Bilgi Bankamız 62 Kategoride, 9052 Makale ve Konu Anlatımı içermektedir. Son Güncelleme: 27.01.2020 06:06

Bilimsellik Nedir? | Bilimsellik Anlamı – Bilimselliğin Ölçütleri Nelerdir? Bilimlerin Sınıflandırılması – Bilimin İzlediği Yol Nedir? Par..


İçerik Hakkında Bilgi

  • Bu içerik 11.02.2010 tarihinde Hale tarafından, Bilimsel Gelişmeler - Sosyal ve Fen Bilimleri bölümünde paylaşılmıştır ve 1167 kez okunmuştur.
    Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

İçerik ve Kategori Araçları


Bilimsellik Nedir?

Bilimsellik Anlamı


Bilimselliğin en önemli ölçütü, çalışmanın dizgeli bir şekilde yapılmasıdır. Amaç, mevcut değişmez bilgileri belli bir yöntemle kullanarak başka değişmez bilgiler ortaya çıkarmaya çalışmaktır. Bu sayede genellenebilecek, sorun çözmede kullanılabilecek gerçek ya da gerçeğe yakın bilgi potansiyeli oluşturulur.

Elde edilen bu değişmez bilgiler, başka sorunların çözümünde yeniden kullanılır.


Değişmez bilgiye ulaşmak için kullanılan her yöntem, her düşünce bilimseldir diyebiliriz. Bir olayın, bir olgunun, bir düşüncenin bilimselliğinden bahsedebilmemiz için de onun yasa olabilmesi için gerekli değişmezlik ölçütüne ne kadar uyup uymadığına bakarız. Yasalaşmış bilgiler zaten doğan olarak bilimseldir.

Teorilerin bilimsel olabilmesi için, mevcut bilgi birikimi düzeyinde doğrulanabilmesi, kısmen de olsa içinde mevcut değişmezler barındırması gerekir. Teoriler kesin olarak kabul edilmiş gerçekler olmadığı için, her zaman tartışmaya açıktır ve zaman içinde tekrar tekrar doğrulanmaya gerek duyarlar.

Günümüzde, bilimde daha hızlı yol alabilmek için parça teorisi sistemini ortaya koymalıyız.

Nedir bu parça teorisi?

Teoriyi destekleyecek doğrulamalar, kesinlik kazanmamışsa ve genel olarak kabul göremiyorsa, o teorinin içindeki kesin değişmezleri yasalaştırabilmeliyiz.

Bu aşamada,

1- Mevcut teori kısmi olarak yasa olacak ya da,
2- Yeni bir yasa ortaya çıkarılacak ya da,
3- Mevcut teori terk edilecek ya da,
4- Yeni bir teori ortaya çıkarılacaktır.


Bilimde son nokta teori değil, yasadır. Çünkü teoriler, mevcut bilgi birikimi düzeyinde doğrulanmış, kısmen kabul görmüş açıklamalardır. Gerçeklikleri kesinleşmediği sürece, teorilerin gelecekte bir gün “öyle sanılıyordu” ifadesiyle anılma ihtimalleri çok yüksektir.

Bilimsel Yöntem Nedir? | Bilimsel Araştırma Yöntemleri konusu için lütfen aşağıdaki linki tıklayınız.

Bilimsel Yöntem Nedir? | Bilimsel Araştırma Yöntemleri

(Visited 53 times, 1 visits today)


Kaynak: Kadim Dostlar ™ Forum

Bu içerik 11.02.2010 tarihinde Hale tarafından, Bilimsel Gelişmeler - Sosyal ve Fen Bilimleri bölümünde paylaşılmıştır ve 1167 kez okunmuştur. Bu içeriğin devamında incelemek isteyebileceğiniz 2 adet mesaj daha bulunmaktadır.

Bilimsellik Nedir? | Bilimsellik Anlamı - Bilimselliğin Ölçütleri Nelerdir? Bilimlerin Sınıflandırılması - Bilimin İzlediği Yol Nedir? Parça Teorisi orjinal içeriğine ulaşmak için tıklayın ...

Önceki MakaleDeniz Teknolojileri Mühendisi Nedir? | Tanımı - Görevler - Kullanılan Alet ve Malzemeler - Çalışma Ortamı ve Koşulları - Çalışma Alanlar.. Sonraki MakaleTürkiye'deki Neolitik Çağ Araştırmaları | Bölgelere Göre Çanak Çömleksiz Ve Çanak Çömlekli Neolitik Çağ

Bu Makaleyle İlgili Fikirlerinizi ve Görüşlerinizi Diğer Ziyaretçilerle Paylaşabilirsiniz