Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Çorlulu Ali PaÅŸa Camii – Medresesi – Åžadırvanı | Beyazıd – Ä°stanbul – Nargilenin Merkezi; Erenler Çay Bahçesi


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 01.11.2008 tarihinde Hale tarafından, Camilerimiz | Åžehir Åžehir Cami ArÅŸivi bölümünde paylaşılmıştır ve 1457 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Çorlulu Ali PaÅŸa Camii – Medresesi

1708 yılında yaptırıldığı düşünülen Külliyenin bir parçası olan Cami günümüzde 1963 yılında onarım geçirmiÅŸtir…


Çorlulu Ali Paşa Medresesi


1708 yılında yaptırıldığı düşünülen Külliyenin bir parçası olan Medrese günümüzde Turistlik Eşyaların satıldığı dükkanlar ve Çay bahçesi olarak kullanılmakatdır.

Çorlulu Ali Paşa Külliyesi Şadırvanı

ÇemberlitaÅŸ’ta bulunan Çorlulu Ali PaÅŸa Külliyesi’nin bir parçasıdır…


Çorlulu Ali Paşa Külliyesi Haziresi

Çorlulu Ali PaÅŸa’nın kafasının mezarınında bulunduÄŸu Hazire

Sadrazam Çorlulu Ali Paşa

Çorlulu Ali PaÅŸa, 1670 yılında doÄŸdu. Çorlu’da yerleÅŸmiÅŸ bir çiftçi ailesinin oÄŸluydu. Sultan Ä°kinci Ahmed devri Kapıcıbaşı Türkmen Kara Bayram AÄŸa’nın evlatlığı olarak, önce Galata Sarayı’na, daha sonra Enderun-ı Hümayun’daki Seferli KoÄŸuÅŸu’na, buradan da Hane-i Hassa’ya yerleÅŸtirildi. Åžubat 1699’da rikabdarlık hizmetinde bulunuyordu. Sadrazam Amcazade Hüseyin PaÅŸa’da kendisinden bizzat silahdarlık rica etti. 15 Ekim 1700 tarihinde bu memuriyete tayin edildi.

Silahdarlığı, Saray-ı Humayun’da daha üst derecede bir memuriyet haline getirdi. PadiÅŸah ile sadrazam arasındaki haberleÅŸmenin silahdarlık makamı vasıtasıyla yerine getirilmesini ve Darüssade’den baÅŸka Babüssade ile Enderun-ı Hümayun’a ait bütün iÅŸlerin de silahdar aÄŸa nezaretinde yapılmasını saÄŸladı. Çorlulu Ali PaÅŸa’nın bu baÅŸarıları çok geçmeden birbirleriyle yarış halinde bulanan sadrazamın ve ÅŸeyhülislamın dikkatini çekti.

Ä°stanbul’daki cebeci ayaklanması sırasında Çorlulu Ali PaÅŸa, vezirlik rütbesiyle saraydan uzaklaÅŸtırıldı. Sultan III. Ahmed’in tahta geçmesinden sonra üçüncü vezir olarak Edirne’de kaldı. Halep ValiliÄŸine tayin edilmek üzere Ä°stanbul’a çaÄŸrılan Çorlulu Ali PaÅŸa, Ä°stanbul’a geldiÄŸinde Halep valiliÄŸinden vazgeçilerek, Kubbealtı’nda beÅŸinci vezirlikle görevlendirildi. EniÅŸte Hasan PaÅŸa’nın yerine 1703 Kasım ayı sonlarında rikab-ı hümayun kaymakamı oldu. Bir süre sonra TrabluÅŸam valiliÄŸi ile Ä°stanbul’dan uzaklaÅŸtırıldı. Tekrar Ä°stanbul’a dönen Çorlulu Ali PaÅŸa, 3 Mayıs 1706 günü üçüncü vezirlikten Baltacı Mehmed PaÅŸa’nın yerine sadarete getirildi. 1708 yılında yedi yıldır niÅŸanlı bulunduÄŸu Sultan Ä°kinci Mustafa’nın kızı Emine Sultan’la evlendi.

Çorlulu Ali Paşa sadrazam olduktan sonra, devletin mali işleriyle ilgilendi ve saray masraflarını kontrol altına almak istedi. Tersane ve donanmaya önem verdi. Toplar döktürdü, askeri ocaklarda düzenlemelerde bulundu.

Ä°sveç – Rus savaşı sırasında Ä°sveç’i Ruslara karşı destekledi. Amacı ilerde meydana gelebilecek Rus-Osmanlı savaşında yorgun düşmüş bir Rus ordusuyla karşılaÅŸmak ve galip çıkmaktı. Sultan Üçüncü Ahmed’in bu siyaseti tasvip etmemesi ve bir süre sonra Rusların savaÅŸtan galip ayrılması üzerine Çorlulu Ali PaÅŸa, aleyhinde yapılan propagandalar sonucu gözden düştü. Sultan III. Ahmed, Ali PaÅŸa’yı 15.06.1710 günü sadaretten azletti ve bir gün sonra Kefe’ye sürdü. Çorlulu Ali PaÅŸa, sadrazamken Sinop’a sürdüğü Åžeyhülislam PaÅŸmakçızade Seyyid Ali Efendinin fetvası ve padiÅŸahın fermanı ile 27.12.1711 günü Midilli’de idam edildi.

(Visited 9 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 01.11.2008 tarihinde Hale tarafından, Camilerimiz | Åžehir Åžehir Cami ArÅŸivi bölümünde paylaşılmıştır ve 1457 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 1 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Çorlulu Ali Paşa Camii - Medresesi - Şadırvanı | Beyazıd - İstanbul - Nargilenin Merkezi; Erenler Çay Bahçesi orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki Makale[Ä°catlar ve KeÅŸifler] Barometre ve Atmosfer Basıncı Sonraki MakaleKadıköy Ağız Ve DiÅŸ SaÄŸlığı Merkezi - Ä°stanbul | Kadıköy Ağız Ve DiÅŸ SaÄŸlığı Merkezi Ä°letiÅŸim Adresleri - Telefon Numaraları

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz