Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Değişim Mühendisliği Nedir? | Değişim Mühendisliğinin İçeriği – Şartları – Uygulanacak Süreçler – Değişim Mühendisliği Uygulandığ..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 26.04.2009 tarihinde Hale tarafından, Üniversite Tez - Bitirme Ödevi - Staj Raporu bölümünde paylaşılmıştır ve 1412 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları



Değişim Mühendisliği

Giriş


Yirminci yüzyılda ki hızlı değişiklikler eski teknolojilerin yaşamlarını sürdürmelerini engelleyemiyor. Değişen teknolojiye ve ürün gelişimine bağlı olan şirketlerde çalışan insanlar icat sevgilerinden, hızlı ilerleme ve ürün eskitmenin üstesinden gelebilme kabiliyetlerinden ötürü kendileriyle gurur duyarlar. Ancak insanlar, şirketler ve özellikle de toplumlar, aslında geleneklere ihtiyaç duyarlar ve geçmiş deneyimlerle iş görürler. Yenilikleri sancısız biçimde hemen kültürümüze katmayız.

Amerikalı girişimciler, yetkililer ve yöneticiler kütle pazarı ürünleri ve hizmetleri için artan talebi yüzyılı aşkın bir süre boyunca karşılayacak şirketler yaratıp işletmişlerdi. Amerikalı yöneticiler ve şirketleri, iş dünyasının geriye kalan kısmı için de geçerli olacak performans standardını belirlemişlerdi. Ancak iki yüzyılı aşkın bir süre önce konulmuş olan ve ondokuzuncu ve yirminci yüzyılda Amerikan şirket yapısını, yönetimini ve performansını belirleyen bir dizi ilke günümüz teknolojisinde geçerliliğini kaybetmiştir.

Şirketlerini yeniden yaratmak için Amerikalı yöneticiler, işletmelerin organizasyonu ve yönetimi hakkındaki eski düşüncelerini çöpe atmak durumundalar. Şu anda kullandıkları organizasyon ve işletme ilkeleri ile prosedürlerini bir yana bırakıp yenilerini yaratmalılar. Yeni organizasyonlar günümüzdeki şirketlere pek benzemeyecekler; ürün ve hizmet satın alma, üretme, satma ve sunma yöntemleri çok değişik olacak. Bunlar, geçmişteki o muhteşem ama geçerliliğini yitirmiş dönemde işletilen kurumlar gibi değil; bugünün ve yarının dünyasında faaliyet gösterecek şekildetasarlanmış şirketler olacaktır.


İki yüzyıl boyunca şirketler Adam Smith’in, endüstriyel işlerin çok basit ve temel görevlere indirgenmesi hakkındaki parlak keşfine dayanarak kurulup geliştirildiler. Şu anda girmekte olduğumuz endüstri sonrası çağda ise şirketler, bu görevlerin birbiriyle uyumlu işletme süreçleri şeklinde yeniden birleştirilmesi fikrine göre kurulup geliştirilecekler.

Değişim Mühendisliği Nedir?

Mevcut şirketlerin kendilerini yeniden yaratma amacıyla kullanacakları tekniklere “değişim mühendisliği” denir. Hammer ve Champy’nin tanımı şu şekildedir:

“Değişim Mühendisliği, maliyet, kalite, hizmet ve hız gibi çağımızın en önemli performans ölçülerinde çarpıcı gelişmeler yapma amacıyla iş süreçlerinin temelden yeniden düşünülmesi ve radikal bir şekilde yeniden tasarlanmasıdır.”

Bu tanımda dört anahtar sözcük vardır:

1. İlk anahtar sözcük “çarpıcı geliştirme”dir.

Değişim mühendisliği, işte marjinal geliştirimler yapmak demek değildir. İşleri yüzde beş ya da yüzde on daha iyi hale getirmek demek de değildir. Değişim mühendisliği, performansta büyük bir atılım sağlamak ve büyük çıkışlar yapmak demektir. Performansı ölçmenin çeşitli yolları var: Maliyetlerin azalması, hızın artması, hataların azalması. İş açısından önemli olan faktörlere göre istenilen yol seçilebilir. Değişim mühendislğinin başarısın göstergesi, performansta çarpıcı bir gelişmeye ulaşmaktır.


2. İkinci anahtar sözcük “radikal”.

Radikal, köke inmek anlamına geliyor. Değişim mühendisliğii varolan herşeyi geliştirmek demek değildir. Varolan har şeyi bir kenara atıp en baştan başlamak; işe beyaz bir sayfayla başlayıp iş yapma şeklini yeniden icat etmek demek. Bu fikri bazıları aşırı, hatta tehlikeli bulabilirler.

3. Tanımdaki üçüncü anahtar sözcük “süreç”.

Süreç sözcüğü ile, bir araya geldiklerinde müşteri için değer yaratan birbirleriyle ilişkili bir işler gurubunu kastediliyor. Söz gelimi, siparişin yerine getirilmesi, bir dizi işten oluşturulan bir süreçtir: siparişin alınması, bilgisayara girilmesi, müşterinin kredi durumunun incelenmesi, malın stoklar arasında bulunması, malın depodan alınması, ambalajlanması, ambalajın bir kamyona yüklenmesi vb. Bu faaliyetlerin hiçbirisi müşteri için tek başına bir değer taşımaz. Müşteriyi ilgilendiren tek şey faaliyetlerin sonucudur – birbirleriyle ilişkili bu faaliyatlarin sonucunda malın teslim edilmesidir.

Geleneksel kurumlarda süreçler adeta yetim bırakılmışlardır. Kurumun çeşitli birimleri arasında bölünerek görülmez hale getirilmişlerdir ve temelde yönetilmemektedirler. Oysa süreç tüm işletmelerin özünü oluşturur. Şirketler, süreçler sayesinde müşterileri için değer yaratırlar.
Müşterinin siparişinin yerine getirilmesi çok uzun sürüyorsa bunun nedeni, gerekli işlerin yapılmasının uzun sürmesi değildir. Neden, işler arasında gerektiğinden fazla zaman ve para kaybına yol açan paslaşmalardır. Değişim mühendisliği, performans sorunlarına bu tür bölünmelerin yol açtığını ve performansta çarpıcı gelişme sağlamak için öncelikle süreçlerin ele alınması gerektiğini savunmaktadır.

4. Tanımdaki dördüncü anahtar sözcük ise “yeniden tasarım”.

Değişim mühendisliği, işin yapılma şeklinin tasarlanmasını içerir. Genellikle, tasarımın sadece ürünler için geçerli olduğunu düşünürüz. Değişim mühendislği ise, süreç, yani işin yapılma şeklinin tasarımın çok büyük bir önem taşıdığı varsayımına dayanır. Elemanlar akılllı, yetenekli, iyi eğitimli, iyi motive edilmiş ve performanslarını arttırmaları için çeşitli şekillerde teşvik edilmiş olabilirler. Ama yaptıklar iş kötü bir şekilde oluşturulmuş ve tasarlandırılmışsa işin iyi bir şekilde gerçekleştirilmesi olanaksızdır. Kurumun başarısı açısından başlama noktası, iyi tasarlanmış süreçlerdir.

Değişim mühendisliği herşeye en baştan; sıfırdan başlamak demek. Değişim mühendisliği, iki yüzyıllık endüstriyel yönetim sonucu elde edilen bilginin bir yana atılması demek. İşin, kitle üretimi çağında nasıl yapıldığını unutup, şu anda en iyi şekilde nasıl yapılacağını saptamak demektir. Değişim mühendisliğinde eski iş ünvanları ve eski organizasyon düzenlemeleri – birimler, bölümler, groplar vb. – bir önem taşımaz. Bunlar, başka bir çağın oluşumlarıdır. Değişim mühendisliğinde önemli olan, günümüz pazarlarının ve günümüz teknolojisinin taleplerine göre işi günümüzde ne şekilde organize etmek istegiğimizdir. İnsanların ve şirkertlerin geçmişte işleri nasıl yürüttükleri değişim mühendisliğini hiç ilgilendirmez.

Değişim mühendisliği, geçmişte amerikalıları bu denli büyük iş öncüleri yapan özelliklerin aynılarına dayanır:

-Bireycilik
-Özgüven
-Risk alma isteği
-Değişime eğilimli olma

Değişim mühendisliğinin özünde kesintili düşünme – şu anki iş operasyonlarını yönlendiren eskimiş kuralları ve temel varsayımları saptama ve bir yana atma kavramı yatar. Tüm şirketler önceki yıllardan kalma kesin kurallarla dopdolu. Bu kurallar teknoloji, insanlar ve organizasyonel amaçlarla ilgili artık geçerli olmayan varsayımlara dayanmaktadır. Şirketler bu kuralları değiştirmedikçe, yaptıkları tüm yapay reorganizasyonlar anlamsız olacaktır.
Bilgi teknolojisi kousundaki düşüncelerini değştirmeyen bir şirket değşim mühendisliğini uygulayamaz. Teknolojiyi otomasyonla eş tutan bir şirket de değişim mühendisliğini uygulayamaz. Önce sorunlara bakıp, sonra çözüm için teknolojiye baş vuran bir şirket için ise değişim mühendisliğini uygulamak hiç mümkün değildir.

Bilgi teknolojisi değişim mühendisliği açısından çok önemli bir role sahirtir, ancak bu rol kolayca yanlış kullanılınabilir. Şirkeytleri değim mühendisliğini iş süreçlerine uygulayabilmelerini sağlayan modern bilgi teknolojisi tüm değişim mühendisliği çalışmalarının bir parçası temel katalizördür. Ancak para ve devlet hakkında sık sık söylenenlerden alıntı yapılırsa, mevcut bir iş sorunun içine bilgisayarları atıvermek değişim mühendisliği için yeterli değildir. Gerçekte teknolojinin yanlış kullanılması eski düşünme yöntemlerini ve eski davranış modellerini güçlendirerek değişim mühendisliği çalışmalarını çıkmaza sürükleyebilir.

Değişim Mühendisliğinin İçeriği

-Mevcut sürecin zayıf yönlerini ve yeni sürecin gerektireceği performansı belirlemek amacıyla eski süreci ve müşterilerin beklentilerini anlamak.

-Eski varsayımları yok eden yeni bir süreç tasarımı yaratmak.

-Yeni süreci inşa etmek: Nasıl işleyeceğini ayrıntılarıyla tasarlamak, kurumun tüm parçaları üzerindeki etkilerini tahmin etmek, personeli eğitmek, uygun bilişim sistemlerini oluşturmak vb.

-Yeni çalışma ve yaşama tarzını kuruma satmak.

Değişim Mühendisliğinin Şartları

Belirsizlik

Değişim mühendisliğine başladığımızda, eski sürecin yetersiz olduğundan ve daha iyi bir şeye gereksinim duyduğumuzdan başka bir şay bilmeyiz. Bu belirsizlik hemen değil; projenin gelişimi sırasında aşamalı olarak yok edilir.

Deney yapma

Değişim mühendislii tekrara dayanan bir deneyimdir. Yeni bir çalışma tarzını kağıt üzerinde tasarlamak olanaksızdır, gerçek hayatta denenmesi gerekir. Ve bu da , hatanın kaçınılmaz olduğunu gösterir.

Baskı

Kurumlar değişim mühendisliğini ancak çok acil durumlarda uygularlar. Bu nedenle değişim mühendisleri zaman baskısı altında ve çok yoğun çalışırlar.

(Visited 118 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 26.04.2009 tarihinde Hale tarafından, Üniversite Tez - Bitirme Ödevi - Staj Raporu bölümünde paylaşılmıştır ve 1412 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 4 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Değişim Mühendisliği Nedir? | Değişim Mühendisliğinin İçeriği - Şartları - Uygulanacak Süreçler - Değişim Mühendisliği Uygulandığında Oluşan Değişimler orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleKanser Nedir? | Kanserin Nedenleri? Kanser Tehlikesinin 7 Habercisi Nedir? En Sık Görülen Kanser Tipleri Nelerdir? Sonraki MakaleAtatürk'ün Bilinmeyen Bir Notu | Atatürk'ün Anıları

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz