Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

GRB 970508 | , 8 Mayıs 1997 Günü, Saat 21:42’de (UTC) Tespit Edilmiş Bir Gama-Işın Patlaması


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 19.09.2010 tarihinde Hale tarafından, Astronomi - Uzay - Gokbilim Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 69 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


GRB 970508

GRB 970508, 8 Mayıs 1997 günü, saat 21:42’de (UTC) tespit edilmiş bir gama-ışın patlamasıdır (kısaca GIP, GRB gama-ışın patlamasının İngilizce kısaltmasıdır).


Bir gama-ışın patlaması, uzak galaksilerde meydana gelen ve gama ışını üreten patlamalar ve bunların yol açtığı çok parlak parıltıdır. Genelde uzun süren bir “son parıltı” (X ışını, morötesi ışın, görünür ışık, kızılötesi ışın ve radyo dalgaları) tarafından izlenirler.


Patlama tespit edildikten bir ay sonra GRB 970508’in kalıntıları

GRB 970508, İtalya-Hollanda ortak yapımı olan, X ışını gökbilimi uydusu BeppoSAX’ın Gama Işına Patlaması Gözlemcisi tarafından tespit edildi. Gökbilimci Mark Metzger, GRB 970508’in dünyadan en az 6 milyar ışık yılı uzaklıkta meydana geldiğini belirledi; bu bir gama-ışın patlaması için yapılan ilk uzaklık tespitidir.

Bu patlamaya kadar, gökbilimciler GIP’ların dünyadan ne kadar uzakta gerçekleştiğinin nasıl belirleneceği konusunda bir fikir birliğine varamamıştı. Bazı gökbilimciler, patlamaların Samanyolu’nda meydana geldiğini; fakat görünüşte sönük olduklarını, çünkü fazla enerjiye sahip olmadığını düşünüyordu. Bazıları ise patlamaların kozmolojik uzaklıktaki başka galaksilerde meydana geldiğini ve çok fazla enerjiye sahip olduğunu savunuyordu. Bu patlama, patlamaların kaynağının kesin olarak Samanyolu dışında olduğu göstererek tartışmayı sonlandırdı.

GRB 970508, ayrıca radyo frekansı halinde son parıltısı gözlemlenmiş ilk patlamaydı. Radyo dalgalarının azalıp çoğalan güçlerini inceleyen gökbilimci Dale Frail, radyo dalgalarının kaynağının neredeyse ışık hızında genişlediğini hesapladı. Bu, GIP’ların görelilikle ilgili olarak, patlamalarla genişlediğine ilişkin geniş bir kanıt oldu.

Keşfi

Bir gama-ışın patlaması (GIP), elektromanyetik radyasyonun en fazla enerji içeren şekli olan gama ışınlarını üreten bir tür patlamadır. GIP’lar ilk olarak 1967’de, uzaydaki nükleer patlamaları tespit etmek için kullanılan bir uzay aracı serisi olan Vela uyduları tarafından tespit edildi. Genelde uzun süren bir “son parıltı” (X ışını, Morötesi ışın, Görünür ışık, Kızılötesi ışın ve radyo dalgaları) tarafından izlenirler. İlk keşfedilen GIP son parılıtısı, GRB 970228’in X ışını kalıntılarıydı. Bu kalıntılar, İtalya-Hollanda ortak yapımı olan, esasen X ışınları üzerinde çalışma yapmak üzere tasarlanmış bir uydu olan BeppoSAX tarafından tespit edildi.


Bir sanatçının çizdiği BeppoSAX’ın yörüngedeki görüntüsü

8 Mayıs 1997 Perşembe günü UTC ile saat 21:42’de, BeppoSAX’ın Gama Işını Patlaması Gözlemcisi, yaklaşık olarak 15 saniye süren bir gama-ışını patlaması tespit etti. Patlama aynı zamanda, Güneş üzerine çalışmak için tasarlanmış bir uydu olan Ulysses

New Mexico’daki Very Large Array

Ertesi akşam, Djorgovski bölgeyi tekrar inceledi; fakat iki 8 ile 9 Mayıs gecesi çekilen resimleri karşılaştırınca parlaklığı değişen bir nesne göremedi. Metzger parlaklığı değişen bir nesne gördü; fakat bunun bir GIP’ın kalıntısı değil, bir değişen yıldız olduğunu varsaydı. Jan van Paradijs’in liderlik ettiği Amsterdam’daki bir gökbilim ekibinin üyeleri olan Titus Galama ve Paul Groot, 8 Mayıs günü WIYN Teleskobu ile 9 Mayıs günü William Herschel Teleskobu tarafından çekilen resimleri karşılaştırdı; fakat değişen bir ışık kaynağı bulamadı.

Patlamanın X ışını kalıntılarının keşfinden sonra, BeppoSAX ekibi daha kesin bir konumlama sağladı. Metzger bu daha küçük olan hata kutusunda da bir değişen yıldızın var olduğunu varsaydı. Caltech ve Amsterdam ekipleri de değişken nesne konusunda bir sonuç yayımlamak konusunda duraksadı. 10 Mayıs 1997 günü, Uzay Teleskop Bilim Enstitüsü’nden Howard Bond, keşfini açıkladı. Bu keşif daha sonra patlamanın görülebilir kalıntıları tarafından doğrulandı.

10 Mayıs 1997 gününü 11 Mayıs 1997 gününe bağlayan gece, Metzger’in arkadaşı Charles Steidel, W. M. Keck Gözlemevi’nde değişken nesne için tayf ölçümleri yaptı. Daha sonra verileri Metzger’e gönderdi. Metzger, magnezyum ve demir ile tayf çizgileri sisteminin kullanarak z = 0.8349 ± 0.0002’lik bir kırmızıya kayma tespit etti. Bu, patlamanın 6 milyar ışık yılı uzaklıktaki bir cisim tarafından emildiği anlamına geliyordu. Patlamanın kendisinin ne kadar uzaklıkta olduğu tespit edilemese de, emen cismin Dünya ile patlama arasında olduğu kesindi ve bu nedenle, patlamanın en az 6 milyar ışık yılı uzaklıkta olduğu sonucuna varıldı. Tayflarda Lyman-alfa ormanı (uzak galaksiler ve kuasarların tayflarındaki nötr hidrojenin Lyman-alfa bağlantısından yükselen tayf çizgilerinin zirve noktası) özelliklerinin yokluğu, kırmızıya kaymanın z ≤ 2.3 olarak daha kesin bir şekilde belirlenmesini sağladı. Şikago Üniversitesi’nden Daniel E. Reichart tarafından yapılan çalışmalar ise z ≈ 1.09’luk bir kırmızıya kayma olduğunu ortaya çıkardı. Bu, gökbilimcilerin bir GIP’ın kırmızıya kaymasını ölçebildikleri ilk patlamaydı.

Patlamaya ev sahipliği yapan galaksi (Ağustos 1998)

Bu, halen yıldız üretmekte olan, cüce bir galaksiydi ve kadri V = 25.4 ± 0.15 idi. Galaksi, üstel bir diske ve 0.70 ± 0.07’lik bir eliptikliğe sahipti. GRB 970508’in görünür kalıntılarının kırmızıya kayması olan z = 0.835, ev sahipliği yapan galaksinin kırmızıyla kayması olan z = 0.83 ile uygundu. Bu ise, önceden gözlemlenmiş GIP’ların aksine, bu patlamanın bir etkin çekirdekli galakside oluştuğu ihtimalini ortaya koydu.

(Visited 3 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 19.09.2010 tarihinde Hale tarafından, Astronomi - Uzay - Gokbilim Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 69 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 0 adet mesaj daha bulunmaktadır.

GRB 970508 | , 8 Mayıs 1997 Günü, Saat 21:42\'de (UTC) Tespit Edilmiş Bir Gama-Işın Patlaması orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAtatürk'e Şiirler : Kemal'im | Sapacalı Bekir Yaşar Sonraki MakaleAtatürk'ün Fevzi Paşa'ya Yazdığı Mektup | Huzur-ı Alilerine - 08 Eylül 1915 – Atatürk’ün Yazdığı Mektuplar

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz