Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Çekiç Ä°le Tüy Ay’da Karşı Karşıya | Günün Gökbilim Görüntüsü – 1 – 30 Kasım 2011


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 02.11.2011 tarihinde Hale tarafından, Astronomi - Uzay - Gokbilim Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 1622 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Çekiç Ä°le Tüy Ay’da Karşı Karşıya | Günün Gökbilim Görüntüsü

Kâinatı Keşfedin! Büyüleyici evrenimizin farklı bir resmi veya fotoğrafı, her gün profesyonel bir gökbilimcinin yazdığı kısa bir açıklama ile birlikte yayımlanır.


1 Kasım 2011

http://www.youtube.com/watch?v=4mTsrRZEMwA&feature=player_embedded

Çekiç Ä°le Tüy Ay’da Karşı Karşıya


Katkı Sağlayanlar : Apollo 15 Tayfası, ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA)

Açıklama : Bir çekiç ile bir tüyü elinizden aynı anda bıraksanız, yere ilk önce hangisi düşer acaba? Dünya’da çekiç yere daha önce ulaşır; fakat bunun tek nedeni havanın direnci midir? Bilim insanları Galileo öncesinde dahi bu basit deney üzerinde kafa yorup , denemeler yapmışlar ve hava direnci olmadığında tüm cisimlerin aynı ÅŸekilde düşeceÄŸini sezinlemiÅŸlerdir. Tarihçelerin çoÄŸu onun bu deneyi halk arasında söylendiÄŸi gibi Pizza Kulesi’nde yapmış olduÄŸu konusunda şüpheci davransalar da, Galileo bu ilkeyi kendisi bizzat test etmiÅŸ ve farklı kütlelere sahip iki ağır topun yere aynı anda vardıklarını kayıtlara geçirmiÅŸtir. Havasız bir yer olduÄŸundan uydumuz Ay eÅŸdeÄŸerlik ilkesini sınayabilmek için uygun bir yerdir. Apollo 15 astronotu David Scott tam da bu nedenle 1971 yılında yapılan sefer sırasında bir çekiç ve bir tüyü aynı anda Ay yüzeyine doÄŸru bıraktı. Galileo ve Einstein’ın da tahmin ettiÄŸi ve beklendiÄŸi üzere hem çekiç hem de tüy Ay yüzeyine aynı anda ulaÅŸtı. Bu örnekte sergilenen eÅŸdeÄŸerlik ilkesi, bir cismin kütleçekimi nedeniyle maruz kaldığı ivmenin o cismin kütlesine, yoÄŸunluÄŸuna, bileÅŸimine, rengine, biçimine veya herhangi baÅŸka bir özelliÄŸine baÄŸlı olmadığını belirtir. EÅŸdeÄŸerlik ilkesi modern fizik açısından o kadar önemlidir ki; derinliÄŸi ve sınırları halen tartışılmakta olup, bugün bile sınanmaktadır.

Anahtar Sözcükler : Apollo, Ay

Yarınki Görüntü : Açık Uzay

Çeviri ve Düzenleme

Murat Tunçay – Tahir ÅžiÅŸman
Hazırlayanlar: Robert Nemiroff (MTU) ve Jerry Bonnell (UMCP)
NASA Yetkilisi: Phillip Newman Özel haklar uygulanır.
Gizlilik İlkeleri ve Önemli Uyarılar
NASA / Goddard Uzay Uçuşları Merkezi (GSFC)
Gök Fiziği Bölümü (ASD) ve
Michigan Teknoloji Ãœniversitesi’nin bir hizmetidir.


(Visited 1 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 02.11.2011 tarihinde Hale tarafından, Astronomi - Uzay - Gokbilim Konu Anlatımları bölümünde paylaşılmıştır ve 1622 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 29 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Çekiç İle Tüy Ay\'da Karşı Karşıya | Günün Gökbilim Görüntüsü – 1 – 30 Kasım 2011 orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleAtatürk'ün Çalışma ArkadaÅŸları | Kılıç Ali (1888 - 1971) Sonraki Makale[Hukuk] Hayat Sigortaları Kanunu | Genel Hükümler - Dayanak - Tanımlar

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz