve ses kaydetmeye yarayan ilk aleti icad etmiÅŸtir. Ä°lk kez köpeÄŸinin sesini kaydettiÄŸi bu cihaz günümüzde kasetçalarların ve CD çalarların temelini yaratan buluÅŸ olmuÅŸtur.

” 1894 de Fransız LIMUERE kardeÅŸler Ä°lk sinema makinasını icad etmiÅŸlerdir. Böylece görüntünün kayıt edilmesi, saklanması ve yeniden gösterilmesi imkanlı hale gelmiÅŸtir. Bu buluÅŸ iletiÅŸimde devrim sayılmaktadır.

” 1896 yılında Ä°talyan MARCONÄ° ilk mors alfabesiyle yaptığı Radyo yayınını baÅŸarmıştır. Daha sonra 1901 de ilk okyanus aşırı radyo yayını yapılmıştır . 1907 Yılında ise kanadalı FESSENDEN adındaki bilim adamı insan sesiyle ilk radyo yayınını yapmıştır.

” 1922 yılında KORN adlı Alman bilim adamı elektrik tellerinden fotograf gönderebilen ilk fax makinasını icad etmiÅŸtir.

” 1926 yılında Logie BAÄ°RD adındaki iskoçyalı bilim adamı insan yüzünün görüntüsünü radyo dalgalarıyla çok uzaklara gönderebilen ve Tele-Vision: Televizyon denen ve uzaktan görme anlamına gelen aleti icad etmiÅŸtir.

” 1936 yılında Ä°ngilterede Ä°lk kez siyah beyaz TV yayınları BBC tarafından baÅŸlatılmıştır.

” 1938 yılında CARLSON adındaki Amerikalı bilim adamı PhotoCopy :Fotokopi cihazını icad etmiÅŸtir.

” 1946 yılında Amerikalı J.ECKERT ve arkadaşı MAUCHLY adlı bilim adamları askeri amaçlı hesaplar yapmak için dünyanın ilk bilgisayarını icad etmiÅŸlerdir. ENÄ°AC adını verdikleri bu bilgisayar 30 ton ağırlığında ve 4 apartman dairesi büyüklüğünde olup içinde 18 000 elektronik tüp (Lamba) bulunmaktaydı. Bu alet günümüzde kullanılan modern bilgisayarların babası sayılmaktadır.

” 1962 yılında Amerikalılar dünyanın ilk iletiÅŸim uydusu olan TELSTAR’ı uzaya fırlatmışlardır. Bu uyduyla kıtalar arası Telefon konuÅŸmaları Telefax Telex haberleÅŸmeleri ve TV -Radyo yayınları yapılması olanaklı hale gelmiÅŸtir.

” 1970 li yıllarda Amerikada üniversiteler arası bilgi iletiÅŸiminde kullanılmak üzere ARPA denilen yeni bir iletiÅŸim sistemi gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Bu sistemle ayrı ÅŸehirlerdeki bilgisayarların birbirlerine baÄŸlanabilmeleri mümkün olmuÅŸtur. 1974 de bu iletiÅŸime standart getirilmiÅŸ ve adına TCP/IP protokolu denmiÅŸtir. Ayni yıllarda Amerikada IBM ÅŸirketi bilgi depolamada ve bunun farklı makinalarda kullanılmasını saÄŸlayan ve Floppy denilen disketleri acad etmiÅŸtir.

” 1981 Amerikada IBM ÅŸirketi Ä°lk kiÅŸisel bilgisayar denilen ve bugün iletiÅŸimde devrim sayılan ve PC adını verdiÄŸi bilgisayarı üretmeye beÅŸladı.

” 1982 de Hollandalı PHÄ°LÄ°PS ve Japon SONY ÅŸirketleri Compact Disk ( CD ) denilen aleti üretmiÅŸlerdir Bu cihazlar çok düşük seviyeli LAZER ile çalışmaktadırlar.

” 1983 de Amerikalı MikroSoft firması günümüzdede hala kullanılmakta olan ve iletiÅŸimde çığır açan Windows adını verdiÄŸi yazılım sistemini icad etmiÅŸtir.

” 1985 yılında amerikada kullanılmakta olan ARPA iletiÅŸim sisteminin adı INTERNET adıyla deÄŸiÅŸtirilmiÅŸtir. Ä°nternet bilgi otobanı anlamına gelmektedir.

” 1990 yılında yaÅŸadığımız çaÄŸa adını veren ve iletiÅŸimde bu gün son nokta olan WWW yani world Wide Web icad edilmiÅŸtir.

” 1986 ABD National Instruments firması LabVIEW adı altında GUI tabanlı bir endüstri yazılımı yaratıldı.

(Visited 4 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 18.05.2008 tarihinde Hale tarafından, Bilimsel GeliÅŸmeler - Sosyal ve Fen Bilimleri bölümünde paylaşılmıştır ve 55508 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

İletişim Araçlarının Kronolojik Gelişimi | Dünden Bugüne İletişim Araçları orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleÄ°nsan Ne Ä°le YaÅŸar? | Lev Tolstoy Sonraki MakalePeyami Safa - Dokuzuncu Hariciye KoÄŸuÅŸu | GeniÅŸ Özet ve Yazar Hakkında Bilgi

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz