Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Deniz Zaferlerimiz | Koyun Adaları Muharebesi – Cerbe Deniz Savaşı (14 Mayıs 1560) – Preveze Deniz Savaşı (27 Eylül 1538) – Çanakkale Deniz Sa..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 29.07.2008 tarihinde Hale tarafından, Vatan Sevgisi | Şehitlerimize Özel Bölüm bölümünde paylaşılmıştır ve 1507 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Deniz Zaferlerimiz

KOYUN ADALARI MUHAREBESİ


Çaka Bey, 17 çektiri ve 33 yelkenliden oluşan mevcut deniz gücü ile 1090 yılının Mayıs ayı başlarında İzmir’den Ege’ye açılmıştır. İlk olarak Bizans’ın İzmir yolu üzerindeki Midilli Adası’nı zahmetsizce zapt etmiştir. Türk filosu, Sakız Adası’na yönelmiştir. Bu adayı da işgal ettikten sonra, keşif kuvvetlerinden, Bizans Donanması’nın Çandarlı açıklarından güneye doğru ilerlemekte olduğu haberini almıştır. Çaka Bey, ile hemen harekete geçerek Niketa Kastamonita komutasındaki Bizans Donanmasını karşılamak üzere seyre başlamıştır.

19 Mayıs 1090 tarihinde öğle üzeri her iki Donanma, Koyun Adaları yakınlarında karşı karşıya gelmiştir. Çaka Bey, Türk filosunu Bizans Donanmasına rampa ederek gemileri birbirine kenetlemiş, karşısındakini yok etmek hedefini güden bir savaşa girişmiştir. Kanlı boğuşma gece yarısına kadar sürmüştür. Neticede Bizans Donanmasının kaçıp kurtulabilen beş on teknesi dışında geri kalanların bir kısmı zapt edilmiş, diğerleri batırılmıştır. Türklerin bu ilk deniz savaşı Bizans Donanmasının büyük yenilgisi ile sona ermiştir.


“Koyun Adaları Savaşı” adıyla tarihe geçen 19 Mayıs 1090 tarihli deniz savaşı Türk Donanması’nın ilk deniz savaşıdır ve Türklerin zaferiyle neticelenmiştir. Koyun Adaları zaferinden sonra Çaka Bey’ in önderliğindeki Türk güçleri Bizans’a ait olan Sakız ve Sisam adalarını da ele geçirmiştir. Böylece Ege Denizi’nin kontrolü tamamen Türklerin eline geçmiştir.

CERBE DENİZ SAVAŞI (14 MAYIS 1560)

Cerbe Deniz Zaferi, “Preveze”’den sonra ikinci büyük zafer olarak, Türkleri Batı Akdeniz’de adeta rakipsiz bırakmıştır.

İspanya liderliğindeki 99 parçalık birleşik donanmanın 2 Şubat 1560 tarihinde Cerbe Adası’nı ele geçirmesi üzerine, İstanbul’dan yola çıkan Kaptan-ı Derya Piyale Paşa komutasındaki 80 parçalık Osmanlı Donanması 14 Mayıs 1560’ta Cerbe Adası’na ulaşmıştır. Savaşın sonunda 20 bin kişi kaybeden müttefik donanmasından sadece 17 gemi kurtulabilmiştir. Osmanlı Donanması, 14 Mayıs 1560 günü Preveze’den aşağı kalmayan büyük “Cerbe Deniz Muharebesi” ile Haçlı Donanmasını tamamıyla yok etmek suretiyle, Batı Akdeniz’de ve Kuzey Afrika’da büyük bir deniz üstünlüğü elde etmiştir.

PREVEZE DENİZ SAVAŞI (27 EYLÜL 1538)


Preveze Deniz Zaferi Türk denizcilik tarihinin önemli dönüm noktalarından birisidir. Yüz yirmi iki gemiden oluşan Kaptan-ı Derya Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı Donanması, 27 Eylül 1538 tarihinde Andrea Doria komutasındaki iki yüz almış iki gemiden oluşan Haçlı Donanması’na Arta Körfezi’ndeki Preveze (Adriyatik Denizi’nin Arnavutluk sahilinde) önlerinde ustalıkla manevra yaparak, taarruz etmiştir.

Taktik baskının yarattığı sürpriz etki Andrea Doria komutasındaki birleşik Haçlı Donanmasını şaşkına çevirmiş; Haçlı Donanması panik içerisinde dağılarak, büyük kayıplarla geri çekilmek zorunda kalmıştır. Bu zafer, Akdeniz’deki Türk hakimiyetini tam anlamıyla pekiştirmiştir. Preveze Deniz Zaferi, büyük bir şeref ve gurur abidesi olarak Türk denizcilerine ışık tutmakta ve zaferin kazanıldığı 27 Eylül günü her yıl Deniz Kuvvetleri Günü olarak coşku ve heyecanla kutlanmaktadır.

ÇANAKKALE DENİZ SAVAŞI (18 MART 1915)

18 Mart 1915 tarihinde Çanakkale’de tesis ettiği mayın hatları ile savaşın kaderini değiştiren kahraman gemi, “Nusret” mayın gemisidir.

100 gemi ve yaklaşık 250 ağır topa sahip olan Müttefik Donanması, üç hat şeklinde teşkilatlandırılmış olarak 18 Mart 1915 sabahı saat 10.00’dan itibaren Boğazı zorlamaya başlamıştır.

Müttefik Donanma, Erenköy önlerindeki Karanlık Limanı’na yaklaştığı zaman bölgede Nusret gemisinin 07-08 Mart 1915 gecesi bu bölgeye gizli bir şekilde dökmüş olduğu ve hiçbir şekilde hesaba katılmayan 26 mayın, Müttefik Donanmanın İstanbul’u ele geçirme düşlerine kesin bir nokta koymuş, Müttefik Donanma saat 19.00’dan itibaren bir daha dönmemek üzere Boğaz’ı terk etmiştir.

İngiliz Donanmasına ait Irresistible ve Ocean zırhlıları ile Fransız Donanmasına ait Bouvet Zırhlısı batmış; Müttefik Donanmaya ait Gaulois, Suffren, Inflexible zırhlıları ağır hasar almış; bir çok zırhlı da kıyı bataryalarının ateşi nedeniyle çeşitli yaralar almıştır.

Çanakkale Boğazı’nı denizden geçemeyen İtilaf Devletleri, 25 Nisan 1915 tarihinden 20 Ocak 1916 tarihine kadar sürecek olan Gelibolu üzerinden bir amfibi harekat ve müteakiben bir Kara Harekatı ile harbin hedefini ele geçirmeye çalışmıştır.

Şok etkisi yaratan bu yenilgi İtilaf Devletlerinin Rusya ile stratejik bütünleşmesine engel olmuş ve Birinci Dünya Savaşının ağırlığına dayanamayan Rusya’da Çarlık rejiminin yıkılmasına sebep olmuştur.

18 Mart Çanakkale Deniz Savaşı, Çanakkale’yi zorlayan güçlü ülkeleri, iradeleri ve stratejileri dışında hareket etmeye mecbur bırakmış ve deniz yolu ile geçilemeyen Çanakkale Boğazının kara işgali ile ele geçirilmesine karar verilmiştir.

(Visited 48 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 29.07.2008 tarihinde Hale tarafından, Vatan Sevgisi | Şehitlerimize Özel Bölüm bölümünde paylaşılmıştır ve 1507 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 2 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Deniz Zaferlerimiz | Koyun Adaları Muharebesi - Cerbe Deniz Savaşı (14 Mayıs 1560) - Preveze Deniz Savaşı (27 Eylül 1538) - Çanakkale Deniz Savaşı (18 Mart 1915) orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleOsmanlı İmparatorluğu'nun Kuruluş Yeri Bilecik | Tarihçesi - Yerel Mimarisi - Türbeleri - Camiileri - Sonraki MakaleAtatürk'e Şiirler : Mustafa Kemal'in Elleri... | Arif Hikmet Par

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz