Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Hava Ulaşım Taşıtları | Uçak Gemisi


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 08.11.2007 tarihinde hale tarafından, Bilimsel GeliÅŸmeler - Sosyal ve Fen Bilimleri bölümünde paylaşılmıştır ve 21484 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Hava Ulaşım Taşıtları | Uçak Gemisi

1900’lü yıllarda Wright KardeÅŸler insanlı uçuÅŸu keÅŸfetmelerinden kısa bir süre sonra uçaklar gittikçe önem kazanmışlardır. Her yeni savaÅŸ aleti gibi baÅŸlangıçta hor görülen bu aletler, kullanışlılıkları kanıtlandıktan sonra sürekli daha fazla önem kazanmışlardır.
Ancak uçakların inişi ve kalkışı için gereken pistlerin sadece karada olması kullanımlarını kısıtlıyor, komutanlar için sorun çıkartıyordu. Ayrıca uçaklar, gemiler için de bir sorundu. Hem uçakları taşıyabilmek hem de düşman gemilerine karşı kullanabilmek için uçak gemileri icad edildi.


1. Dünya Savaşı Ä°lk uçak gemisi çalışmaları, 1. Dünya Savaşı’ndan da eskiye dayanır. ÇeÅŸitli deÄŸiÅŸikliklere uÄŸratılıp uçak gemisine dönüştürülen USS Pennsylvania’ya inen Eugene Ely böylelikle bir yeniliÄŸi gerçekleÅŸtirip tarihe geçiyordu. (Kasım 1910)
Ancak ilk uçak gemisi unvanı HMS Ark Royal’a bahÅŸedilmiÅŸti. Aslen bir ticaret gemisi olan bu gemi, USS Pennsylvania’da olduÄŸu gibi çeÅŸitli deÄŸiÅŸikliklere uÄŸratılarak üzerine uçakların iniÅŸ ve kalkışlarını yapabileceÄŸi bir pist eklenmiÅŸtir. 1914’de denize inen bu gemi, 1. Dünya Savaşında Çanakkale Cephesinde de bulunmuÅŸtur

2. Dünya Savaşı Uçak gemileri, 1. Dünya Savaşı’ndakinin aksine 2. Dünya Savaşı’nda çok önemli bir rol oynamıştır. Genel kanıya göre uçak gemileri 2. Dünya Savaşı’nın akışını tamamiyle deÄŸiÅŸtirmiÅŸtir. Şöyleki, 1941 yılındaki sürpriz Japon baskını (Pearl Harbor baskını olarak da bilinir) 380 kadar uçağın saldırısı ile gerçekleÅŸip Amerika BirleÅŸik Devletleri’nin 2. Dünya Savaşı’na müttefikler tarafında katılması ile güç dengesinin bir anda müttefikler tarafına doÄŸru yönelmesine neden olmuÅŸtur. Pasifik Cephesi’nde Amerikan ordusu ile Japon ordusu savaşın sonuna kadar amansızca dövüşmüş, uçak gemileri ise şüphesiz en büyük rolu oynamıştır.

Nükleer Uçak Gemileri


2. Dünya Savaşı’nın bitimi ile dünya yeni daha önce olmamış bir ÅŸeylee, SoÄŸuk SavaÅŸla karşılaÅŸmıştı. Nükleer enerjinin keÅŸfi ile dünya denizlerinde yol alan gemilerin menzilleri 20-30 yıl boyunca hiç yakıt yenilemeden ilerleyebilecek kademeye getirilmiÅŸti. Ä°lk nükleer uçak gemisi olan USS Enterprise, dünya denizlerinde Amerikan Donanması’nın göz bebeÄŸi olmuÅŸ, Sovyetler BirliÄŸi’ne karşı giriÅŸilen soÄŸuk savaÅŸta önemli bir psikolojik ve askeri üstünlük olarak yer almıştı.

Günümüzde

Günümüzde uçak gemileri yeni bir kademeyle, Süper Uçak Gemileri kademesiyle denizlerde hakimiyetini sürdürmektedir. Başı çeken Amerika BirleÅŸik Devletleri ile birlikte 9 ülke bugün çeÅŸitli boyutlarda uçak gemilerine sahiptir. Britanya Krallığı (Ä°ngiltere), Fransa, Hindistan, Rusya, Ä°spanya, Brezilya, Ä°talya ve Tayland bugün uçak gemisine sahip olan ülkelerdir. Ancak Japonya ve Çin orduları da uçak gemisi yapımıyla ilgilenmektedir. Bu yolda en somut adım, Çin’in Rusya’dan satın aldığı Varyag yüzen-kütlesidir. Ayrıca Çin, Japonya, Pakistan, Åžili ve Avusturalya helikopter gemilerine sahiptirler.
Amerika BirleÅŸik Devletleri, dünya jandarmalığı görevi içinde birçok uçak gemisi filosunu dünyanın çeÅŸitli denizlerinde konuÅŸlandırmıştır (Bunlardan en bilineni Akdeniz’de 6. Filo olarak adlandırılan filodur)

(Visited 2 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 08.11.2007 tarihinde hale tarafından, Bilimsel GeliÅŸmeler - Sosyal ve Fen Bilimleri bölümünde paylaşılmıştır ve 21484 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Hava Ulaşım Taşıtları | Uçak Gemisi orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleFen ve Teknoloji Dersi | Sindirim Sistemi ve Sindirim Sistemi SaÄŸlığı Sonraki MakaleLiselerimizi Tanıyalım | Anadolu Kız Meslek Liseleri

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz